Stappenplan hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruikt de buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron. De gasketel gaat aan bij piekgebruik (als er veel warm water nodig is en de buitentemperatuur te laag is voor efficiënte verwarming met de warmtepomp).

1. Onderzoek of je een vergunning nodig hebt.
Voor een luchtwarmtewisselaar aan de buitenzijde van je woning heb je soms een vergunning nodig. Wil je de bodem of het grondwater als bron gebruiken? Vraag dan bij de installateur en gemeente na of dat mag en welke regels gelden.

2. Zoek leveranciers en vraag offertes aan.
Neem contact op met verschillende installateurs, fabrikanten of importeurs van warmtepompen, voor een offerte gebaseerd op jouw eisen en wensen.

3. Schaf bij de warmtepomp ook een LTV-systeem aan
Een systeem met zowel pomp als lagetemperatuurverwarming noemen we een volledige warmtepomp. Samen bespaar je optimaal energie.

4. Zoek uit of je in aanmerking komt voor een subsidieregeling en zet het in gang. Kijk hiervoor bij het kopje ‘Financieringen’ bovenaan de pagina.

5. Laat het complete systeem (bron, warmtepomp, afgifte, regeling en ventilatie) door één partij ontwerpen en uitvoeren.
En vraag een duidelijke, Nederlandstalige handleiding met beschrijving van de systeemeigenschappen, waaronder de broneigenschappen.

6. Voorkom geluidsoverlast
Een warmtepomp maakt geluid. Daarom is het slim om hem buiten in een speciale ‘kast’ tegen de gevel te plaatsen of binnen in een afgesloten ruimte. Neem ook andere maatregelen tegen geluidsoverlast, zoals flexibele slangaansluitingen.

7. Aparte elektriciteitsmeter
Laat de warmtepomp aansluiten op een aparte elektriciteitsmeter, en houd bij of de warmtepomp niet meer stroom verbruikt dan vooraf is berekend. Mocht de elektrische bijverwarming vaak aan gaan, dan valt dit snel op en kun je de installateur de oorzaak laten opsporen en om maatregelen vragen.

8. Sluit een garantie- en onderhoudscontract af met de installateur, liefst iemand die heeft deelgenomen aan de zogeheten erkenningsregeling voor warmtepompinstallateurs, SEI.

Stappenplan van Milieu Centraal