Het laatste nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste energienieuws voor uw gemeente.
Energieadvies
Energiecooperaties
Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
zonnepanelen
Sportverenigingen
binnen- en buitenmuurisolatie
Dakisolatie
douche WTW
Drent zit er warmpjes bij
isolerend glas
Vloerisolatie
Warmtepompen
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluiting
Asbest
infraroodpanelen
LTV
Pelletkachels
Spouwmuurisolatie
aardgasloos wonen
Bedrijven
Zonneboilers
Reset filter
Energieadvies
Energiecooperaties
Eerste energiecoaches opgeleid in pilot Hooghalen en Bovensmilde

Op donderdag 21 december hebben de eerste 9 energiecoaches voor particuliere woningeigenaren van Drenthe hun opleiding afgerond. Binnen deze pilot van het Drents Energieloket gaan zij woningeigenaren in Hooghalen en Bovensmilde voorzien van gratis bespaaradvies. De coaches ontvingen donderdag een certificaat uit handen van gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ‘Met deze pilot krijgen inwoners heel makkelijk inzicht in hun energieverbruik. De energiecoaches kunnen met hun hands-on aanpak snel resultaat bereiken met de verduurzaming van huizen in deze dorpen.’, aldus de gedeputeerde.

Praktisch advies

De energiecoaches gaan onder leiding van de lokale energiecoöperaties in Hooghalen en Bovensmilde woningbezoeken afleggen in deze dorpen. Tijdens zo’n bezoek brengt de coach het energieverbruik in kaart. Waar lekt energie weg? Hoe kan men snel besparen op de energiekosten? Het gaat hier niet om een officieel energie prestatieadvies of labeladvies, maar om een eerste inventarisatie. De energiecoach geeft naar aanleiding van deze inventarisatie praktische tips en adviezen voor een lagere energierekening. Ook geeft de coach actuele informatie over de collectieve inkoop van zonnepanelen en/of isolatie, georganiseerd door de lokale energiecoöperaties.

Meld je aan

De energiecoöperaties gaan de komende tijd woningeigenaren werven voor een gratis advies. Geïnteresseerde inwoners van Hooghalen, Bovensmilde of directe omgeving, kunnen zich aanmelden bij de energiecoöperaties:

Bovensmilde en Smilde: Fred Landwaart, Energie Coöperatie Bovensmilde: [email protected]

Hooghalen en directe omgeving: Hans Wijermars, Energie Coöperatie Hooghalen: [email protected]

Samenwerking

De energiecoaches zijn opgeleid door de ervaren energieadviseur Anita Speelman van ZuinigWonen. De opleiding van deze energiecoaches komt voort uit een samenwerkingsproject van het Drents Energieloket, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de energiecoöperaties van Hooghalen en Bovensmilde. De opleiding is mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.

Duurzaam (ver)bouwen
Energieadvies
Sint in het energiehuis

Afgelopen zaterdag stond voor de eerste keer het glazen energiehuis in het centrum van Emmen. Sinterklaas, de pieten en wethouder René van der Weide openden de energiedansvloer. Door te bewegen op de dansvloer konden bezoekers energie opwekken om hun eigen foto te kunnen maken.

In het energiehuis gingen inwoners in gesprek met Anita Speelman, energieadviseur van Zuinig Wonen. Ze kreeg veel vragen van inwoners over het isoleren van hun woning en de mogelijk te nemen maatregelen. Over cv-ketels, zonnepanelen en het gebruik van huishoudelijke apparaten. Sommige inwoners geven aan zich zorgen te maken over hun energierekening. Kunnen ze dit nog wel betalen in de toekomst?

De Groot installatiebedrijf leverde de pelletkachel voor in het energiehuis. Ondanks de kou buiten, bleef het warm binnen.

Zaterdag 16 december zijn we er weer! Maar dan in kerstsferen. We zien jullie dan graag!

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte!

Duurzaam (ver)bouwen
Energieadvies
Kerst in het energiehuis

Goedkoop energie besparen, kan dat? Ja, dat kan! Door uw energiegedrag te veranderen. Zaterdag 16 december van 11.00 tot 17.00 uur staat voor de tweede keer het glazen energiehuis ‘Emmen geeft energie’ bij de Grote Kerk in Emmen (Schoolstraat 5). Inwoners en bezoekers van de gemeente Emmen kunnen er terecht voor gratis energieadvies, maken kans op energieadvies aan huis ter waarde van € 250,- en kunnen met elkaar de strijd aan gaan om het energiehuis in het licht te zetten.

Kom binnen voor energieadvies

Een adviseur van ZuinigWonen en twee adviseurs van het Drents Energieloket zijn in het energiehuis aanwezig voor gratis energieadvies. Bijvoorbeeld over subsidies, mogelijkheden voor het opwekken van energie en energiebesparende maatregelen.

Doe mee en win

Doe mee aan de energiequiz en zet op nummer 1 wat het meeste energie bespaart en op nummer 10 het minste. Begin januari maakt wethouder René van de Weide maar liefst vier winnaars blij met gratis energieadvies aan huis ter waarde van € 250,-. De winnaars ontvangen zaterdag 3 februari tijdens het energie event ‘Emmen geeft energie’ hun waardebon.

Zet het energiehuis in het licht

Bij het energiehuis staan vier fietsen die energie opwekken. Stap samen op de fiets en kijk wie als eerste genoeg energie opwekt om het energiehuis in het licht te zetten. Durf jij de strijd aan te gaan?

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
Gezocht: duurzaamste huis van Nederland

De Nationale Duurzame Huizen Route gaat in 2018 op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Trotse huiseigenaren met een duurzame woning kunnen zich aanmelden voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’. Deelnemers maken kans op een juryprijs en een publieksprijs. Er wordt onder andere gestemd op het leukste, beste en meest innovatieve duurzame huis. De feestelijke uitreiking vindt plaats in december 2018.

De Nationale Duurzame Huizen Route is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevend ervaringsplatform als het gaat om duurzaam bouwen en wonen. Het biedt huiseigenaren de kans om met elkaar in contact te komen en tips en ideeën uit te wisselen over het verduurzamen van hun woning. Een belangrijk onderdeel van de Duurzame Huizen Route is het openstellen van de woningen op de eerste twee zaterdagen van november. Geïnteresseerden kunnen duurzaam wonen in de praktijk zien en ervaren.

Kroon op je werk

Het afgelopen jaar maakte de Nationale Duurzame Huizen Route een ongekende groei door. Zowel het aantal bezoekers als het aantal voorbeeldwoningen zijn bijna verdubbeld ten opzichte van 2016. Ook het enthousiasme bij gemeenten en provincies is groot. “Door de groeiende belangstelling voor duurzaam wonen en het enthousiasme van huiseigenaren, denken we dat de tijd rijp is om een nationale verkiezing van het duurzaamste huis te organiseren,” aldus Eva Petra Simon, medeoprichter van de Duurzame Huizen Route. “Dit sluit goed aan bij de ontwikkelingen richting fossielvrij wonen. Een huis verduurzamen is een heel proces en als het dan lukt zijn de bewoners terecht trots. Wanneer je kans maakt op de titel ‘duurzaamste huis van Nederland’ dan is dat natuurlijk wel de kroon op je werk.”

Blijf op de hoogte

Iedereen die kans wil maken op de titel ‘Duurzaamste huis van Nederland’, kan dat aangeven op de website. Actuele informatie over de verkiezing is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

 

Energiecooperaties
zonnepanelen
Van vuilstortplaats naar zonnepark

Al die panelen leveren samen zo’n 600 kilowatt op. Ongeveer 200 huizen kunnen daarvan profiteren. De opgewekte stroom is dus ruim voldoende voor een plaatsje als Ubbena, een buurtschap ten noorden van Assen. Het zonnepark is een bewonersinitiatief van Energierijk Zeijen en is met behulp van gemeente Assen en Tynaarlo, provincie Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe gerealiseerd.

Tevreden

Wethouder Harmke Vlieg van Assen is heel tevreden met het project. “Het is een mooi initiatief. Ik hoop dat dit inwoners stimuleert om ook hun ideeën in te brengen.” Wethouder Henk Lammers van Tynaarlo sluit zich bij z’n collega aan: “Ik heb bewondering voor de inzet van de inwoners. Zij hebben samen de mouwen opgestroopt om dit zonnepark mogelijk te maken.”

Van vuilstortplaats naar zonnepark

Het terrein waar het zonnepark op staat, is een voormalige vuilstortplaats. De plek is gebruikt voor sloop- en puinafval en vervolgens afgedekt met folie en zand. Het wordt nu gekenmerkt door gras, bomen struiken.

Het zonnepark wordt deze week in gebruik genomen

Bron: RTV Drenthe

Energieadvies
Zaterdag 2 december opening glazen energiehuis ‘Emmen geeft energie’

Energie besparen kan iedereen. Inwoners en bezoekers van de gemeente Emmen kunnen dit zelf ervaren. Op 2 en 16 december staat daarom het glazen energiehuis ‘Emmen geeft energie’ bij de Grote Kerk (Schoolstraat 5) in Emmen. Zaterdag 2 december van 11.00 tot 17.00 uur staat in het teken van Sinterklaas met leuke activiteiten, zoals een interactieve energiedansvloer. Daarnaast kunnen inwoners in het energiehuis terecht voor gratis energieadvies.

Bewegen voor energie

Op 2 december om 12.30 uur openen Sinterklaas, wethouder René van der Weide en de pieten de dansvloer. Door op deze dansvloer te bewegen wekt men energie op waarmee een camera wordt geactiveerd, die foto’s maakt om mee te nemen en online te delen.

Gratis energieadvies

Een energieadviseur van Zuinig Wonen geeft in het glazen energiehuis advies over bijvoorbeeld subsidies, mogelijkheden voor het opwekken van energie en energiebesparende maatregelen.

Wethouder René van der Weide: “We werken aan een omslag naar duurzame energie. Hiervoor hebben we elkaar nodig, inwoners, ondernemers en onderwijs. Landelijk onderzoek wijst uit dat ongeveer 3% van de samenleving iets heeft met energie en duurzaamheid. Door mensen op een leuke manier te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn, willen we dit percentage in de gemeente verhogen.”

Meer weten?

De website www.emmengeeftenergie.nl staat sinds vorige week online. Er gebeurt in Emmen veel op het gebied van energie. De website biedt een podium aan projecten die spelen in de samenleving. Naast het laatste nieuws, projecten van inwoners en bedrijven en meer informatie over regelingen kunnen bezoekers er terecht voor informatie over mogelijke maatregelen.

Energieadvies
Drents Energieloket start winactie

Het Drents Energieloket heeft een nieuwe website. Op de vernieuwde site kunnen Drentse woningeigenaren nog gemakkelijker informatie vinden over het energiezuiniger maken van hun huis. De website is zo ingericht dat bezoekers naast algemene informatie over energiebesparen, ook actuele regelingen, subsidies, nieuws en activiteiten kunnen vinden van hun eigen gemeente.

Snel energie besparen

Bezoekers kunnen op de nieuwe website snel inzicht krijgen in hun energieverbruik en de mogelijkheden om hierop te besparen door de check te doen van Verbeteruwhuis. Vervolgens is er uitgebreide informatie over de te nemen maatregelen, met praktische stappenplannen voor de uitvoering. Met de financieringswijzer is direct op te zoeken of er landelijke, provinciale of gemeentelijke financieringsmogelijkheden zijn per maatregel. Door een samenwerking met SLIM wonen met energie is er een volledig overzicht van gecertificeerde bedrijven in de buurt, waardoor inwoners meteen contact op kunnen nemen met een bedrijf om de werkzaamheden te laten uit voeren.

Telefonisch advies

Voor vragen is het Drents Energieloket telefonisch of per e-mail bereikbaar. Via de site kan er ook een afspraak gemaakt worden voor een telefonisch adviesgesprek, voor het bespreken van complexere vraagstukken over energiebesparing.

Winactie

Om de lancering van de website te vieren is het Drents Energieloket op 29 november een winactie gestart. Drentse woningeigenaren kunnen een warmtescan winnen ter waarde van 250 euro. Met de warmtescan wordt het energieverlies van de woning in kaart gebracht met een infraroodcamera. Samen met een compleet rapport en energieadvies is de warmtescan een waardevolle eerste stap naar energiebesparing. Doe meteen mee en maak kans op een warmtescan. Meedoen is mogelijk vanaf 29 november tot 31 december 2017.

 

Samenwerkingsverband

Het Drents Energieloket voorziet huiseigenaren van Drenthe van goed onafhankelijk advies om energie te besparen of om duurzame energie te gaan opwekken in hun woning. Het Drents Energieloket is een samenwerkingsverband van Provincie Drenthe, alle Drentse gemeenten, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Het Drents Energieloket is onderdeel van de Expeditie van Energieneutraal Wonen van Provincie Drenthe en draagt bij aan de doelstelling om Drenthe energieneutraal te laten wonen in 2040.

Sportverenigingen
College Assen investeert in LED-verlichting sportverenigingen

Veel sportverenigingen zijn bezig met energiebesparing. Een belangrijk deel van de energierekening bestaat uit kosten voor de buitensportverlichting. Vanuit de diverse sportverenigingen is de wens geuit om de verlichting van de buitensportvelden om te zetten naar LED lampen. De gemeente Assen wil dit initiatief graag ondersteunen door een investering van 565.000 euro.

Verenigingen betalen mee

De verlichting is eigendom van en wordt beheerd en onderhouden door de gemeente. De verenigingen betalen de energierekening. Door het vervangen van de verlichting door LED lampen kan minimaal 30% energie bespaard worden. Ook de onderhoudskosten voor de gemeente gaan flink omlaag. De verenigingen betalen 15% van de investeringskosten.

Gezamenlijk voorstel

De verenigingen Achilles 1894, FC Assen, Asser Boys, Vv LTC, ACV Assen, Vv Leo, AAC’61, ATV de Hertenkamp, TC Amelte en TC NAM zijn samen met het idee van verduurzaming van de verlichting gekomen. Samen met SportDrenthe hebben ze een programma van eisen opgesteld op basis van de randvoorwaarden van de gemeente. Een van die randvoorwaarden is dat de huidige lichtsterkte gehandhaafd blijft. De verenigingen en hun achterban zijn belangrijke partners naar een duurzaam Assen. Ook volgend jaar wordt er met de verenigingen en hun leden verder samengewerkt op het gebied van energie en duurzaamheid.

Energie van Assen

Assen gaat aan de slag met het opwekken van meer duurzame energie en het verminderen van energieverbruik. Dat is een stevige opgave. Want van alle energie die we met elkaar gebruiken, is nu nog maar 4% duurzaam opgewekt. Over twee jaar moet dat 14% zijn. Wij vragen de inwoners van Assen om zelf energiebesparende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. De gemeente is daar ook druk mee bezig door onder andere deze extra investering voor de buitensportverlichting en het vervangen van de openbare verlichting.

binnen- en buitenmuurisolatie
Dakisolatie
douche WTW
Drent zit er warmpjes bij
isolerend glas
Vloerisolatie
Warmtepompen
De Bespaarmarkt komt in Peize

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om te besparen op uw energierekening ? Op dinsdag 28 november organiseert de gemeente Noordenveld vanuit het Drents Energieloket een Bespaarmarkt over het toepassen van isolatiemaatregelen en duurzame verwarming in uw woning. De Bespaarmarkt vindt plaats in Café Boonstra en start vanaf 19.30 uur. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Beginnen met energie besparen

Tijdens de Bespaarmarkt geven we u allerlei praktische tips en adviezen. Want waar dient u rekening mee te houden als u aan de slag gaat met vloer-, bodem-, gevel-, dakisolatie- en/of isolerende beglazing? Wanneer en hoe kunt u omschakelen naar een warmtepomp of zonneboiler? Wat zijn nu de belangrijke vragen die u een isolatiebedrijf, aannemer of installateur kunt stellen? En welke financiële mogelijkheden zijn er om de maatregelen te realiseren? Op deze vragen en meer kunt u antwoord krijgen tijdens de presentaties en op de bedrijvenmarkt.

Bedrijvenmarkt

Op de bedrijvenmarkt zijn diverse bedrijven aanwezig op het gebied van isolatie  (bodem, vloer, gevel, dak en  beglazing) en duurzame verwarming om u te voorzien van advies. Ook zijn energi coöperatie Noordseveld (ECN) en het Buurkracht Buurtteam Kortland aanwezig. Zij kunnen u informeren over mogelijkheden om in Peize samen aan de slag te gaan met energiebesparing.

De Bespaarmarkt op 28 november is gratis toegankelijk en start om 19.30 uur in Café Boonstra, Hoofdstraat 12 Peize. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.drentsenergieloket.nl/drentziterwarmpjesbij.

Doe de check

Wilt u alvast weten waarmee u energie kunt besparen in uw woning? Doe dan de woningcheck op de website van het Drents Energieloket.

Drent zit er warmpjes bij

De Bespaarmarkten zijn onderdeel van de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, een initiatief van het Drents Energieloket. Het doel van de campagne is alle Drentse woningen warm, comfortabel en energiezuinig te maken en woningeigenaren te adviseren en te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Drents Energieloket

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluiting
De vlag uit voor 5 jaar Nationale Duurzame Huizen Route

Huiseigenaren in Nederland gingen afgelopen zaterdagen, 4 en 11 november massaal op pad om duurzame huizen te bezoeken. Voor het vijfde jaar op rij openden honderden trotse huiseigenaren hun deuren tijdens de eerste dag van de Nationale Duurzame Huizen Route. In de gemeente Emmen konden geïnteresseerden bij meerdere woningen langs om informatie te krijgen over duurzame mogelijkheden. Voor steeds meer huiseigenaren is de huizenroute een eerste stap in het oriëntatieproces van energiebesparende maatregelen met als einddoel gasloos wonen.

5 jaar Nationale Duurzame Huizen Route

De feestelijke start van de vijfde editie van de Nationale Duurzame Huizen Route vond plaats in de woning van de families van den Berg-Lunshof in Harderwijk. Huiseigenaar Henk van den Berg keek glunderend toe hoe zijn kleinzoon samen met nationaal klimaatambassadeur Dennis Straat de vlag van de Duurzame Huizen Route uithing. Ook wethouder Pieter Teeninga van gemeente Harderwijk was aanwezig. Harderwijk is één van de gemeenten die het initiatief vanaf het eerste uur ondersteunt.

Van den Berg heeft stap voor stap de woning, een 16e -eeuws rijksmonument, verduurzaamd. Het is een zogenoemde kangoeroewoning waar drie generaties wonen. Henk van de Berg werkt ernaar toe om de woning geheel gasloos te maken. De bezoekers waren onder de indruk van zijn verhaal. Straat sprak zijn waardering uit voor mensen zoals de familie Van den Berg en vele anderen die zaterdag 4 en 11 november hun huis openstellen.

Sterke groei

De ambassadeurs van de Duurzame Huizen Route Hella van der Wijst, Maurits Groen, Ad Straub waren ook bij de feestelijke bijeenkomst aanwezig. Ook namens hen feliciteerde Straat de organisatie met het vijfjarig bestaan. Bij de Nationale Duurzame Huizen Route zijn nu ruim 900 woningen aangemeld. Volgens Straat moet 1.000 woningen op korte termijn haalbaar zijn. “Het animo onder huiseigenaren om mee te doen, geeft aan dat het belang van het verduurzamen van woningen breed gedragen wordt in Nederland. Deze laagdrempelige vorm van kennisdeling kan een flinke impuls geven aan de ambities van het kersverse kabinet om 30.000 tot 50.000 woningen per jaar van het gas af te halen”, aldus Straat. De Duurzame Huizen Route maakt een sterke groei door. Het aantal woningen op de website is enorm toegenomen en ook het aantal bezoekers is sterk gestegen. Meer dan in andere jaren zijn een groot aantal woningen volgeboekt. “Voor veel mensen is het geen vraag meer óf ze aan de slag gaan maar is het vooral de vraag hoe pak ik het aan?” aldus initiatiefnemer Eva Petra Simon.

Asbest
Regeling voor versnelling verwijdering asbestdaken in Drenthe

Provincie Drenthe wil de sanering van asbestdaken versnellen en heeft hiervoor de ‘Uitvoeringsregeling verwijdering asbestdaken Drenthe’ vastgesteld. De regeling is een subsidie in de vorm van een lening met lage rente. Particulieren, MKB- en agrarische bedrijven, verenigingen en stichtingen die eigenaar zijn van een asbestdak, kunnen vanaf 15 november 2017 een beroep doen op deze regeling voor het saneren en vervangen van het dak.

Versnelling aanpak asbestverwijdering daken

In april 2017 hebben Provinciale Staten aangegeven de aanpak voor sanering van asbestdaken te willen versnellen. Hiervoor hebben zij vanuit de Investeringsagenda een bedrag van 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Drenthe is de eerste provincie met een regeling die specifiek gericht is op de verwijdering van asbestdaken. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Met de regeling die nu is vastgesteld, willen we als provincie eigenaren stimuleren om op korte termijn asbestdaken te saneren. Naar schatting ligt er in Drenthe tussen de vijf en zeven miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Door ouderdom zijn asbestdaken steeds meer onderhevig aan verwering vanwege weersomstandigheden. Hierdoor komen steeds meer asbestvezels in het milieu terecht en dit is niet wenselijk. Bovendien geldt vanaf 2024 een wettelijk verbod op alle aan de buitenlucht blootgestelde asbestdaken en daar anticiperen we nu al op.”

Meer informatie en aanvragen

Meer informatie over de saneringslening, voorwaarden en aanvragen is vanaf 15 november 2017 te vinden op www.snn.eu/asbestregeling-drenthe. Eigenaren van een asbestdak kunnen vanaf die datum online een aanvraag voor een lening indienen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) treedt op als fondsbeheerder en kredietbeoordelaar en draagt zorg voor uitbetaling van de lening. De uitvoeringsregeling wordt vanaf 15 november 2017 opengesteld en loopt tot 1 januari 2020.

Dakisolatie
infraroodpanelen
isolerend glas
LTV
Pelletkachels
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Warmtepompen
Vernieuwde campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’ van start

Na een kille winterse dag thuiskomen in een warm en comfortabel huis, wat is er fijner dan dat? Tijd om die koude vloer en tochtige ramen eens aan te pakken. Voor het Drents Energieloket hét moment om een campagne te starten voor woningeigenaren over isolatie en duurzame verwarming.

Drent zit er warmpjes bij

Wil jij meer informatie over het isoleren van je woning? Kom dan naar één van de Bespaarmarkten van het Drents Energieloket of bezoek het loket op locatie. Tijdens de Bespaarmarkten krijgen bezoekers onafhankelijke informatie over het energiezuiniger maken van hun huis en kunnen ze meteen in gesprek met lokale bedrijven. Bovendien geven we dit jaar ook informatie over duurzame verwarming zoals warmtepompen en zonneboilers.

Eerste Bespaarmarkt

  • Dinsdag 28 november: Café Boonstra te Peize, start 19.30 uur
  • Rest van de Bespaarmarkten volgt vanaf januari

Loket op locatie

Om woningeigenaren verder te helpen met al hun vragen over energiebesparing, komt het Drents Energieloket naar je toe deze winter. De komende maanden houden we spreekuur op locatie bij gemeenten en evenementen. Houd de website in de gaten voor data.

Blijf op de hoogte

In januari, februari en maart worden Bespaarmarkten georganiseerd in bijna alle gemeenten. Ook worden er in sommige gemeenten collectieve inkoop acties georganiseerd. Het Drents Energieloket komt langs voor een spreekuur op locatie en natuurlijk kun je altijd telefonisch of per e-mail terecht voor vragen over energiebesparing. Kijk voor actuele informatie op www.drentsenergieloket.nl/drentsziterwarmpjesbij of houd de Facebookpagina van het Drents Energieloket in de gaten.

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluitingen

Vlakbij het Drentse dorpje Koekange staat idyllisch, midden in de weilanden de nieuwbouwwoning van Ronald en Daniëlle Verdegaal. Begin 2016 besloten Ronald en Daniëlle om de randstad te verlaten en te kiezen voor de rust en ruimte op het Drentse platteland. Met een passie voor duurzaamheid greep Ronald de uitdaging aan om te gaan voor complete onafhankelijkheid. In juni 2016 begonnen ze met de bouw van hun zogenaamde “off-grid” woning zonder nutsaansluitingen. Alleen voor drinkwater hebben ze een aansluiting op de waterleiding.

Op de vraag waarom Ronald koos voor deze ultieme vorm van onafhankelijkheid reageert Ronald enigszins verbaasd. “Voor mij was dat een vanzelfsprekendheid. Als we kijken naar de gevolgen van ons gasverbruik in Noord-Groningen, maar ook naar de instabiele situatie in de wereld wordt het hoog tijd dat huiseigenaren de slag slaan naar energie onafhankelijk wonen.”

“Energie onafhankelijk wonen was voor ons een vanzelfsprekendheid” aldus Ronald Verdegaal.

Door zijn ervaring met het bouwen van een eerdere woning was Ronald in staat om met een open blik naar het bouwproces te kijken. Hij koos niet voor de meest alledaagse aanpak. Zo kwam hij in Drenthe in contact met een schurenbouwer die samen met hem het ontwerp voor de woning bedacht. Voor de schurenbouwer was dit hun eerste echte woning. Een typische schuurwoning met houtskeletbouw en hout uit de regio. “Duurzaamheid optima forma” aldus Ronald.

De bouw van de woning had heel wat voeten in de aarde. Zo moest eerst de ondergrond verstevigd worden. De bouwgrond had nog veel weg van een moeraslandschap. Daarnaast moesten de plannen nog goedgekeurd worden bij gemeente De Wolden. “Een complex proces, maar door vast te houden aan ons beeld voor dit toekomstige droomhuis kwam er al snel schot in de zaak.” In juni 2016 kon worden begonnen met de bouw van de woning.

Er liggen 21 zonnepanelen op de schuur, een enorme (heftruck)accu is aangeschaft voor opslag, een zonneboiler verwarmt de woning en met de biomassakachel kan indien nodig worden bijgestookt. Daarnaast wordt in en om de woning het regenwater wordt hergebruikt. “Met nieuwbouw kun je je woning stap voor stap opbouwen richting energieneutraal. Door ook bij de aanschaf van witgoed en elektrische apparatuur op het energielabel te letten wordt ook opslag ineens prima haalbaar.”

Ronald en Daniëlle hebben inmiddels hun intrek genomen in hun droomhuis. Een paradijsje op zich, met fruitbomen, een heerlijke tuin, de ruimte, uitzicht, een oprijlaan en nog wat laatste klusjes in en rond het huis.

Op zaterdag 11 november is de woning van Ronald Verdegaal te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Op www.duurzamehuizenroute.nl zijn meer duurzame huizen te vinden en ervaringsverhalen te lezen. Ook kunnen huiseigenaren van een duurzame woning zich aanmelden op de website om hun kennis te delen. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

Organisatie
De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies.

aardgasloos wonen
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluiting
Aardgasvrij wonen is de nieuwe norm

‘Aardgasvrij is hét nieuwe wonen. En wat betreft de Natuur en Milieufederaties ook de nieuwe norm.’ Dat zei Anneke Schäfer, directeur Natuur en Milieufederatie Groningen op het drukbezochte event Nieuwe Warmte: lokaal en (h)eerlijk, in Bakkeveen.

Ruim 100 deelnemers afkomstig van lokale energie-initiatieven, energiecoöperaties, bedrijfsleven en overheden gingen met elkaar in gesprek over de nieuwe norm: aardgasvrij wonen.

Het aardgasvrij maken van bestaande wijken en dorpen is bittere noodzaak als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen. Daarbij wordt in het Noorden dit aardgasvrije wonen extra aangejaagd door de aardbevingsproblematiek.

“De transitie naar aardgasvrij vindt voornamelijk plaats op lokaal niveau”, aldus Schäfer.” Het is een proces waarin rekening gehouden moet worden met verschillende partijen en belangen. We moeten kijken naar de lokale situatie om te bepalen wat de juiste oplossing is. In het ene dorp is een collectief warmtesysteem draaiend op restwarmte de oplossing, terwijl een ander dorp kiest voor een collectieve biomassa-installatie. De transitie naar aardgasvrij moet daarom van onderaf plaatsvinden.” Tijdens het event werd dan ook opgeroepen tot verdere professionalisering en ondersteuning van lokale energiecoöperaties.

In maart van dit jaar ondertekenden overheden, netbeheerders en maatschappelijke partners de Green Deal Aardgasvrije wijken. Hierin geven zij aan een aantal concrete pilotprojecten te starten om samen met bewoners wijken en dorpen aardgasvrij te maken. De Natuur en Milieufederaties zijn partner in deze Green Deal. Zij werken van oudsher samen met lokale groepen en bewoners aan natuur, landschap en duurzaamheid van onderop. De afgelopen jaren hebben zij ruim 800 lokale energie-initiatieven ondersteund om hun plannen verder te brengen.

Wat weet de gemiddelde inwoner van Groningen van aardgas? Bekijk hier het filmpje:

 

Bedrijven
Duurzaam (ver)bouwen
Nieuwe website live!

Hoera, de nieuwe website is online! De afgelopen weken zijn we druk geweest om een betere website te maken waar je als inwoner van Drenthe alles kunt vinden over het energiezuiniger maken van je woning. We zijn erg trots op het resultaat!

Als woningeigenaar in Drenthe kun je je terecht op de website voor informatie over energiebesparing en – opwekking in je woning. Door de test Verbeteruwhuis te doen kun je meteen zien welke stappen je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt daarna alles lezen over deze maatregelen. En om het je makkelijk te maken kun je meteen kijken welke gecertificeerde bedrijven er in jouw buurt zitten om de werkzaamheden uit te voeren. Als je nog tegengehouden wordt door de kosten, op deze nieuwe website kun je heel overzichtelijk de mogelijke leningen en subsidies vinden die in jouw gemeente gelden. Als je wilt weten hoe andere mensen hun huis energiezuiniger hebben gemaakt, in de hele website hebben we relevante ervaringsverhalen geplaatst. En als je vragen hebt, kun je meteen contact opnemen. We helpen je dan graag verder. Wil je er even uitgebreid voor gaan zitten en tot de onderste steen van je energieverbruik komen? Maak dan een afspraak voor een telefonisch advies via de pagina adviesgesprek.

En zoals bij elke nieuwe website, kan er nog een linkje ontbreken. Dus zie je gekke dingen, of mis je nog iets? Laat het ons dan weten!

 

Zonneboilers
zonnepanelen
Drenthe loopt warm voor zonne-energie

Op woensdag 20 september is de laatste informatieavond van de provinciebrede campagne ‘Zon zoekt Drent’ feestelijk geopend in het gemeentehuis van Gieten. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra blikte terug op de resultaten van vier jaar zoncampagne: ‘Drenthe loopt voorop in de opwekking van zonne-energie, daar heeft deze campagne zeker aan bijgedragen. Door in te zetten op innovatie, kunnen we koploper blijven’. Dat Aa en Hunze warmloopt voor zonne-energie bleek uit het feit dat de informatieavond overstroomd werd door geïnteresseerde inwoners. Wethouder Co Lambert kon met trots melden dat zijn gemeente, samen met Borger-Odoorn, de meeste KWh opwekking van zonne-energie levert. Na deze informatieavond, waarbij inwoners van Aa en Hunze werden geïnformeerd over de mogelijkheden en meteen zaken konden doen op de bedrijvenmarkt, wordt dat percentage vast nog hoger.

 Campagne Zon zoekt Drent

Wat zijn precies de resultaten van de campagne? De afgelopen 4 jaar zijn er meer dan 5000
woningeigenaren afgekomen op de ruim 30 georganiseerde informatieavonden in de provincie. Op de informatieavonden werd de door de provincie en gemeenten gesubsidieerde Zonnelening gepromoot. Inmiddels zijn er 2000 aanvragen gehonoreerd, wat een opwekking van 9 miljoen megawattpiek oplevert.

Informatieavond

Ongeveer 200 inwoners van gemeente Aa en Hunze kwamen af op de informatiebijeenkomst over zonne-energie. Organisator van de campagne, het Drents Energieloket, voorzag de aanwezigen van advies en tips over de aanschaf van zonnepanelen. Met behulp van de Zonnekaart kunnen woningeigenaren kijken hoe geschikt hun dak is voor zonnepanelen en wat de opbrengsten zijn ten opzichte van de investering. Buurkracht vertelde geïnteresseerden over de mogelijkheden van samen energie opwekken in de buurt. Op de bedrijvenmarkt konden inwoners meteen zakendoen met de aanwezige installateurs.

Zonnelening

Deze lening met een gesubsidieerd rentepercentage van Provincie Drenthe en Drentse gemeenten is met succes gevoerd afgelopen vier jaar. Dit jaar is het laatste jaar dat de lening wordt uitgegeven. Op de informatieavond is de 1000e aanvrager van 2017 in het zonnetje gezet door gedeputeerde Tjisse Stelpstra (foto). In een aantal gemeenten, waaronder Aa en Hunze, is de zonnelening nog aan te vragen.

 

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Duurzame Huizen Route dit jaar naar 1.000 duurzame huizen

Dit jaar viert de Nationale Duurzame Huizen Route haar eerste lustrum. Inmiddels hebben meer dan 745 huiseigenaren hun woning als voorbeeld aangemeld op de website. Deze huiseigenaren willen anderen op weg helpen met het verduurzamen van hun woning door kennis en ervaring te delen. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 4 en 11 november 2017 zijn er weer een groot aantal woningen te bezoeken met een variatie aan duurzame maatregelen. De organisatie hoopt dit jaar door te groeien naar 1.000 duurzame huizen. In vijf jaar tijd is de Duurzame Huizen Route uitgegroeid tot een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen. Zo kunnen er via de website vragen worden gesteld aan deelnemende huiseigenaren, zijn er opendeurdagen tijdens de eerste twee zaterdagen van november en worden er thematours georganiseerd.

Op bezoek in een duurzaam huis

In het afgelopen voorjaar zijn er bijna 40 thematours gehouden. Dit zijn verdiepende excursies naar een woning met een specifiek thema. Het bleek dat vooral gasloze woningen populair zijn bij bezoekers. Deze woningen zijn goed geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld een warmtepomp aangevuld met een buffervat, zonnecollectoren, zonnepanelen en soms een pelletkachel. Steeds meer mensen krijgen het voor elkaar om hun huis zo aan te passen dat de gaskraan dicht kan. “Na een bezoek aan een woning duizelt het mensen soms wel een beetje”, vertelt Gerard Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route. “Om alles in één keer te begrijpen is nogal veelgevraagd. Toch helpt het om de verhalen van andere huiseigenaren te horen en met eigen ogen te zien wat er kan. Ook het comfort speelt een grote rol. Een goed woongevoel versoepelt het proces”.

Ervaringen delen

Huiseigenaren die hun huis duurzamer hebben gemaakt kunnen hun huis als voorbeeld op de website aanmelden. Ervaringen met isoleren, warmtepomp of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. De verhalen betekenen veel voor iemand die zelf ook aan de slag wil gaan met duurzaam wonen. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 4 en 11 november is het mogelijk om de deuren te openen voor bezoekers en hun duurzaam woonverhaal te vertellen. Voor bezoekers is dit een unieke kans om duurzaam wonen in de praktijk te ervaren. Inschrijven voor een bezoek kan via www.duurzamehuizenroute.nl. De organisatie hoopt dit jaar een mijlpaal te behalen van duizend duurzame huizen met duizend persoonlijke verhalen.

Organisatie

De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe. Het Drentse Energieloket is partner in de samenwerking in Drenthe.

De campagne 'Drent zit er warmpjes' bij is van start gegaan!

Wil jij ook meer comfort in je woning en een lagere energierekening? In de campagne 'Drent zit er warmpjes bij' vertellen we je alles over isolatie en duurzame verwarming. Kom naar de Bespaarmarkt of doe mee aan de collectieve inkoop in jouw gemeente.

Lees meer