Stappenplan zonnepanelen

Zelf zonnepanelen aanschaffen? Doorloop het onderstaande stappenplan.

Stappenplan zonnepanelen

1. Is mijn dak geschikt?

Ga naar drenthe.zonnekaart.nl, klik op je gemeente en vul je adres in. Binnen enkele muisklikken zie je of jouw dak geschikt is en wat de mogelijkheden zijn.

2. Heb ik een vergunning nodig?

Voor sommige daken is via de gemeente een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, bijvoorbeeld voor monumentale panden. Kijk op omgevingsloket.nl of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.

3. Waar plaats ik zonnepanelen?

Welke uitstraling hebben zonnepanelen op je woning, op de straat of op het landschap waarin jouw woning staat? De vraag waar of hoe je zonnepalen laat leggen, is daarom belangrijk om te stellen. Deze tips kunnen u helpen een zorgvuldige keuze te maken voor de plaatsing van zonnepanelen.

4. Zoek leveranciers

Door heel Nederland zitten bedrijven die zonnepanelen installeren. Kijk hier voor een overzicht van zonnepanelen aanbieders in Drenthe.

5. Vraag offertes aan

Vraag verschillende offertes aan. Dit kan telefonisch of via internet. Vergelijk de offertes goed. Zorg dat het bedrijf aan huis komt om een passende offerte op te maken. Dat voorkomt later onverwachte installatie kosten en werkzaamheden.

6. Beoordeel de offertes

Vergelijk de prijzen voor de installaties en kijk goed wat er wel en wat er niet in de offerteprijs is meegenomen (alle installatiekosten, omvormer & elektrawerk). Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. De verschillende installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen.

7. Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen:

Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar.

8. Kies alleen voor panelen met het TÜV-ID certificaat.

De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken.

9. Financiële mogelijkheden

Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een lening, regeling of subsidie, kijk op onze pagina Financiering of op www.energiesubsidiewijzer.nl

10. Maak een keuze en laat de panelen installeren

11. Licht je energieleverancier in

Licht je energieleverancier in, zodat zij niet in verwarring komen door het plotselinge lagere energieverbruik of de teruggeleverde stroom.

Voor meer informatie, bijvoorbeeld een handige checklist voor je offerte, klik hieronder voor de ‘Checklist Zonnepanelen’ van Milieu Centraal.

checklist