Wil je ook Drentse Energiecoach aan huis worden?

Veel woningeigenaren hebben vragen over hoe zij hun energieverbruik kunnen verlagen of hoe duurzame energie te gaan opwekken. Door persoonlijke voorlichting vergroot je de bewustwording en help je huiseigenaren verder met energiebesparende en financiële mogelijkheden. Zo werk je mee aan Energieneutraal Drenthe.

De Drentse Energiecoach aan huis

We hebben in Nederland een uitdaging: een CO2-arme energievoorziening in 2050. Dichterbij willen we in Drenthe in 2040 energieneutraal wonen. De beweging naar aardgas loos wonen zorgt ervoor dat veel woningeigenaren vragen hebben over waar te beginnen met energie besparen. Hierbij willen ze graag onafhankelijke hulp en ondersteuning.

Gezamenlijk willen we in Drenthe een stevig netwerk van lokaal opgeleide energiecoaches in Drenthe neerzetten, die een belangrijke rol kunnen spelen in het vergroten van de bewustwording van het energieverbruik bij woningeigenaren. Hoe kunnen we door een laagdrempelige inventarisatie woningeigenaren stimuleren en helpen om de eerste stappen te zetten met energiebesparing in en rond de woning? Dat is de uitdaging!

Wat is de Drentse Energiecoach aan huis?

De Drentse Energiecoach is een niet commerciële, niet-gecertificeerde, lokale Energiecoach die op vrijwillige basis een verkennende energiescan geeft aan Drentse huishoudens.

De Drentse Energiecoaches worden opgeleid en ingezet om persoonlijke voorlichting en informatie te geven aan huishoudens over hun energierekening en bespaarmogelijkheden via eenvoudige (gedrags-)maatregelen. Tevens wordt gekeken of de mogelijkheid bestaat om duurzame energie op te wekken, zoals zonne-energie.

De Energiecoach gaat met een heldere checklist op pad om bewoners voor te lichten over hun energieverbruik. Met de uitgebreide checklist, de energierekening en de woninggegevens gaat de Energiecoach de woning door met de bewoner. De coach geeft besparingstips over wat de bewoner kan doen om zijn/haar energieverbruik te verlagen door zijn/haar gedrag aan te passen, de woning wel of niet (extra) te isoleren en de installatie wel of niet te verbeteren.

 

De opleiding

De opleiding bestaat uit een basisopleiding van 5 dagdelen (avonden) en 2 terugkom- / kennisdagen.

Onderdelen van de opleiding zijn:

Avond 1: inleiding, wat is een Energiecoach, vaardigheden, gesprekstechnieken

Avond 2: plan van aanpak, energieverbruik, bouwkundige schil

Avond 3: toets, huiswerkopdracht, verwarming en warm water, zonne-energie

Avond 4: toets, huiswerkopdracht, ventilatie, verlichting en apparatuur

Avond 5: toets, huiswerkopdracht, rapportage maken en hoe nu aan de slag

Het programma

De opleiding bestaat uit vijf dagdelen, vijf weken achter elkaar op maandagavonden van 19.00 tot 22.00 uur.

In 2019 wordt de opleiding vier keer aangeboden. Er is per cursus plaats voor 10 deelnemers.

De locatie van de cursus is het Provinciehuis, Westerbrink 1 in Assen.

De data van de cursus zijn:

– 1e cursus: VOL

– 2e cursus: VOL

– 3e cursus: VOL

– 4e cursus: VOL

Let op: kijk onderaan de pagina om je aan te melden voor de wachtlijst.

Voorwaarden

Wat bieden we je?

 • Een gratis opleiding tot Drentse Energiecoach (ter waarde van €350,-) ;
 • Een rol als Drentse Besparingsambassadeur met de mogelijkheid om ook in campagnes/ projecten van het Drents Energieloket/ gemeente, deel te nemen;
 • Twee kennisbijeenkomsten/ terugkomdagen voor alle energiecoaches;
 • Een netwerkplatform voor het delen van kennis, ervaring en vragen.

Wat vragen we van je?

 • Je bent een gemotiveerde inwoner van Drenthe en je hebt affiniteit met het onderwerp energiebesparing;
 • Je hebt een actieve instelling en bent bij alle 5 cursusavonden aanwezig;
 • Je bent bereid 15 uur in de cursusavonden te investeren en 6-8 uur in de huiswerkopdrachten (dit is exclusief reistijd);
 • Je voert in 2019 maandelijks minimaal 1 energiescan uit bij inwoners in je eigen gemeente (tijdsinvestering ongeveer 3 uur);
 • Je zorgt voor oplevering van rapportages van de energiescans aan de bewoners en aan het Drents Energieloket;
 • Je hebt een grote mate van zelfstandigheid in het regelen en uitvoeren van huiskamergesprekken/energiescans;
 • Je vindt het leuk om samen te werken met en vanuit de lokale energiecoöperatie/energiewerkgroep (indien aanwezig).

 

Geert Deekens is een van de vrijwilligers die via het Drents Energieloket is opgeleid tot Drentse Energiecoach aan huis. Wij gingen bij hem langs voor een interview.

Langs bij Geert, Drentse Energiecoach aan huis

Aanmelden

Let op!

Op dit moment is de belangstelling voor de opleiding zo groot, dat wij je niet meer op de deelnemerslijst kunnen plaatsen. Je kunt wel via het aanmeldformulier je gegevens achterlaten i.c.m. een goede motivatie. Dan word je op de wachtlijst gezet. Mocht er in één van de geplande opleidingen een plek vrijkomen, dan zullen we je daarover informeren.

Voor vragen kun je contact opnemen met Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, tel: 0592 – 31 11 50 of e-mail: [email protected]

Klik op de onderstaande button om je aan te melden voor de wachtlijst:

Aanmeldformulier

Dit project is geïnitieerd door de Natuur en Milieufederatie Drenthe vanuit de samenwerking met het Drents Energieloket en wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe.