Steeds meer collectieve opwek zonne-energie

Steeds meer collectieve opwek zonne-energie

Er ontstaan in Drenthe steeds meer collectieven om zonne-energie op te wekken. De Postcoderoosregeling biedt hierin mooie kansen. Hieronder een overzicht met de huidige stand van zaken.

Postcoderoos Langelo

Samen zonne-energie opwekken, gebeurt op steeds meer plaatsen in Drenthe. Op 19 januari heeft in een heerlijk winterzonnetje de Energiecoöperatie Noordseveld het Postcoderoosproject in Langelo officieel in gebruik genomen en overgedragen aan de nieuwe eigenaren: De postcoderooscoöperatie Langelo. Tien deelnemers zijn daar na voorbereidingen door de EC Noordseveld een eigen coöperatie  gestart en bezitten nu een gezamenlijk zonnedak van 150 panelen. De installatie is aangelegd op het dak van een schuur aan de Hoofdstraat in Langelo door het bedrijf Mebatherm.  De EC Noordseveld heeft met deze installatie de eerste Drentse postcoderooscoöperatie opgezet die vanuit een bewonersinitiatief is ontstaan. En ze heeft plannen voor nog meer postcoderooscoöperaties in de gemeente Noordenveld.

Lees verder

Zonnecentrale Ubbena

Bij Zeijen wordt binnenkort begonnen met de aanleg van een grote zonnecentrale op de voormalige stortplaats van Ubbena. Na een lange voorbereiding heeft de exploitant van de installatie, Vrijopnaam, de benodigde SDE subsidie gekregen. Het bijzondere van de installatie is dat inwoners van het dorp Zeijen en direct omwonenden kunnen deelnemen in het collectief. Bijna een derde deel van de panelen is gereserveerd voor de bewoners van de ‘Schoolkring Zeijen’. Op 1 maart wordt tijdens een speciale informatiebijeenkomst in café Hingstman in Zeijen de aftrap gegeven en worden de mogelijkheden om deel te nemen in het park verduidelijkt. Het zonnepark is een initiatief van de vroegere werkgroep Energierijk Zeijen.

Lees verder

Postcoderoos Zuidwolde

Ook in Zuidwolde wordt een postcoderooscoöperatie opgestart. Daar worden 192 panelen gelegd op een schuur aan de Kleefegge. Op termijn wordt daar ook een kleine EAZ-windmolen geplaatst.  Vanaf 17 januari jl. kunnen inwoners van Zuidwolde en omgeving aandelen kopen.

Lees verder

Zonnecollectief Warenhuis Vanderveen

De voorbereidingen voor de bouw van een collectieve zonne-energiecentrale op het dak van Warenhuis Vanderveen in hartje Assen zijn in volle gang. Medio februari wordt de eerste zonnecentrale met 210 zonnepanelen in het centrum van Assen geïnstalleerd. Per 1 maart gaat de installatie in bedrijf.

Lees verder

Meer informatie

Zoals u leest, zijn er veel initiatieven op het gebied van collectieve opwek van zonne-energie. En er zijn nog veel projecten in ontwikkeling. Bent u benieuwd of er bij u in de buurt ook een initiatief start of heeft u zelf een idee om een nieuwe coöperatie te starten of een groot zonnedak aan te leggen? Neem dan contact op met Christiaan Teule van de Natuur en Milieufederatie Drenthe.