Infraroodpanelen

Slim omgaan met verwarmen

Verwarmen met infraroodpanelen, hoe werkt het?

Infrarood (IR) panelen kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is. IR-panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer (bijvoorbeeld je werktafel of de zithoek). Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Net zoals het in de lente in de zon behaaglijk kan zijn ondanks een lage temperatuur. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg.

Stappenplan

Doorloop het stappenplan om aan de slag te gaan met infraroodpanelen.

Naar het stappenplan

Wat kost het?

Op deze pagina vind je een overzicht van de kosten en opbrengsten van infraroodpanelen.

Overzicht

Handige websites

Ervaringsverhaal

Miriam van Dijk uit Paterswolde heeft een gloednieuwe, duurzame woning. Het huis is op zo’n manier gepositioneerd dat er optimaal gebruikt wordt gemaakt van de warmte van de zon. Dat, in combinatie met de hoge mate van isolatie en het verwarmen met infrarood panelen, maakt dat het huis op een natuurlijk manier wordt verwarmd en de energiekosten laag zijn. Ze hield open huis bij de duurzame huizenroute in Tynaarlo.

De familie Vermaas was in mei 2017 de 700ste deelnemer van de Duurzame Huizen Route. Het team van de DHR ging langs bij de Nul-op-de-Meter woning van Peter en Harriët Vermaas in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Wie zijn ze, waarom meldden ze zich aan? En welke maatregelen hebben ze genomen om hun woning tot Nul-op-de-Meter te krijgen?