Kosten en opbrengsten van een zonneboiler

Wat kost een zonneboiler?

Koop je een losse zonneboiler, dan kost dat tussen de 2.000 tot 5.000 euro, afhankelijk van het type en de capaciteit. Het kan zijn dat je cv-ketel niet goed aansluit bij de boiler; dit is idealiter een hr-107 cv-ketel. Cv-ketel en zonneboiler tegelijk laten installeren? Dan ben je tussen de 3.400 en 7.300 euro kwijt, inclusief installatiekosten.

Daarnaast moet de boiler eens in de 5 jaar onderhouden worden (uitgaande van de meest voorkomende terugloopsysteem boiler). Het onderhoud kost zo’n 50 euro per keer. Bij een boiler met een drukgevuld systeem moet worden uitgegaan van zo’n 150 euro per jaar.

Terugverdientijd

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer 1.100 euro (bedrag voor 2017). Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 200 m3 gas, ofwel 130 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2016/2017). Daarvan blijft zo’n 110 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn. Binnen gemiddeld 12 jaar heeft een gemiddeld huishouden een zonneboiler daarmee terugverdiend, maar de precieze terugverdientijd hangt sterk af van de gekozen installatie.

Ervaringsverhaal

Ik heb een zonneboiler geplaatst puur uit financieel motief. Ik had nog geen systeem. Dus voor mij was het geen grote extra investering.