Stappenplan asbest

Je hebt een asbestdak. Dan kun je het beste een plan maken voor de aanpak van je dak. Er komt waarschijnlijk een verbod op asbestdaken in 2024. Bekijk het stappenplan hoe je de verwijdering van je asbestdak aan kunt pakken.

Stappenplan

  1. Wil je asbest uit je huis of schuur verwijderen? Dan heb je toestemming nodig van de gemeente. Op Omgevingsloket online kun je een melding doen.

 

  1. De regering werkt aan een verbod op asbestdaken. Als dit verbod doorgaat moet je een asbestdak, bijvoorbeeld op je schuurtje, voor 2024 (laten) verwijderen. Kijk of je dat samen met buren kunt doen om de kosten te drukken.

 

  1. Mag je het asbest zelf verwijderen van de gemeente? Dan is het belangrijk dat je dat zorgvuldig doet. Bereid je goed voor, draag beschermende kleding en pak het materiaal goed in. Bekijk voor meer tips deze video  van Milieu Centraal.

 

  1. Bij sommige gemeenten kun je gratis beschermende kleding en plastic om het asbest in te verpakken krijgen. Informeer bij je gemeente.

 

  1. Zie je tegen het zelf verwijderen op? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in. Verkeerd verwijderen is gevaarlijker dan laten zitten.

 

  1. Er is een speciale asbestregeling beschikbaar van provincie Drenthe, hiermee kun je een lening afsluiten tegen een gesubsidieerd laag tarief. Lees meer over de regeling.

 

  1. Tot en met 2019 kun je subsidie krijgen als je een dak laat verwijderen. Deze subsidie is onafhankelijk van de grootte van het dak.

 

  1. Moet je dak vervangen worden? Kijk of je meteen je isolatie kan verbeteren en of zonnepanelen kunt plaatsen.

 

Bron: Milieu Centraal

Vragen? Neem contact met ons op.