Een zonneboiler werkt doordat een zonnecollector op het dak de warmte van de zon gebruikt om kraanwater in huis te verwarmen.

Hoe werkt het?

In de zonnecollector zit een vloeistof die werkt als een warmtetransportmiddel. Deze vloeistof wordt verwarmd door de zon (soms tot wel 90 graden) en wordt vanaf de collector doorgepompt naar het voorraadvat. Daar aangekomen stroomt de vloeistof door een warmtewisselaar die met de warmte van de vloeistof het kraanwater opwarmt. Hierna stroomt het water door naar het opslagvat en kan het gebruikt worden. Is er niet genoeg zon om de vloeistof te verwarmen? Dan springt de naverwarmer aan. Het water wordt hierdoor altijd opgewarmd tot minstens 60 graden, wat goed heet is en bovendien groei van de Legionellabacterie voorkomt.

Stappenplan

Direct aan de slag? Op deze pagina vind je een stappenplan voor aanschaf en installatie van je zonneboiler.

Naar het stappenplan

Wat kost het?

Op deze pagina vind je een overzicht van de kosten en opbrengsten van een zonneboiler.

Naar het overzicht

Handige websites

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. De zeer lage rente (0.5% – 1.3%) maakt het misschien wel mogelijk, dat u met de gerealiseerde besparing de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening kan dekken. Het maximale leenbedrag bedraagt €25.000. Wilt u echter uw woning of appartement Zeer Energiezuinig maken, dan kunt u maximaal €50.000 lenen. Gaat u uw woning renoveren naar Nul Op De Meter, dan bedraagt het maximale leenbedrag zelfs €65.000.

Lees meer

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie kun je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Lees meer

Ervaringsverhaal

Familie Post

De familie Post is trots op haar zonneboiler. Ze vertellen erover voor het platform Ervaringen met Energie. Wil je weten wat de ervaringen zijn van anderen met zonneboilers, vloerisolatie of energieneutraal wonen? Ga naar http://www.ervaringenmetenergie.nl voor praktische tips!