Energieneutraal verbouwen

Is een energieneutrale woning jouw droom? Een bestaand huis energieneutraal maken vraagt om een goede voorbereiding en planning. Hoe pak je de verbouwing aan?

Je woning energieneutraal maken

Als je je woning energieneutraal wilt verbouwen, heb je 2 keuzes: je kunt alles in één keer aanpakken of het stap voor stap (laten) doen. Je keuze zal van allerlei factoren afhangen, bijvoorbeeld: woon je al in de woning of moet je er nog intrekken? Hoeveel geld heb je ervoor beschikbaar? Zijn er onderdelen van de woning aan vervanging toe terwijl andere onderdelen nog goed zijn? Is je huis al redelijk goed geïsoleerd of niet (welk energielabel heb je)? Het onderstaande stappenplan kan je helpen bij de keuze.

Stappenplan energieneutrale verbouw

Wil je jouw bestaande woning duurzamer maken? Er zijn verschillende mogelijkheden. Klik op de afzonderlijke onderdelen voor meer toelichting. Ga je een nieuwbouwwoning bouwen, kijk dan op deze pagina.

1.Lees de wijkplannen van je gemeente

In 2021 moeten alle gemeenten plannen per wijk hebben gemaakt. In deze plannen staat onder andere hoe de energievoorziening eruit gaat zien en wanneer dit gaat plaatsvinden. Zodra er plannen bekend zijn, kunt u deze vinden op deze website.

2. Zorg voor goede isolatie en kierdichting

Wil je energie besparen, zorg dan voor een goede isolatie. Door jouw woning te isoleren bespaar je niet alleen op jouw energierekening. Je krijgt er meer wooncomfort voor terug. In de winter blijft de warmte binnen en in de zomer is jouw huis koeler.

Er zijn veel verschillende soorten woningisolatie. Welke maatregel voor jou geschikt is hangt af van het type woning. Je kunt het dak isoleren, de vloer, de spouwmuren, buiten- en binnenmuren of de kruipruimte. Ook kun je het glas vervangen voor Hr++.

Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden. Denk aan isolatiedekens, isolatieplaten, spuitisolatie, isolatieschuim of inblaasisolatie.

Je kunt ook veel zelf doen met kleine ingrepen. Je kunt naden en kieren dichten met tochtstrips of ander materiaal. Kieren vind je in de kozijnen, meterkast, kruipruimte en leidingdoorvoeren.

Wil je weten welke overige isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw woning? Neem contact op met een isolatiespecialist in de omgeving.

Let op! In veel Nederlandse woningen wordt de lucht in de woning ververst door natuurlijke ventilatie door gaten en kieren. Bij goede kierdichting en na-isolatie van de woning kan verse lucht niet meer op die manier in de woning komen. Houd daarom bij kierdichting en na-isolatie ook rekening met een bijbehorend ventilatiesysteem.

3. Energie besparen door warmte terug te winnen uit ventilatielucht

Bij goed geïsoleerde woningen is goede ventilatie belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Steeds meer woningen beschikken over een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (wtw).

De warmte wordt onttrokken uit de lucht die afgevoerd wordt. Deze warmte wordt gebruikt om de binnenkomende koude lucht mee te verwarmen. De lucht die afgevoerd wordt en de lucht die binnenkomt worden gefilterd door de wtw-filters. Doordat het wtw-systeem de warmte opnieuw gebruikt, bespaar je energie. De filters van het ventilatiesysteem moet je wel periodiek vervangen.

Daarnaast zijn er ventilatieluchtwarmtepompen waarmee je warm tapwater kunt maken.

4. Plaats zonnepanelen en/of een zonneboiler

Door het plaatsen van zonnepanelen kun je zelf energie opwekken. Een deel van de opgewekte stroom kun je gebruiken voor huishoudelijke apparatuur, maar ook om de warmtepomp te gebruiken.

Met een zonneboiler kun je warm water produceren.

5. Energie besparen met hotfill apparaten

Er zijn speciale wasmachines en vaatwassers die een zogenoemde hotfill aansluiting hebben. Heb je beschikking tot duurzaam warm water, kies dan voor huishoudelijke apparatuur met deze aansluiting.

Met een hotfill installatie bespaar je veel energie en de wastijd wordt verkort, omdat het water sneller op temperatuur wordt gebracht. Ook gaat jouw wasmachine langer mee, doordat het verwarmingselement in het apparaat minder wordt belast.

Een apparaat met een hotfill aansluiting heeft een slang voor koud water, een slang voor warm water en één voor de afvoer van water. Het voorspoelen of de voorwas is met koud water. De hoofdwas met de ingestelde temperatuur vanuit de warmwateraansluiting.

6. Warm water opnieuw benutten met douche-wtw

Om het water te verwarmen van de douche, wordt vaak een gasgestookte ketel gebruikt. Een duurzaam alternatief hiervoor is de zonneboiler of warmtepomp. Maar je kunt ook het warme water dat gebruikt wordt opnieuw benutten om koud water voor te verwarmen. Dit wordt warmteterugwinning (wtw) genoemd.

Een douche-wtw installatie onttrekt warmte uit het wegstromend douchewater. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om koud leidingwater voor te verwarmen. Door zowel het koude als het warme gebruikte water gescheiden langs elkaar te laten stromen in een warmtewisselaar, kan het koude water warmte opnemen uit het gebruikte water. Het voorverwarmde water wordt vervolgens naar jouw douche verplaatst.

Om gebruik te maken van een douche-wtw moeten er enkele aanpassingen gedaan worden in de badkamer. Een verbouwing of installatie van een (nieuwe) badkamer zijn daarom de beste momenten om een douche-wtw te installeren.

7. Energie besparen zonder (technische) aanpassingen

Je kunt energie besparen zonder dat je maatregelen neemt. Je kunt de verwarming lager zetten of op een lagere temperatuur wassen. Door bewust om te gaan met gas en elektriciteit bespaar je geld en draag je bij aan het milieu.

8. Maak lagetemperatuurverwarming mogelijk

Wanneer de woning goed geïsoleerd is, kan je gebruik maken van lagetemperatuurverwarming. De aanvoertemperatuur van water is in dit geval een stuk lager (lager dan 40 graden Celsius).

Wanneer je een warmtepomp in huis hebt scheelt lagetemperatuurverwarming op energieverbruik.

Met vloer- en wandverwarming kan de thermostaat nog een paar graden lager worden gezet.

9. Vervang de ketel voor een duurzame warmteinstallatie

Er zijn verschillende duurzame warmteinstallaties beschikbaar die de gasgestookte cv-ketel kunnen vervangen.

Kijk op deze website van Vereniging Eigen Huis.

10. Warmtepomp

De warmtepomp zet warmte uit een duurzame bron, zoals de lucht of de bodem, om in warmte voor jouw woning.

Er zijn twee type warmtepompen waaruit je kunt kiezen:

  • Een lucht/water warmtepomp is voor een bestaande woning de makkelijkste oplossing, omdat deze een losse buitenunit heeft, die op het dak, de gevel of in de tuin geplaatst wordt.
  • Een bodem/water warmtepomp is lastiger, omdat er een bron in de bodem voor nodig is.

Omdat een warmtepomp, niet zoals een cv-ketel, in één keer heel veel warm tapwater kan maken is het nodig om naast de warmtepomp een boiler neer te zetten. Een warmtapwaterboiler neemt ongeveer 1x1x1,5 meter in beslag. Heb je een groot gezin, een luxe badkamer of wil je tegelijkertijd kunnen douchen én ergens anders in het huis warm water gebruiken, dan heb je een grotere boiler nodig.

11. Verduurzaam je met heteluchtverwarming

Verwarm je je woning nu met heteluchtverwarming? Misschien kun je een warmtepomp plaatsen.

Kijk voor de mogelijkheden op: https://www.brinkclimatesystems.nl/nl-nl/thuis/producten/luchtverwarming

12. Kook op inductie in plaats van gas

Verwarm je je woning met een gasketel, dan is de kans groot dat je op gas kookt. Koken zonder gas kan heel goed met een keramische kookplaat of via inductie koken. Inductie koken is het meest energiezuinig en is daarnaast veilig, want bij inductie koken wordt de pan direct verwarmd en niet via de kookplaat.

Let op! Bij gebruik van een warmtepomp en/of inductiekookplaat is minimaal een 3x25A elektriciteitsaansluiting nodig. Het kan zijn dat de aansluiting voor elektriciteit van de woning verzwaard moet worden.

13. Weg met de gasaansluiting

Gebruik je in de woning helemaal geen aardgas meer? Dan kan het gas afgesloten worden en is jouw woning gasloos. Aan het afsluiten van de gasaansluiting zitten vaak wel kosten verbonden. De netwerkbeheerder verzegelt de aansluiting of neemt deze weg. Controleer vervolgens bij jouw leverancier of het contract moet worden aangepast.

Gasloos wonen leidt in de meeste gevallen tot een toename van het elektriciteitsverbruik.

Je kunt ervoor kiezen om een zonneboiler aan te schaffen. De zonneboiler zorgt op zonnige dagen voor warm water, de warmtepomp hoeft minder te werken en verbruikt minder elektriciteit. Je kunt ook zelf stroom gaan opwekken met zonnepanelen.

Heb je geen plek op het dak voor zonnepanelen, maar wil je toch het elektriciteitsverbruik verduurzamen? Kijk eens of er een energiecoöperatie actief is in jouw buurt of neem groene stroom af via jouw energieleverancier.

14. Is gasloos nog een stap te ver? Denk dan aan de hybride warmtepomp

Zijn isolatiemaatregelen en lagetemperatuurverwarming in jouw woning nog niet mogelijk? Heb je niet voldoende ruimte voor een warm tapwaterboiler? Of is het bovenstaande stappenplan nog iets teveel? Dan kun je ervoor kiezen om eerst over te stappen op een hybride warmtepomp. De warmtepomp wordt gecombineerd met jouw (bestaande) HR-ketel en zorgt ervoor dat je veel minder gas gebruikt. Vaak is een hybride warmtepomp zonder al te veel aanpassingen te plaatsen. Voor het plaatsen van een hybride warmtepomp zijn nationaal en regionaal subsidies beschikbaar, zie financieringsmogelijkheden onderaan deze pagina.

Zoek een bedrijf

Financiering

In Nederland gaan wij van het gas af. Het nieuwe bouwbesluit voorziet hier al in. Elke toekomstige bouwvergunning gaat uit van een aardgasvrije nieuwe woning. Veel bouwplannen voor nieuwbouwwoningen zitten echter al in de pijplijn. Deze woningen hoeven niet aardgasloos te worden opgeleverd. Mogelijk wordt uw woning toch nog met een gasaansluiting opgeleverd. Wilt u liever zonder gas uw woning en tapwater verwarmen? Op verzoek van de Rijksoverheid heeft het Nationaal Energiebespaarfonds een nieuwe lening ontwikkeld: de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos. Deze nieuwe lening kunt u voor maximaal €25.000,- aanvragen. Voorwaarden van de lening zijn: Het nieuwbouwhuis is gekocht voor 1 september 2018; De woning wordt op dit moment nog gebouwd en is dus nog niet opgeleverd; De woning gaat van aardgas naar aardgasloos. Met de Energiebespaarlening kunt u maatregelen financieren om zonder gasaansluiting comfortabel te wonen. Zo bent u klaar voor de toekomst in uw nieuwe woning

Lees meer

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan eigenaar-bewoners en VvE’s voor energiebesparende maatregelen in of aan een rijksmonumentale woning of appartement. De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen. U vraagt de lening aan op basis van de investeringen in energiebesparende maatregelen. De betrokken aannemer en/of installateur kruist deze aan op basis van de maatregelenlijst op de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument. Deze Verklaring Energiebesparing Rijksmonument bepaalt de grondslag (maximale hoogte) van de lening. Lees verder op de website van het Restauratiefonds.

Lees meer

De provincie Drenthe en haar gemeenten hebben geld beschikbaar gesteld om het verwijderen van asbestdaken in Drenthe te stimuleren. Hieronder vindt u informatie over de Uitvoeringsregeling verwijdering asbestdaken Drenthe, kortweg de ‘Asbestregeling Drenthe’. Als Drentse inwoner kunt u een stimuleringslening aanvragen voor het verwijderen van asbestdaken. Door deze lening te voorzien van een rentevoordeel wil de provincie Drenthe u financieel ondersteunen bij het verwijderen van uw asbestdak.

Lees meer

Deze laagrentende lening van de provincie Drenthe is bestemd voor de instandhouding (restauratie en onderhoud) of herbestemming van provinciale monumenten. De eigenaar van een provinciaal monument kan tegen een zeer lage rente een lening afsluiten voor de instandhoudingskosten en de kosten voor het isoleren van het gebouw. Aanvragen kan gedurende het hele jaar.

Lees meer

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. De zeer lage rente (0.5% – 1.3%) maakt het misschien wel mogelijk, dat u met de gerealiseerde besparing de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening kan dekken. Het maximale leenbedrag bedraagt €25.000. Wilt u echter uw woning of appartement Zeer Energiezuinig maken, dan kunt u maximaal €50.000 lenen. Gaat u uw woning renoveren naar Nul Op De Meter, dan bedraagt het maximale leenbedrag zelfs €65.000.

Lees meer

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de BTW op aanschaf- en installatiekosten van de Belastingdienst terugvragen. Dit kan nu ook met terugwerkende kracht, ongeacht het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft.

Lees meer

Als je een woning isoleert met als doel hem energiezuiniger te maken, dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief.

Lees meer

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Lees meer

Onze ervaring met een energieneutraal huis

Deze familie is trots op haar energieneutrale huis! Een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Op het platform www.ervaringenmetenergie.nl lees je reviews en tips van anderen over energiezuinig wonen. Doe er je voordeel mee!