Stappenplan zonneboiler

Onderdelen

Een systeem met een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Een zonnecollector van zo’n 2,2 tot 5,4 m². Deze vangt de warmte van de zon op.

2. Een pomp die de verwarmde vloeistof uit de zonnecollector via een leidingsysteem naar het voorraadvat pompt.

3. Een voorraadvat waarin het verwarmde water opgeslagen kan worden tot het nodig is. Afhankelijk van de gezinssamenstelling kan de grootte van dit vat variëren van 80 tot 300 liter.

4. Een naverwarmer (meestal een cv-combiketel), die het water verwarmt als er even niet genoeg zon beschikbaar is.

Stappenplan

Aan de slag met een zonneboiler? Doorloop het onderstaande stappenplan.

1. Is jouw woning geschikt voor een zonneboiler?

De ligging van en zon-inval op het dak moet geschikt zijn voor het installeren van zonnecollectoren. Tevens moet er onder het dak genoeg ruimte beschikbaar zijn voor een opslagvat. Test op de zonnekaart of jouw dak geschikt is. Woon je in een monumentaal pand of beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan moet je een vergunning aanvragen. Bij reguliere huizen hoeft dit meestal niet.

2. Vraag naar ervaringen van anderen en win informatie in

Ga hiervoor naar www.ervaringenmetenergie.nl. Voor meer informatie ben je hier op het goede adres, of kijk op www.milieucentraal.nl.

3. Zoek leveranciers

Leveranciers in de buurt vind je onder het kopje Bedrijven.

4. Vraag offertes aan en vergelijk ze met elkaar


5. Vraag eventueel de zonnelening aan

Kijk op de website van SNN of jouw gemeente een zonneleningregeling heeft. Hier staat ook alles uitgelegd over de zonnelening.

6. Maak een keuze en laat boiler en eventuele panelen installeren

Samen met de installateur wordt bepaald hoeveel zonnecollectoren je gezin nodig heeft en hoe groot de inhoud van het opslagvat moet zijn. De grootte van het gezin en jullie reële energie- en warmwaterverbruik zijn hierop van invloed. De zonneboiler wordt geïnstalleerd en gekoppeld aan het sanitaire circuit en eventueel aan het bestaande Cv-installatie.

7. Nazorg en onderhoud

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de zonneboiler aanzienlijk en verzekert de energie-efficiëntie. Eens in de 5 jaar onderhoud is vaak voldoende.

Checklist zonneboiler

Ervaringsverhaal

Ik heb een zonneboiler geplaatst puur uit financieel motief. Ik had nog geen systeem. Dus voor mij was het geen grote extra investering.