Groot prijsverschil tussen 'groene' en 'niet-groene' woningen

13 september 2019

13 september 2019

‘Groene’ woningen, met energielabel A, B of C, en ‘niet-groene’ woningen verschillen gemiddeld zo’n 7.000 euro in prijs. Dit komt onder meer door de kosten die gemaakt moeten worden om de woning te verduurzamen.

Het wordt volgens DNB aantrekkelijker voor verkopers om hun woning te verduurzamen: “De energielabels, die door Europese wetgeving verplicht zijn gesteld, helpen huizenkopers bij het beter inprijzen van het verwachte energieverbruik”.

Een “positieve premie” kan bij de prijs van ‘groene’ huizen  worden opgeteld, omdat de verwachting is dat het energieverbruik lager zal zijn en omdat de kosten van de verduurzaming al zijn gemaakt. Deze premie moet niet te hoog zijn, omdat verkopers zichzelf dan de markt uit prijzen, maar moet ook niet te laag zijn, omdat het anders niet interessant genoeg is voor huizenbezitters om te verduurzamen.

Woningen met hogere energielabels (hoger dan D) worden met een premie verkocht. Die komt ongeveer overeen met de investeringen en de besparing van energiekosten. Het A-label is hierbij wel een uitzondering. Volgens DNB komt dit “doordat voor woningen met dit label de investeringskosten de energiebesparingen duidelijk overstijgen”.

In vergelijking met een ‘niet-groen’ label leverde een huis met een ‘groen’ label in 2017 gemiddeld meer dan 7.000 euro extra op. Voor 2015 was dat verschil nog veel minder groot, waarmee huizenverkopers stukken minder werden beloond voor verduurzaming. In 2015 piekte het verschil met meer dan 9.000 euro gemiddeld.

Bron

Bedrijven