Stappenplan elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp is ontworpen om piekmomenten te voorkomen.

Het stappenplan

1. Onderzoek of je een vergunning nodig hebt.
Voor een luchtwarmtewisselaar aan de buitenzijde van je woning heb je soms een vergunning nodig. Wil je de bodem of het grondwater als bron gebruiken? Vraag dan bij de installateur en gemeente na of dat mag en welke regels gelden.

2. Check of je zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt
Vraag aan de installateur of je een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt (3 x 35 ampère).

Een zwaardere aansluiting is ruim 600 euro per jaar duurder dan een standaardaansluiting. Je netbeheerder kan je exact vertellen wat de aansluitkosten en jaarlijkse vastrechtkosten zijn van de zwaardere aansluiting, zodat je het verschil kunt uitrekenen.

3. Schaf bij de warmtepomp ook een LTV-systeem aan
Een systeem met zowel pomp als lagetemperatuurverwarming noemen we een volledige warmtepomp. Samen bespaar je optimaal energie.

4. Zoek leveranciers en vraag offertes aan.
Neem contact op met verschillende installateurs, fabrikanten of importeurs van warmtepompen, voor een offerte gebaseerd op jouw eisen en wensen.

5. Zoek uit of je in aanmerking komt voor een subsidieregeling en zet het in gang. Kijk hiervoor bij het kopje ‘Financieringen’ bovenaan de pagina.

6. Laat het complete systeem (bron, warmtepomp, afgifte, regeling en ventilatie) door één partij ontwerpen en uitvoeren.
En vraag een duidelijke, Nederlandstalige handleiding met beschrijving van de systeemeigenschappen, waaronder de broneigenschappen.

7. Voorkom geluidsoverlast
Een warmtepomp maakt geluid. Daarom is het slim om hem buiten in een speciale ‘kast’ tegen de gevel te plaatsen of binnen in een afgesloten ruimte. Neem ook andere maatregelen tegen geluidsoverlast, zoals flexibele slangaansluitingen.

8. Kies voldoende capaciteit voor pomp en radiatoren of vloerverwarming
Warmtepompen zijn niet geschikt om in korte tijd veel warmte te leveren, wel om over een lange periode heel constant te verwarmen. Het systeem zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige warmte in de hele woning. Is de capaciteit van de pomp te klein, of van de radiatoren of vloerverwarming, dan springt een extra verwarmingselement bij. Die werkt zoals een elektrische boiler en is helemaal niet energiezuinig.

9. Aparte elektriciteitsmeter
Laat de warmtepomp aansluiten op een aparte elektriciteitsmeter, en houd bij of de warmtepomp niet meer stroom verbruikt dan vooraf is berekend. Mocht de elektrische bijverwarming vaak aan gaan, dan valt dit snel op en kun je de installateur de oorzaak laten opsporen en om maatregelen vragen.

10. Sluit een garantie- en onderhoudscontract af met de installateur, liefst iemand die heeft deelgenomen aan de zogeheten erkenningsregeling voor warmtepompinstallateurs, SEI.

Meer weten? Ga naar Milieu Centraal