Op woensdag 20 september is de laatste informatieavond van de provinciebrede campagne ‘Zon zoekt Drent’ feestelijk geopend in het gemeentehuis van Gieten. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra blikte terug op de resultaten van vier jaar zoncampagne: ‘Drenthe loopt voorop in de opwekking van zonne-energie, daar heeft deze campagne zeker aan bijgedragen. Door in te zetten op innovatie, kunnen we koploper blijven’. Dat Aa en Hunze warmloopt voor zonne-energie bleek uit het feit dat de informatieavond overstroomd werd door geïnteresseerde inwoners. Wethouder Co Lambert kon met trots melden dat zijn gemeente, samen met Borger-Odoorn, de meeste KWh opwekking van zonne-energie levert. Na deze informatieavond, waarbij inwoners van Aa en Hunze werden geïnformeerd over de mogelijkheden en meteen zaken konden doen op de bedrijvenmarkt, wordt dat percentage vast nog hoger.

 Campagne Zon zoekt Drent

Wat zijn precies de resultaten van de campagne? De afgelopen 4 jaar zijn er meer dan 5000
woningeigenaren afgekomen op de ruim 30 georganiseerde informatieavonden in de provincie. Op de informatieavonden werd de door de provincie en gemeenten gesubsidieerde Zonnelening gepromoot. Inmiddels zijn er 2000 aanvragen gehonoreerd, wat een opwekking van 9 miljoen megawattpiek oplevert.

Informatieavond

Ongeveer 200 inwoners van gemeente Aa en Hunze kwamen af op de informatiebijeenkomst over zonne-energie. Organisator van de campagne, het Drents Energieloket, voorzag de aanwezigen van advies en tips over de aanschaf van zonnepanelen. Met behulp van de Zonnekaart kunnen woningeigenaren kijken hoe geschikt hun dak is voor zonnepanelen en wat de opbrengsten zijn ten opzichte van de investering. Buurkracht vertelde geïnteresseerden over de mogelijkheden van samen energie opwekken in de buurt. Op de bedrijvenmarkt konden inwoners meteen zakendoen met de aanwezige installateurs.

Zonnelening

Deze lening met een gesubsidieerd rentepercentage van Provincie Drenthe en Drentse gemeenten is met succes gevoerd afgelopen vier jaar. Dit jaar is het laatste jaar dat de lening wordt uitgegeven. Op de informatieavond is de 1000e aanvrager van 2017 in het zonnetje gezet door gedeputeerde Tjisse Stelpstra (foto). In een aantal gemeenten, waaronder Aa en Hunze, is de zonnelening nog aan te vragen.

 

Bedrijven

Weten hoe jij energie kunt besparen?

Wil je ook een lagere energierekening? Dat kan door je woning beter te isoleren of aan de slag te gaan met duurzame verwarming. Uiteindelijk kun je zelfs energieneutraal wonen. We vertellen je er alles over in de campagne 'Drent zit er warmpjes bij'. Kom naar een van de Bespaarmarkten die we deze winter houden bij jou in de buurt.

Lees meer