Zonnepanelen

Vergeet die spaarrekening, het rendement van zonnepanelen op je dak is veel hoger!

Zonne-energie opwekken

Zonnepanelen maken elektriciteit op uw dak. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig. Dus ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Meer weten over de techniek? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal

Handige stappenplannen

Doorloop voor individuele of collectieve aanschaf van zonnepanelen één van de twee onderstaande stappenplannen.

Individueel Collectief

Is uw dak geschikt?

Check met de Zonnekaart of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Naar de Zonnekaart Drenthe

Kies een bedrijf

Financiering

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. De zeer lage rente (0.5% – 1.3%) maakt het misschien wel mogelijk, dat u met de gerealiseerde besparing de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening kan dekken. Het maximale leenbedrag bedraagt €25.000. Wilt u echter uw woning of appartement Zeer Energiezuinig maken, dan kunt u maximaal €50.000 lenen. Gaat u uw woning renoveren naar Nul Op De Meter, dan bedraagt het maximale leenbedrag zelfs €65.000.

Lees meer

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de BTW op aanschaf- en installatiekosten van de Belastingdienst terugvragen. Dit kan nu ook met terugwerkende kracht, maar moet wel binnen zes maanden na het jaar van aankoop gebeuren.

Lees meer

Ervaringsverhaal

‘Een mooi wattrijk weertje vandaag hé?’ begroet Wim Piersma ons tevreden, deelnemer aan de Duurzame Huizen Route uit Assen. Zijn zonnepanelen liggen er mooi bij in de zon. Met een leeftijd van bijna 80 jaar staat hij met veel passie voor duurzaam wonen in het leven. Zijn gas- en elektriciteitsverbruik is laag: ‘De besparing zit hem in de kleinste dingen. Het is een manier van leven,’ aldus Wim. Het team van de huizenroute ging bij hem op bezoek.