Wat doet het Drents Energieloket?

Wat doet het Drents Energieloket?

Vanaf voorjaar 2015 is het Drents Energieloket geopend. Voor alle vragen en onafhankelijk advies op het gebied van energiebesparing en duurzame energie, kunnen inwoners van Drenthe bij het Drents Energieloket terecht. Het loket is een initiatief van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Xandra van Zon is het  aanspreekpunt van het loket en beantwoordt en coördineert alle binnenkomende vragen.

Sparren met een deskundige
‘Inwoners uit Drenthe weten het Drents Energieloket al goed te vinden’, vertelt Xandra van Zon. ‘Er

Xandra van Zon

worden veel vragen gesteld over zonnepanelen en de zonnelening en woningisolatie. Maar steeds meer spreken we ook woningeigenaren die  hun huis energieneutraal, zelfvoorzienend of gasloos willen maken..’

Woningisolatie: er is veel mogelijk
Xandra van Zon: ‘Volledige woningisolatie wordt logischerwijs bijna nooit in één keer uitgevoerd, maar altijd in stappen. Hoogrendementsglas, gevel-, dak-, vloer- en bodemisolatie, er zijn veel onderdelen aan een huis te isoleren en daarbinnen vele mogelijkheden. Van HR++ glas tot thermokussens… voor elke woning zijn weer andere oplossingen denkbaar’.

Van het kastje naar een oplossing
Xandra van Zon: ‘Ga je aan de slag met woningisolatie, dan raak je soms het spoor een beetje bijster, juist omdat er zoveel kan. Om uit te leggen wat het loket doet, zeg ik vaak ‘Het Drents Energieloket wil je door de bomen het bos weer laten zien en helpt je graag van het kastje naar een oplossing’. Mensen die met woningisolatie aan de slag willen en die dat zelf willen regelen, raad ik altijd aan om meerdere leveranciers uit te nodigen voor een offertegesprek.

Tip: zet vragen op een rij
‘Krijg je leveranciers of een aannemer bij je thuis op bezoek, schrijf dan van tevoren al je vragen op en werk dat lijstje consequent af’, adviseert Xandra van Zon. ‘Door steeds dezelfde vragen te stellen kun je aanbieders, producten en offertes goed vergelijken. Iedere leverancier moet een duidelijke en transparante offerte voor je kunnen maken en eventuele vragen goed kunnen beantwoorden. Als offertes toch vragen oproepen, dan kun je offertes altijd bespreken met Het Drents Energieloket.’

Verder oriënteren?
Wilt u ook aan de slag met woningisolatie, maar wilt u zich eerst nog wat verder oriënteren? Houd dan aankondigingen van uw gemeente in de gaten. Deze winter organiseren alle gemeenten in Drenthe Warmtetour-bijeenkomsten. Het Drents Energieloket is daar aanwezig en er komen leveranciers om voorlichting te geven.

Contactgegevens Drents Energieloket: