Stappenplan binnen- en buitenmuurisolatie

Buitenzijde

De grootste energiebesparing haal je door het huis aan de buitenzijde te laten isoleren. Een arbeidsintensieve klus met hoge materiaalkosten (over de buitenzijde van de muur komt isolatiemateriaal en daar overheen weer een nieuwe afwerking zoals pleister) en bovendien niet bij alle huizen toegestaan (bijvoorbeeld rijtjeshuizen of twee-onder-een-kapwoningen). Is het wel toegestaan dan is een vergunning aanvragen vaak verplicht, aangezien de buitenzijde van je huis compleet van uiterlijk veranderd. Kijk voor de zekerheid om www.omgevingsloket.nl.

Het onderstaande stappenplan vertelt je hoe je het aan kunt pakken. Alle voor- en nadelen  van buitengevel-isolatie op een rij kun je vinden op de website van Milieu Centraal.

Binnenzijde

Natuurlijk kun je ook je huis aan de binnenkant isoleren. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een voorzetwand tegen de binnenzijde van de buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren wordt gevuld met isolatiemateriaal. Deze methode is goedkoper dan buitenmuur isolatie. Deze methode is vooral erg geschikt voor huizen waarbij de buitenmuur niet veranderd mag worden, en er geen spouwmuur aanwezig is. Belangrijk hierbij is wel dat er geen vochtproblemen ontstaan, dus zorg ervoor dat de isolatie goed wordt geplaatst.

 

Stappenplan

Doorloop het stappenplan en bepaal wat in jouw situatie van toepassing is:

1. Zijn de muren geschikt?

Buiten- of binnengevel isolatie is een maatregel die meestal toegepast wordt als spouwmuur isolatie geen optie is. Heb je een woning die gebouwd is voor 1920, dan heeft die hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Vanaf 1920 kregen de meeste de huizen bij de bouw wel buitenmuren met een spouw. Alle woningen gebouwd vanaf 1976 hebben spouwmuurisolatie.

Behalve het bouwjaar kan ook de dikte van de buitenmuur helpen vast te stellen of jouw woning een spouw heeft. Ga daarvoor naar een voor- of achterdeur en meet hoe dik de buitenmuur is. Is de afstand van de buitenkant tot de binnenzijde 24 centimeter of minder? Dan heb je zeker geen spouwmuur. Is het 24 centimeter of meer, dan mogelijk wel. Een gevelisolatie bedrijf kan je hier dan complete zekerheid over geven en advies geven over de te nemen stappen. Bron: Milieu Centraal.

2. Toestemming en vergunning aanvragen

Deze stap is alleen voor buitengevel isolatie. Zoek uit of je de buitenmuren van je huis mag laten isoleren. Mag dit niet, kijk dan of isolatie aan de binnenkant van het huis een optie is. Krijg je wel toestemming, dan kun je overgaan tot het aanvragen van een vergunning. De buitenkant van het huis zal namelijk in uiterlijk veranderen, en hiervoor is een vergunning nodig. Let er bij het aanvragen van je vergunning op dat uit de plannen blijkt dat de materialen die gebruikt gaan worden, de juiste isolatiewaarde hebben (zie stap 3). Als dit niet duidelijk is, kan het zijn dat je geen vergunning krijgt. Voor meer informatie kun je terecht bij je gemeente.

3. Bepaal welk materiaal je wilt gebruiken voor isolatie

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen te gebruiken. Kies uit welke voor jouw situatie het meest geschikt is. Op Milieu Centraal kun je testen welk materiaal het beste past, kijk op Advies op maat gevelisolatie. Let ook vooral op dat het materiaal de juiste isolatiewaarde heeft, want vanwege het bouwbesluit moet het materiaal een minimale isolatiewaarde (RC-waarde) hebben van 3,5 bij nieuwbouw en 1,3 bij verbouw. Bron: Milieu Centraal

4. Zoek leveranciers in de buurt

Deze zijn te vinden onder op de pagina ‘Bedrijven’, bovenaan deze website.

5. Vraag offertes aan

Zorg dat het isolatiebedrijf bij jou ter plekke de situatie bekijkt en een offerte opmaakt. Dit voorkomt verrassingen achteraf.

6. Maak een keuze uit de offertes


7. Zoek uit of je in aanmerking
komt voor de subsidieregeling woningisolatie


8. Regel alles wat betreft de subsidie


9. Bevestig je aanvraag bij de leverancier en laat de isolatie installeren, of isoleer zelf met goede kennis van zaken.