Huiseigenaren delen ervaringen tijdens thematours

29 mei 2019

29 mei 2019

“De zon is mijn allergrootste vriend geworden”
Huiseigenaren delen ervaringen tijdens thematours

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met provincie Drenthe organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. In Drenthe worden in mei en juni thematours georganiseerd. Op donderdag 20 juni om 19:30 uur geeft Jannetje Kolijn uit Gieten een tour rondom het thema ‘zonnepanelen en zonneboiler’.

In 2002 kocht familie Kolijn hun woning. “Wij hebben deze boerderij uit 1904 gekocht als bouwval. Er groeiden struiken in huis en de deel bestond nog uit leem. Bij de renovatie is een goed geïsoleerd houtskelethuis geplaatst in de oude jas van stenen. Energie wordt nu opgewekt door middel van 26 zonnepanelen en het tapwater wordt voorverwarmd met een zonneboiler”, aldus Kolijn. Ook met het oog op de toekomst worden alweer nieuwe plannen gemaakt: “Wij houden energie over dankzij de zonnepanelen en willen daarom meer gaan elektrificeren. Maar ook natuurlijke ventilatie is een aandachtspunt en de wens voor een warmtepomp staat op onze lijst.” Tijdens de tour helpen de huiseigenaren bezoekers graag op weg vanuit hun eigen ervaringen.

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.”

Ook elders in Drenthe staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. Op 15 juni kunnen geïnteresseerden in Rolde en Coevorden terecht voor thematours over de lucht/water-warmtepomp en energieneutraal en aardgasvrij wonen. Op 20 en 22 juni zijn er nog thematours in Gieten en Hoogeveen over zonnepanelen, de zonneboiler en aardgasvrij wonen met een warmtepomp. De huiseigenaren geven graag uitleg over hun keuzes en ervaringen. Een overzicht van alle thematours staat op duurzamehuizenroute.nl/thematours. Via deze link kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven.

Bedrijven