Informatieavonden asbest Hoogeveen en Noordenveld goed bezocht

Onlangs vonden informatieavonden over asbest plaats in Hollandscheveld en Norg.  Op de door het Drents Energieloket en gemeente Hoogeveen en Noordenveld georganiseerde avonden kwamen in totaal 250 woningeigenaren af om meer informatie te krijgen over de aanpak van hun asbestdak.

Met het komende verbod in 2024 moeten de asbestdaken snel aangepakt worden. Een lastige opgave. Het Drents Energieloket gaf op de informatieavond advies over de aanpak van je dak en hoe dit meteen gecombineerd kan worden met dakisolatie en zonnepanelen. Ook kon het loket vertellen welke subsidies en regelingen er zijn om dit te financieren. Om de Asbestregeling Drenthe toe te lichten was het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) aanwezig. Asbestverwijderingsbedrijven Gebr. Middelveld en Spandauw vertelden aanwezigen meer over het herkennen van asbest, welke mogelijkheden er zijn voor sanering, hoe dit traject in zijn werk gaat en op welke kosten er gerekend moet worden. Ook was Mapgear aanwezig om de door Provincie Drenthe ontwikkelde Asbestdakenkaart te demonstreren. Op deze kaart kunnen woningeigenaren zien hoe hun dak geregistreerd staat, asbesthoudend, waarschijnlijk asbest of asbestvrij. In Hoogeveen werd de nieuw ontwikkelde kaart als pilot opengesteld, waarna de kaart half juli in de rest van Drenthe openbaar wordt gemaakt.

Loketfunctie

Het Drents Energieloket houdt een publiekscampagne over asbestdaken van half juni tot half juli. Met een Facebookcampagne worden woningeigenaren met een asbestdak aangespoord om deze aan te pakken. De campagne levert veel reacties op. Veel vragen, maar ook frustratie, vanwege het komende verbod en een bijna lege subsidiepot. Het Drents Energieloket probeert zo veel mogelijk vragen te beantwoorden en zet een asbestspecialist in om inwoners verder te helpen met persoonlijke maatwerkadviezen.

Samenwerking

Het Drents Energieloket is een samenwerkingsverband van alle Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Buurkracht, Uneto-VNI, Bouwend Nederland en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Met haar campagnes wil het Drents Energieloket Drentse woningeigenaren helpen bij het verduurzamen van hun woning. Dit draagt bij aan het doel dat heel Drenthe energieneutraal woont in 2040.

 

Bedrijven

Weten hoe jij energie kunt besparen?

Wil je ook een lagere energierekening? Dat kan door je woning beter te isoleren of aan de slag te gaan met duurzame verwarming. Uiteindelijk kun je zelfs energieneutraal wonen. We vertellen je er alles over in de campagne 'Drent zit er warmpjes bij'. Kom naar een van de Bespaarmarkten die we deze winter houden bij jou in de buurt.

Lees meer