Energieneutraal wonen

Door betere isolatie en zuinige cv-ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal.

Meer dan alleen toekomstmuziek…

Energieneutrale woningen zijn geen science fiction, ze bestaan al. Huidige nieuwbouwwoningen komen er al dicht bij in de buurt. En ook steeds meer woningeigenaren laten hun bestaande woning verbouwen tot een energieneutrale woning. Daarbij gaat het niet alleen om relatief nieuwe huizen: ook oudere woningen kunnen energieneutraal gemaakt worden. De beste resultaten worden behaald met goed geïsoleerde ‘prefab’ voorzetgevels en daken, die als een tweede huid om de woning worden gebouwd. Er zijn al tientallen energieneutrale woningen in Nederland. Honderden staan op de planning om gebouwd te worden.

Meer weten of aan de slag? Kies in het onderstaande menu voor de optie die voor jou van toepassing is.

Stappenplannen

Nieuwbouw

Huizen die na 2020 opgeleverd worden, moeten bijna energieneutraal zijn (dat wil zeggen: zelf de energie opwekken die nodig is voor het verwarmen, koelen en ventileren van de woning en voor warm tapwater en verlichting).

Weten waar je op moet letten en hoe een energieneutraal nieuwbouwhuis zichzelf terugverdient? Lees dan hier verder.

Stappenplan nieuwbouwwoning

Verbouw

Wil je je huis verbouwen tot energieneutraal, dan kun je kiezen of je alles in één keer doet, of het stap voor stap uitvoert.  Op deze pagina lees je wat de voor- en nadelen zijn en hoe een verbouwing je kan helpen een stapje dichterbij te komen.

Informatie over kosten en mogelijke financieringen? Dat vind je ook in het onderstaande stappenplan.

Stappenplan bestaande woning

Bedrijven

Genoeg gelezen, stappen uitgedacht en concreet op zoek naar een installateur of aannemer? Deze bedrijven kunnen u direct helpen met het aanpassen of bouwen van uw (toekomstige) energieneutrale woning.

Financieringen

Ook voor energieneutraal wonen zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. We presenteren hier alvast een paar voorbeelden die uw bouwplannen in een stroomversnelling kunnen brengen. Let op: als u op deze tegels klikt verlaat u onze website en komt u terecht bij de laatste informatie van de subsidieverstrekker.

De volgende financiering is beschikbaar

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de BTW op aanschaf- en installatiekosten van de Belastingdienst terugvragen. Dit kan nu ook met terugwerkende kracht, ongeacht het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

Lees meer

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Lees meer

Ervaringsverhaal

Vijf jaar geleden verbruikte Cora nog bijna 10.000 kWh elektriciteit en 3.500m² gas. Ze woont met man en tienerdochter in een ruim, vrijstaand huis in het weidse landschap van de Veenkoloniën.