Elektriciteit uit het Reestdal beschikbaar

Elektriciteit uit het Reestdal beschikbaar

Zuidwolde – Met het plaatsen van 192 zonnepanelen op de loods van agrariër Geert Lindehols aan de Kleefegge in Zuidwolde start ReestdalEnergie uit Zuidwolde met de levering van groene elektriciteit uit de buurt. Door middel van een zogenaamde Postcoderoosregeling kunnen klanten stroom op afstand afnemen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Wanneer iemand geïnteresseerd is in groene elektriciteit maar zelf geen of onvoldoende ruimte of mogelijkheden heeft voor de plaatsing van zonnepanelen kan de kleinschalige energiecentrale van ReestdalEnergie uitkomst bieden. Op het dak van de loods aan de Kleefegge 6a legt ReestdalEnergie 192 zonnepanelen neer, die samen goed zijn voor zo’n 44.000 kWh stroom per jaar op. Onder de naam ReestdalRoos is door ReestdalEnergie een afzonderlijke coöperatie opgericht die stroomaandelen van 500 kWh per stuk gaat uitgeven. De stroomaandelen kosten € 350,– per stuk. Via de zogenaamde postcoderoosregeling is de koper van zo’n aandeel vrijgesteld van de energiebelasting op de geleverde elektriciteit. Deze vrijstelling is voor een periode van 15 jaren gegarandeerd. Zodoende krijgt de koper van een stroomaandeel op jaarbasis een belastingkorting van € 61,–. Deelname staat open voor particulieren en ondernemers die binnen het postcodegebied van Zuidwolde of aangrenzende postcodes wonen.

De aanleg van de zonnepanelen wordt voor 50% gefinancierd door de provincie Drenthe met een laagrentende geldlening. De andere helft van de aanlegkosten komt uit de opbrengst van de uit te geven stroomaandelen. Kopers van stroomaandelen worden lid van de ReestdalRoos coöperatie en daarmee meteen mede-eigenaar van de installatie. Er worden in eerste instantie 85 stroomaandelen uitgegeven. Op termijn is ReestdalRoos van plan om op het perceel aan de Kleefegge een kleinschalige windmolen aan hun kleinschalige energiecentrale toe te voegen die garant moet staan voor nog eens 22.000 kWh groene stroom per jaar. Daarmee komt de jaarproductie op ca 66.000 kWh, goed voor ongeveer 20 huishoudens in het postcodegebied. Ideaal voor particulieren die willen investeren in groene energie maar thuis geen ruimte hebben voor zonnepanelen, of zelf geen grote investering willen doen in de aanschaf en onderhoud van zonnepanelen.

ReestdalEnergie Zuidwolde timmert met deze eerste kleinschalige lokale energiecentrale goed aan de weg. Door dit initiatief is groene energie, die in de directe omgeving wordt opgewekt, voor iedereen binnen het postcodegebied bereikbaar geworden. Bovendien levert dit project een goede bijdrage aan de vermindering van CO2 uitstoot. Binnen ReestalEnergie wordt momenteel gewerkt aan een tweede soortgelijke grootschalige energiecentrale elders in het buitengebied van Zuidwolde.

Meer informatie kunt u lezen in de brochure.