Snelle bespaartips

In 5 minuten geld en energie besparen? Dat kan zo!

Snelle bespaartips

 1. Hoe bespaar ik met vloerverwarming?
  De meeste tips voor besparing op je verwarming gaan over radiatoren. Maar er zijn ook mensen met vloerverwarming. Hoe bespaar je hierop? Als je een uurtje of twee weggaat, heeft het dan zin de verwarming uit te doen of juist niet? En ’s nachts? Vloerverwarming heeft ten opzichte van verwarming via radiatoren al een groot besparend effect. Het overdag bij- of terugdraaien van de thermostaat heeft over het algemeen weinig effect vanwege de langere afkoel- en opwarmtijd van de vloer.  Indien je langer van huis gaat (langer dan 4 à 5 uur) is verlaging overdag wel zinvol (zeker op koude dagen). ’s Nachts een graadje lager (naar ongeveer 16 à 17 graden) wordt wel geadviseerd.
 2. Radiatorfolie
  Hangt je radiator aan een buitenwand? Om warmteverlies tegen te gaan, loont het meestal om radiatorfolie te bevestigen. Dat hoeft niet lelijk te zijn. Er zijn folies te koop die onzichtbaar kunnen worden bevestigd aan de achterkant van de radiotor.
 3. Bespaardouche – kop
  Een makkelijke energiebespaarder die je niet merkt als je doucht, maar wel merkt op je energierekening.
 4. Tochtstrips bij deuren, ramen en kieren als die niet goed aansluiten.
 5. Isolatiefolie op ramen.
 6. Stekkerblok met schakelaar
 7. Trek de stekkers uit de stopcontacten En zet alle apparaten echt uit. Niet op stand-by laten staan. Koop een stekkerblok met schakelaar. Klik en je maakt winst. Het scheelt 100 euro per jaar (500 kWh).
 8. Nachtelijke fabels niet geloven
  Het is een fabeltje dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten. Zet de kamerthermostaat al een uur voor je weggaat (of gaat slapen) 5 tot 7 graden lager. Sluit de gordijnen: dan houd je veel warmte binnen.
 9. Word CO2 neutraal
  We kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan het voorkomen van onnodig hoge CO2 uitstoot. Dat kun je doen door CO2 neutraal te worden. Voor zowel bedrijven als particulieren is dat haalbaar. En eenvoudiger dan je denkt! Bijvoorbeeld door energie te besparen waar mogelijk. Door groene stroom en groen gas in te kopen. En door het restant te compenseren, het liefst via energiebesparingsprojecten of duurzame energieprojecten. Kijk direct voor meer informatie op www.hier.nu
 10. Houd je radiator vrij
  De radiator van je centrale verwarming straalt warmte uit. Dat werkt het beste als deze warmte de ruimte heeft. Een bankstel of gordijnen vlak voor de radiator blokkeren de warmte.
 11. De grootste sluipverbruikers
  De Top-5 van grootste sluipverbruikers bestaat uit veelgebruikte apparatuur. Milieu Centraal benoemt ze tot Top-5 Sluipverbruikers, omdat stand-by hier overbodig is: het apparaat kan volledig uit.
 • Randapparatuur bij televisie (opnameapparaat en decoder voor digitale tv): uitzetten bespaart 10 tot 50 euro per jaar (bij 22 eurocent per kWh, prijspeil 2012).
 • Computer met randapparatuur: 30 euro per jaar.
 • Ready/warmhoudstand koffiemachine: 6 tot 16 euro per jaar.
 • Stereoset/losse audioapparatuur: 6 tot 10 euro per jaar.
 • (Combi)magnetron of oven met display/klok: 6 tot 10 euro per jaar.
 1. Doe de standby uit Een huishouden is per jaar zo’n 450 kWh kwijt aan stand-by verbruik. Tweederde daarvan is te vermijden door de apparaten echt uit te zetten: dat bespaart jaarlijks tientallen euro’s! Het energielabel, keurmerken, het vermogen van een apparaat en vergelijkende tests wijzen je de weg naar een lager energieverbruik. Bron: Milieu Centraal.
 2. Tips voor apparaten
 • Kies een apparaat met een laag energieverbruik, te herkennen aan energielabel A(+++).
 • Vervang energieslurpers, zoals een oude koelkast of wasmachine, door een nieuw zuinig exemplaar.
 • Koop een apparaat op maat: een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie.
 • Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.
 • Verminder stand-by verbruik: haal apparaten helemaal van het stroom af als je ze niet gebruikt.
 • Lever onzuinige oude apparaten in bij het gemeentelijk afvalstation, voor hergebruik van de materialen.