Douche WTW

WTW is een afkorting voor Warmte Terug Winning. In een douche is het mogelijk om de warmte van het wegstromende water te gebruiken voor het verwarmen van koud leidingwater.

Douche-WTW, wat is het?

WTW is een afkorting voor Warmte Terug Winning. In een douche is het mogelijk om de warmte van het wegstromende water te gebruiken voor het verwarmen van koud leidingwater. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar, waarin koud en warm water langs elkaar heen stromen (gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting). Leiding (drink) water komt zo niet in contact met rioolwater. Het verwarmde leidingwater kan vervolgens weer naar de douche, combiketel of boiler worden gestuurd. Door deze maatregel kan veel energie worden bespaard.

Relevante bedrijven

Financiering

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. De zeer lage rente (0.5% – 1.3%) maakt het misschien wel mogelijk, dat u met de gerealiseerde besparing de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening kan dekken. Het maximale leenbedrag bedraagt €25.000. Wilt u echter uw woning of appartement Zeer Energiezuinig maken, dan kunt u maximaal €50.000 lenen. Gaat u uw woning renoveren naar Nul Op De Meter, dan bedraagt het maximale leenbedrag zelfs €65.000.

Lees meer

Ervaringsverhaal

De ruim negentig partners binnen de ‘Expeditie naar energieneutraal wonen in Drenthe’ zetten zich samen in voor wonen zonder energierekening. In 2040 moeten de fossiele energiebronnen geen rol meer spelen in de energievoorziening in Drenthe. Ook inwoners van Drenthe worden uitgedaagd mee te doen met deze expeditie. Een voorbeeld is Bert Veen uit Zuidlaren. Hij vroeg onlangs de energielening aan om zijn huis te verduurzamen.