Eerste energiecoaches opgeleid in pilot Hooghalen en Bovensmilde

Op donderdag 21 december hebben de eerste 9 energiecoaches voor particuliere woningeigenaren van Drenthe hun opleiding afgerond. Binnen deze pilot van het Drents Energieloket gaan zij woningeigenaren in Hooghalen en Bovensmilde voorzien van gratis bespaaradvies. De coaches ontvingen donderdag een certificaat uit handen van gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ‘Met deze pilot krijgen inwoners heel makkelijk inzicht in hun energieverbruik. De energiecoaches kunnen met hun hands-on aanpak snel resultaat bereiken met de verduurzaming van huizen in deze dorpen.’, aldus de gedeputeerde.

Praktisch advies

De energiecoaches gaan onder leiding van de lokale energiecoöperaties in Hooghalen en Bovensmilde woningbezoeken afleggen in deze dorpen. Tijdens zo’n bezoek brengt de coach het energieverbruik in kaart. Waar lekt energie weg? Hoe kan men snel besparen op de energiekosten? Het gaat hier niet om een officieel energie prestatieadvies of labeladvies, maar om een eerste inventarisatie. De energiecoach geeft naar aanleiding van deze inventarisatie praktische tips en adviezen voor een lagere energierekening. Ook geeft de coach actuele informatie over de collectieve inkoop van zonnepanelen en/of isolatie, georganiseerd door de lokale energiecoöperaties.

Meld je aan

De energiecoöperaties gaan de komende tijd woningeigenaren werven voor een gratis advies. Geïnteresseerde inwoners van Hooghalen, Bovensmilde of directe omgeving, kunnen zich aanmelden bij de energiecoöperaties:

Bovensmilde en Smilde: Fred Landwaart, Energie Coöperatie Bovensmilde: [email protected]

Hooghalen en directe omgeving: Hans Wijermars, Energie Coöperatie Hooghalen: [email protected]

Samenwerking

De energiecoaches zijn opgeleid door de ervaren energieadviseur Anita Speelman van ZuinigWonen. De opleiding van deze energiecoaches komt voort uit een samenwerkingsproject van het Drents Energieloket, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de energiecoöperaties van Hooghalen en Bovensmilde. De opleiding is mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.

Bedrijven

Weten hoe jij energie kunt besparen?

Wil je ook een lagere energierekening? Dat kan door je woning beter te isoleren of aan de slag te gaan met duurzame verwarming. Uiteindelijk kun je zelfs energieneutraal wonen. We vertellen je er alles over in de campagne 'Drent zit er warmpjes bij'. Kom naar een van de Bespaarmarkten die we deze winter houden bij jou in de buurt.

Lees meer