Asbest verwijderen

Heb jij een asbestdak? Dan heb je vast vragen over hoe je dit kunt verwijderen en welke regelingen er voor zijn. Toch al bezig met je dak? Neem dan meteen je dakisolatie mee en/of het plaatsen van zonnepanelen. Hoe? Wij helpen je verder.

Pak je dak aan

Ga je verbouwen of klussen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. In de jaren 80 is in veel huizen asbest verwerkt in daken van schuurtjes (golfplaten), afvoerbuizen en schoorstenen. Ook zit het veel in plafondplaten, vensterbanken en vloerzeil. Zolang het niet beschadigd is, vormt het geen gevaar voor je gezondheid. Maar als je gaat klussen, of als weer en wind je asbestdak aantasten, dan kunnen die gevaarlijke vezels loskomen. Om woningeigenaren hierbij te ondersteunen biedt de provincie Drenthe een stimuleringsregeling. Lees hieronder meer over hoe je een asbestdak kunt herkennen, hoe je het kunt verwijderen, hoe je dit het beste kunt combineren met duurzame maatregelen en welke regelingen er nu beschikbaar zijn.

Stappenplan

Je weet het zeker, je hebt een asbestdak. Is het dak kleiner dan 35 m2? Dan mag je het zelf verwijderen. Anders kun je het laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Maar hoe pak je dit het beste aan? Bekijk het stappenplan hieronder.

Naar het stappenplan

Heb je een asbestdak?

In juli 2018 is de Asbestdakenkaart Drenthe gelanceerd. Hierop kun je zien hoe jouw dak geregistreerd staat; groen voor vermoedelijk asbestvrij, oranje is verdacht op asbest en rood is vermoedelijk asbest. Is je dak inmiddels gesaneerd of klopt de kaart niet in het geval van jouw woning? Geef dit in de Asbestdakenkaart door onder het tabje: reageren op de kaart.

Wat verstaat de overheid onder een asbestdak? Lees hieronder de definitie waar het verbod straks voor geldt.

 

Bekijk de kaart Definitie asbestdak

Meteen aanpakken

De Asbestschakel is een coöperatie van gespecialiseerde asbestsaneringsbedrijven. Je kunt terecht bij de Asbestschakel voor een maatwerkofferte voor je asbestdak en een goed aanbod voor asbestsanering. Op de website kun je met een rekenmodule meteen een beeld krijgen van de kosten.

Naar de Asbestschakel

4 redenen om het nu te doen

1. Doe het samen

Kijk of je je asbestdak samen met buurtbewoners kunt aanpakken. Collectieve inkoop is goedkoper en je kunt de werkzaamheden met de buren afstemmen. Lees meer op onze pagina ‘samen aan de slag‘.

2. Je mag een klein dak zelf doen

Een asbestdak kleiner dan 35 m2 mag je, onder bepaalde voorwaarden, zelf verwijderen. Kleine moeite en dan ben je er vanaf. Bekijk hier de instructievideo van Milieu Centraal voor het zelf verwijderen van een asbestdak. Je moet wel eerst toestemming vragen bij je gemeente.

3. Maak het duurzaam

Kijk bij het aanpakken van je dak meteen of je dak beter geïsoleerd kan worden en plaats zonnepanelen. Je begint meteen met terugverdienen!

4. Regelingen

  • Asbestregeling Drenthe, een lening met een laag rentetarief, om de kosten voor verwijdering van je asbestdak te financieren.
  • De Energiebespaarlening Drenthe; een voordelige lening die je kunt gebruiken voor financiering van je asbestverwijdering in combinatie met dakisolatie.

 

Handige websites

Meer informatie: Milieu Centraal

Kenniscentrum Rijkswaterstaat: InfoMil

Informatie over de regeling asbest: SNN

Informatie over subsidie asbest: RVO

Zoek een bedrijf

Vind meteen een gecertificeerd bedrijf in je buurt dat asbest kan verwijderen.

Ga naar Ascert

Regelingen en financiering

De provincie Drenthe en haar gemeenten hebben geld beschikbaar gesteld om het verwijderen van asbestdaken in Drenthe te stimuleren. Hieronder vindt u informatie over de Uitvoeringsregeling verwijdering asbestdaken Drenthe, kortweg de ‘Asbestregeling Drenthe’. Als Drentse inwoner kunt u een stimuleringslening aanvragen voor het verwijderen van asbestdaken. Door deze lening te voorzien van een rentevoordeel wil de provincie Drenthe u financieel ondersteunen bij het verwijderen van uw asbestdak.

Lees meer

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. De zeer lage rente (0.5% – 1.3%) maakt het misschien wel mogelijk, dat u met de gerealiseerde besparing de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening kan dekken. Het maximale leenbedrag bedraagt €25.000. Wilt u echter uw woning of appartement Zeer Energiezuinig maken, dan kunt u maximaal €50.000 lenen. Gaat u uw woning renoveren naar Nul Op De Meter, dan bedraagt het maximale leenbedrag zelfs €65.000.

Lees meer

Combineer je asbestverwijdering met deze duurzame maatregelen

Ervaringsverhaal

Marieke van Dijk was blij dat ze samen met haar buren haar asbestdak kon laten vervangen. “Zelf aan de slag zagen we niet zitten, nu is het veilig, snel en relatief goedkoop verwijderd.” Welke tips heeft Marieke voor jou?