Hoe zit het met salderen?

17 september 2019

17 september 2019

Naast de btw-teruggave van de zonnepanelen is er nog een regeling waarbij je een soort van subsidie krijgt als de zonnepanelen eenmaal zijn geplaatst. Vanaf dat moment begint het salderen.

Salderen wil zeggen dat, op het moment dat er meer energie wordt opwekt dan wordt verbruikt, het teveel aan energie wordt “verkocht” aan de energieleverancier.

Dit zal voornamelijk in de zomer gebeuren door de lange dagen. Je krijgt voor deze energie hetzelfde bedrag als moet worden betaald wanneer energie wordt ingekocht van de energieleverancier, bijvoorbeeld op een winteravond. Aan het einde van het jaar wordt de ingekochte energie en de verkochte energie tegen elkaar weggestreept. Dit is salderen en hier zit veel overheidsgeld verwerkt. De overheid regelt dit met de energieleverancier: je hoeft hier niets voor te doen. Omdat men hier niets voor hoeft te doen, ervaart men dit ook niet echt als een subsidie, maar dat is het eigenlijk wel.

Let op! De salderingsregeling gaat veranderen

Tot en met 2022 blijft dit systeem gehandhaafd. Vanaf 2023 wordt het bedrag wat de overheid bijdraagt aan het salderen langzaam afgebouwd tot 2030. De energieleveranciers bepalen dan wat ze rekenen voor de teruggeleverde energie. Als je nu zonnepanelen aanschaft, dan profiteer je nog geruime tijd van het volledig kunnen salderen.

Bedrijven