Stappenplan samen zonnepanelen inkopen

Lees hier hoe je samen met buren of vrienden zonnepanelen kunt inkopen

Stappenplan samen zonnepanelen inkopen

Naast de individuele huishoudens die zonnepanelen willen aanschaffen, zijn er ook mensen die dit collectief willen aanpakken. Gezamenlijke inkooptrajecten zorgen ervoor dat particulieren worden ontzorgd en bieden mogelijkheden voor prijsvoordelen voor de deelnemers. De trajecten bieden kans op een snelle plaatsing van veel panelen in buurten en dorpen. Iedereen kan een gezamenlijk inkooptraject voor zijn of haar omgeving opzetten. Wil je ook samen met je buurtgenoten zonnepanelen aanschaffen? Volg het stappenplan:

1. Vraag naar de interesse

Vraag je buurtgenoten of zij interesse hebben om zonnepanelen te kopen. Probeer met een aantal buren een werkgroep op te zetten om gezamenlijke aanschaf te organiseren.

2. Welke daken zijn geschikt?

Ga naar drenthe.zonnekaart.nl, klik op jouw gemeente en vul de adressen in. Je ziet binnen enkele muisklikken welk dak geschikt is en wat de mogelijkheden zijn.

3. Heb ik een vergunning nodig?

Voor sommige daken is via de gemeente een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld voor monumentale panden. Kijk op omgevingsloket.nl of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij jouw gemeente.

4. Neem eventueel contact op met de Energiewerkplaats Drenthe

Drentse lokale energiegroepen kunnen gebruik maken van de Energiewerkplaats Drenthe. Neem voor ondersteuning bij het vormgeven van jouw ideeën contact op met de Energiewerkplaats Drenthe via [email protected]. Meer informatie over de Energiewerkplaats Drenthe lees je hier.

5. Zoek leveranciers

Door heel Nederland zitten bedrijven die zonnepanelen installeren. Kijk hier voor een overzicht van de bedrijven in de buurt.

6. Vraag offertes aan

Ga in gesprek met verschillende aanbieders en vraag, aan de hand van het aantal positieve reacties van je buurtgenoten, samen verschillende offertes aan. Sommige bedrijven werken met standaard pakketaanbiedingen. Let erop dat iedereen een persoonlijk advies en een persoonlijke offerte krijgt.

7. Beoordeel de offertes

Vergelijk de prijzen voor de installaties en kijk goed wat er wel en wat er niet in de offerteprijs is meegenomen (alle installatiekosten, omvormer & elektrawerk). Wordt er een collectiviteitsvoordeel (groepskorting) berekend, omdat de installateur in één buurt gaat werken of omdat hij goedkoper kan inkopen? Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. De verschillende installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen:

  • Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar.
  • Kies alleen voor panelen met het TÜV-ID certificaat.
  • De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken.

8. Maak een keuze en maak een afspraak met het bedrijf naar keuze

Maak het liefst samen met een aantal buurtgenoten een keuze voor een bedrijf. Laat het bedrijf een afspraak maken met álle geïnteresseerden.

9. Organiseer een ondertekenmoment

Tijdens het ondertekenmoment kunnen alle mensen die willen samen hun handtekening onder de offerte zetten. Na installatie van de panelen kan er eventueel een feestelijk moment aan gekoppeld worden.

10. Licht de energieleveranciers in

Zorg dat iedereen zijn of haar energiemaatschappij inlicht, zodat zij niet in verwarring komen door het plotselinge lagere energieverbruik of de terug geleverde stroom.

11. Vraag eventueel subsidie aan

Indien dit in jouw gemeente van toepassing is, of vraag de BTW terug indien dit nog mogelijk is.

Financiering

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis of appartement te financieren. De zeer lage rente (0.5% – 1.3%) maakt het misschien wel mogelijk, dat u met de gerealiseerde besparing de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening kan dekken. Het maximale leenbedrag bedraagt €25.000. Wilt u echter uw woning of appartement Zeer Energiezuinig maken, dan kunt u maximaal €50.000 lenen. Gaat u uw woning renoveren naar Nul Op De Meter, dan bedraagt het maximale leenbedrag zelfs €65.000.

Lees meer

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de BTW op aanschaf- en installatiekosten van de Belastingdienst terugvragen. Dit kan nu ook met terugwerkende kracht, maar moet wel binnen zes maanden na het jaar van aankoop gebeuren.

Lees meer

Ervaringsverhaal

De panelen zijn van van nefit, met sma omvormer. Ook goed voor milieu, maar vooral financieel voordeel op de stroomrekening.