Stappenplan spouwmuurisolatie

Hoe pak je het aan

Spouwmuurisolatie is de meest toegepaste en goedkoopste manier van isoleren. Een spouwmuur bestaat uit twee dunnere muren waartussen 4 tot 6 cm lege ruimte zit. Deze ruimte kan door een specialistisch bedrijf opgevuld worden door er via zorgvuldig geboorde gaten isolatiemateriaal in te spuiten. De gaten worden na de tijd weer netjes dichtgemaakt. Het is van groot belang dat de spouwmuur schoon is voor het isoleren begint; dit kan alleen door middel van een speciale inspectie worden vastgesteld.

Een spouwmuur is een buitengevel met twee stenen buitenmuren met daar tussen een ruimte (spouw) van 4 tot 6 cm. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft een isolerende functie. Voor warmte-isolatie kan isolatiemateriaal worden aangebracht in de spouw.

Aan de slag met spouwmuurisolatie? Bekijk onderstaand stappenplan en de checklist spouwmuurisolatie.

1. Onderzoek of je huis spouwmuren heeft

Is jouw woning gebouwd voor 1920, dan is er waarschijnlijk geen spouw aanwezig. Vanaf 1920 kregen de meeste de huizen bij de bouw wel buitenmuren met een spouw. Woningen gebouwd vanaf 1976 hebben spouwmuurisolatie, maar het kan zijn dat deze aan vervanging toe is.

Behalve het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of jouw woning een spouw heeft. Ga daarvoor naar een voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde 24 centimeter of minder? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is het 24 centimeter of meer, dan mogelijk wel. Een gevelisolatie bedrijf kan je hier dan complete zekerheid over geven. Bron: Milieu Centraal.

2. Welke isolatiewaarde wil je halen?

De isolatiewaarde is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw, en minder van het gebruikte isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van de gevel als geheel (Rc-waarde*) komt ná isolatie van een spouw van 6 centimeter breed uit op 1,7.

Als je je woning beter wilt isoleren, dan kun je spouwmuurisolatie combineren met binnen- of buitengevel isolatie. Wil je je woning energieneutraal maken dan is dit noodzakelijk om te komen tot een Rc waarde van minimaal 4,5.

3. Denk aan ventilatie van de kruipruimte en woning:

Na spouwmuurisolatie en buitengevel isolatie moeten nieuwe ventilatiekanalen gemaakt worden voor de kruipruimte. Zorg daarnaast voor frisse lucht door ventilatie via een rooster boven het raam of een klapraampje.

4. Hoe kies je een bedrijf voor een adviesgesprek en een offerte:

Kijk bij het bedrijvenoverzicht en zoek op spouwmuurisolatie naar bedrijven in de buurt. Nodig meerdere bedrijven uit om bij jou ter plekke de situatie te bekijken en laat ze een offerte uitbrengen.

5. Gebruik de ‘checklist offerte spouwmuurisolatie’ van Milieu Centraal om de juiste vragen te stellen aan het gecertificeerde isolatiebedrijf. De link naar de checklist vind je onderaan deze pagina.

6. Beoordeel de offertes en let op de volgende aspecten:
– Een omschrijving van alle werkzaamheden.
– De oppervlakte van de spouwmuur die geïsoleerd moet worden en een overzichtelijke beschrijving van de toe te passen materialen (hoeveelheid, de Rc-waarde van het dak na de isolatie, en certificering).
– De totale kosten van de werkzaamheden inclusief eventuele extra kosten.
– De leveringsvoorwaarden, aansluiting bij een brancheorganisatie en garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar.

7. Kijk naar mogelijke subsidies of andere vormen van financiering voor spouwmuurisolatie bij financiële mogelijkheden.

 

 

Bekijk hier de checklist spouwmuurisolatie