Energieneutraal wonen

Door betere isolatie en zuinige cv-ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal.

Wat is energieneutraal wonen?

In 2050 moeten we naar aardgasloze en CO2 vrije woningen. Dit hebben we samen afgesproken. We willen de wereldwijde klimaatverandering afremmen en het risico op aardbevingen verkleinen.

Wil je energieneutraal wonen, dan kom je veel verschillende termen tegen bij het zoeken naar meer informatie. Denk aan gasloos, energieneutraal, nul-op-de-meter, energienotaloos, klimaatneutraal en CO2-neutraal. Maar wat betekenen deze termen precies? Volgens Milieu Centraal is een energieneutrale woning een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Maar bij bewust energieneutraal wonen let je ook op je energie- en waterverbruik en welke bouwmaterialen je gebruikt in je woning.

Van bovenstaande begrippen is er geen goed of fout, de één gaat wat verder dan de ander. Bewust energieneutraal wonen gaat over:

  • Energie besparen, denk aan goede isolatie, kierdichting en energiezuinige huishoudelijke apparatuur.
  • Energie duurzaam opwekken, denk aan zonnepanelen of een zonneboiler.
  • Energie efficiënt opwekken, denk aan warmtepompen voor ruimteverwarming en/of warm tapwater.

Waar begin je?

Het mooiste is om bovenstaande punten van boven naar beneden door te lopen. Bij nieuwbouwwoningen kan dat erg goed, omdat je vanuit het niets begint. Bij een bestaande woning is dit vaak lastiger, omdat bijvoorbeeld de impact van isoleren erg groot kan zijn of je net al een grote verbouwing achter de rug hebt. Dan kun je er ook voor kiezen om eerst energie efficiënter op te gaan wekken met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.

Op de pagina’s energieneutrale nieuwbouw en energieneutrale verbouw lees je aan de hand van stappenplannen wat je zoal kunt doen en wat er bij komt kijken om je woning energieneutraal te maken. De komende jaren gaat het er vooral om dat je keuzes maakt die ook in de verdere toekomst bijdragen om te stoppen met het gebruik van aardgas.

Stappenplannen

Nieuwbouw

Huizen die na 2020 opgeleverd worden, moeten bijna energieneutraal zijn (dat wil zeggen: zelf de energie opwekken die nodig is voor het verwarmen, koelen en ventileren van de woning en voor warm tapwater en verlichting).

Weten waar je op moet letten en hoe een energieneutraal nieuwbouwhuis zichzelf terugverdient? Lees dan hier verder.

Stappenplan nieuwbouwwoning

Verbouw

Wil je je huis verbouwen tot energieneutraal, dan kun je kiezen of je alles in één keer doet, of het stap voor stap uitvoert.  Op deze pagina lees je wat de voor- en nadelen zijn en hoe een verbouwing je kan helpen een stapje dichterbij te komen.

Informatie over kosten en mogelijke financieringen? Dat vind je ook in het onderstaande stappenplan.

Stappenplan bestaande woning

Bedrijven

Genoeg gelezen, stappen uitgedacht en concreet op zoek naar een installateur of aannemer? Deze bedrijven kunnen u direct helpen met het aanpassen of bouwen van uw (toekomstige) energieneutrale woning.

Financieringen

Ook voor energieneutraal wonen zijn verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. We presenteren hier alvast een paar voorbeelden die uw bouwplannen in een stroomversnelling kunnen brengen. Let op: als u op deze tegels klikt verlaat u onze website en komt u terecht bij de laatste informatie van de subsidieverstrekker.

De volgende financiering is beschikbaar

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de BTW op aanschaf- en installatiekosten van de Belastingdienst terugvragen. Dit kan nu ook met terugwerkende kracht, maar moet wel binnen zes maanden na het jaar van aankoop gebeuren.

Lees meer

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Lees meer

Ervaringsverhaal

Vijf jaar geleden verbruikte Cora nog bijna 10.000 kWh elektriciteit en 3.500m² gas. Ze woont met man en tienerdochter in een ruim, vrijstaand huis in het weidse landschap van de Veenkoloniën.