De Rijdende Rechter vindt airco ‘ontzettend stil’

13 september 2019

13 september 2019

Het plan van bewoners van een appartementencomplex om op hun balkon een airconditioner (welke dezelfde buitenunit heeft als een luchtwaterpomp) te plaatsen, stuitte vanwege de geluidsproductie op weerstand van de VvE. De Rijdende Rechter, waar de zaak voorkwam, vond de bezwaren echter ongegrond. Hij beoordeelde een tijdelijke geplaatste airco als ‘ontzettend stil’.

 

De betreffende uitzending van De Rijdende Rechter vond plaats op 3 september. Het betrof een zaak van de familie Roosenburg die in een appartementencomplex in Poortugaal woont. De woning heeft op het zuiden een plat dak, waardoor het in de zomer erg warm kan worden. De wens om daar met een airconditioner wat aan te doen werd echter tegengehouden door de VvE. In een algemene ledenvergadering werd tegen plaatsing gestemd, vanwege de angst voor geluidsoverlast.

Meten van het geluid van de airconditioner

De zaak werd in de uitzending van 3 september voorgelegd aan de Rijdende Rechter. In die uitzending mat een deskundige het geluid van een airconditioner die tijdelijk op het balkon van de familie Roosenburg was geplaatst. Gemeten werd op de balkons van de buren aan weerszijden, maar door het omgevingsgeluid bleek dat lastig. In een van de twee metingen was het het geluid zelfs luider (42 dB) wanneer de airco uitstond, dan wanneer hij was ingeschakeld (41 dB). Met het blote oor was de airco bij de buren niet te horen.

Airco mag geplaatst worden

De uitspraak van rijdende rechter, meester John Reid, luidde dat de buitenunit ‘ontzettend stil’ is en dat de bezwaren van de omwonenden dus ongegrond zijn. De familie Roosenburg mag de airco daarom plaatsen, maar vanwege de  mogelijke geluidsproductie heeft de VvE wel inspraak in de keuze van het merk en type. Ook Rimme van der Ree van Klimaatexpert.com was bij uitzending uitgenodigd. Hij adviseerde de buitenunit op het dak te plaatsen.

Bron

 

Bedrijven