Het laatste nieuws

Op deze pagina vindt u het laatste energienieuws voor uw gemeente.
Subsidie
zonnepanelen
aardgasloos wonen
Drent zit er warmpjes bij
Energieneutraal bouwen
energieneutraal wonen
Particulieren
Sportverenigingen
Lening
VVE
Duurzaam (ver)bouwen
Duurzaam-bouwen
Duurzame Huizen Route
Dakisolatie
Energieadvies
Energiecooperaties
Gevelisolatie
isolerend glas
Pelletkachels
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Warmtepompen
Verlichting
Zonneboilers
Verenigingen
Asbest
Wonen zonder nutsaansluiting
binnen- en buitenmuurisolatie
douche WTW
infraroodpanelen
LTV
Bedrijven
Reset filter
Klimaatakkoord: nu aan de slag

Met het op vrijdag 28 juni jl. door het kabinet gepresenteerde Klimaatakkoord zet Nederland een wezenlijke stap vooruit in het aanpakken van klimaatverandering en het halen van de Parijs-doelen. Na ruim anderhalf jaar ligt er nu een eerste klimaatplan. Nederland kan hiermee aan de slag. De belangrijkste winstpunten zijn:

 • Een CO2-heffing; waardoor de grootste vervuilers gaan betalen voor een deel van hun CO2-uitstoot. De opbrengsten van de heffing zijn bestemd voor bedrijven die werk maken van vergroening.
 • 70% hernieuwbare elektriciteit in 2030; door over te schakelen op schone elektriciteit, kan Nederland grote hoeveelheden gas, kolen en olie besparen, met ruim baan voor lokaal eigendom voor burgers.
 • Verduurzamen woningen; met een wijkgerichte aanpak zullen de komende jaren 1,5 miljoen huizen woonlasten-neutraal worden verduurzaamd;
 • De landbouw gaat fors verminderen in de uitstoot van CO2; er liggen goede plannen voor veenweidegebieden, die direct en indirect zorgen voor minder uitstoot van CO2.

In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen met bijna de helft zijn teruggedrongen in Nederland. Dit is een uitvloeisel van de internationale klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. Op dit moment is het Nederlandse Klimaatakkoord in volle ontwikkeling en wordt waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar ondertekend. Deze afspraken moeten ook regionaal worden uitgewerkt, wat vraagt om een sterke lokale energiestrategie. Landelijk kunnen we niet één op één doorzetten naar lokaal, terwijl dit onmisbaar is om de klimaatdoelstellingen in 2030 te halen. Hoe geef je landelijke klimaatdoelstellingen regionaal vorm? Dit is een grote uitdaging en vraagt om een nieuwe manier van samenwerken. Provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijven, netbeheerders, maatschappelijke organisaties, woningbouwverenigingen en inwoners zijn aan zet. Zij worden gevraagd samen een Regionale Energiestrategie (RES) binnen de komende anderhalf jaar te maken. Deze beslaat bijvoorbeeld de opgave voor hernieuwbare energie (elektriciteit en warmte) en de ruimtelijke impact, inclusief de overwegingen voor de energie-infrastructuur.

Kijk voor de volledige inhoud en een overzicht van alle maatregelen uit het Klimaatakkoord op www.klimaatakkoord.nl. Heeft u vragen over het Klimaatakkoord en wilt u weten wat het mogelijk voor u gaat betekenen, dan kunt u terecht bij het Drents Energieloket. Het loket is bereikbaar via 085 – 792 01 58 (lokaal tarief, kijk voor de openingstijden op https://www.drentsenergieloket.nl/contact/) of per mail [email protected].

Enorm potentieel in Drenthe voor zonnepanelen op daken van woningen

Nog geen een vijfde deel* van alle daken van woningen in de provincie Drenthe is voorzien van een zonnepanelen. Dat terwijl de kosten van de aanschaf almaar goedkoper worden. Ook de investering op zonnepanelen verdient zich steeds sneller terug. En het is ook nog eens beter voor het klimaat.

Dat veel mensen met vragen zitten over zonnepanelen is merkbaar en daar wil het Drents Energieloket wat aan doen. Daarom is het Drents Energieloket met een campagne begonnen om de huizenbezitter in Drenthe nog meer bewust te maken van de voordelen van zonnepanelen en om te helpen bij vragen. Zoals: waar moet je aan denken bij de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler? Is je dak geschikt of moet je eerst nog aan de slag met dakisolatie? En welke regelingen zijn er om de aanschaf te financieren? Het Drents Energieloket geeft antwoord op die vragen in de campagne Zon zoekt Drent. De campagne is te zien via diverse kanalen zoals social media, online en lokale media.

Kijk hier onze TV-commercial:

 

Hoe staat de zon boven jouw dak?

Voor zonnepanelen is de ligging van je dak belangrijk. Maar niet elk huis hoeft daarvoor richting het zuiden te staan. Hoe weet je of die van jou geschikt is? Vul de zonnekaart in en check of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Op www.drentsenergieloket.nl/zon-zoekt-drent ontdek je hoeveel verdient met zonnepanelen.

Is jouw dak nou niet geschikt? Dan is opwekken via een zonnedak van een lokaal postcoderoos initiatief een mogelijkheid. Informeer naar de mogelijkheden bij het Drents Energieloket.

 

De zon, wat verdien ik eraan?

Zonnepanelen verdienen hun investering terug in zo’n 7 tot 8 jaar. Wil je weten wat jouw terugverdientijd is? Met de advies-op-maat tool van Milieu Centraal weet je na het invullen van een paar vragen wat er in jouw situatie kan, aan welke investering je moet denken en je ziet meteen hoeveel je zult besparen op je elektriciteitsrekening. Ga naar www.drentsenergieloket.nl/zon-zoekt-drent en doe de zonnepanelencheck.

 

Onafhankelijk en kosteloos advies

Heb je een vraag over zonne-energie op jouw dak? Of wil je meer weten over wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op? En waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf? Met deze vragen kun je terecht bij het Drents Energieloket, ga naar www.drentsenergieloket.nl of bel op maandag- en donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur en dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00-12.00 uur naar de lokettelefoon 085 – 792 01 58 (lokaal tarief).

 

Heel Drenthe energieneutraal

Het Drents Energieloket is een samenwerking tussen onder meer de 12 Drentse gemeenten, de provincie Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Het Drents Energieloket geeft onafhankelijk en kosteloos advies aan Drentse woningeigenaren.

 

*Bron: Klimaatmonitor.

Huiseigenaren delen ervaringen tijdens thematours

“De zon is mijn allergrootste vriend geworden”
Huiseigenaren delen ervaringen tijdens thematours

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met provincie Drenthe organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. Huiseigenaren delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning. In Drenthe worden in mei en juni thematours georganiseerd. Op donderdag 20 juni om 19:30 uur geeft Jannetje Kolijn uit Gieten een tour rondom het thema ‘zonnepanelen en zonneboiler’.

In 2002 kocht familie Kolijn hun woning. “Wij hebben deze boerderij uit 1904 gekocht als bouwval. Er groeiden struiken in huis en de deel bestond nog uit leem. Bij de renovatie is een goed geïsoleerd houtskelethuis geplaatst in de oude jas van stenen. Energie wordt nu opgewekt door middel van 26 zonnepanelen en het tapwater wordt voorverwarmd met een zonneboiler”, aldus Kolijn. Ook met het oog op de toekomst worden alweer nieuwe plannen gemaakt: “Wij houden energie over dankzij de zonnepanelen en willen daarom meer gaan elektrificeren. Maar ook natuurlijke ventilatie is een aandachtspunt en de wens voor een warmtepomp staat op onze lijst.” Tijdens de tour helpen de huiseigenaren bezoekers graag op weg vanuit hun eigen ervaringen.

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.”

Ook elders in Drenthe staan huiseigenaren klaar om bezoekers te ontvangen. Op 15 juni kunnen geïnteresseerden in Rolde en Coevorden terecht voor thematours over de lucht/water-warmtepomp en energieneutraal en aardgasvrij wonen. Op 20 en 22 juni zijn er nog thematours in Gieten en Hoogeveen over zonnepanelen, de zonneboiler en aardgasvrij wonen met een warmtepomp. De huiseigenaren geven graag uitleg over hun keuzes en ervaringen. Een overzicht van alle thematours staat op duurzamehuizenroute.nl/thematours. Via deze link kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven.

De zonnelening kan weer worden aangevraagd

Ben je woningeigenaar in de gemeentes Borger-Odoorn, Emmen, Westerveld, Meppel of De Wolden in de provincie Drenthe? Dan kun je een zonnelening aanvragen. Met een zonnelening ontvang rentevoordeel op je lening voor investeringen in het opwekken van zonne-energie. De lening is aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler en voor het plaatsen van duurzame technologie voor het winnen van zonne-energie. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) stelt de zonnelening beschikbaar.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • De subsidie is alleen aan te vragen door woningeigenaars;
 • Per aanvraag wordt minimaal € 2.500,- besteed aan energiebesparende maatregelen;
 • Per aanvraag bedraagt de lening maximaal € 7.499,-;
 • Er geldt een maximale leeftijdsgrens: woningeigenaren van 75 jaar en ouder kunnen geen aanvraag indienen.
Let op: In de gemeente Assen is de zonnelening niet meer beschikbaar. Het bedrag dat de gemeente Assen beschikbaar stelde is inmiddels vergeven. Dit betekent dat er geen aanvragen meer ingediend kunnen worden als u woningeigenaar bent in de gemeente Assen. 

 

Meer informatie over het aanvragen van een zonnelening is te vinden op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Opleiding Drentse Energiecoach aan huis van start

Ben jij een gemotiveerde inwoner van Drenthe en heb je affiniteit met energiebesparing in en rond de woning? Vind jij het leuk om te werken aan het vergroten van de bewustwording van het energieverbruik door aan de keukentafel bij de mensen thuis voorlichting en informatie te geven over bespaarmogelijkheden en duurzame energieopwekking? Geef je dan nu op voor de opleiding!

 

Drentse Energiecoach aan huis

De Drentse Energiecoach is een niet commerciële, niet-gecertificeerde, lokale Energiecoach die op vrijwillige basis een verkennende energiescan geeft aan particuliere woningeigenaren in Drenthe. De coach werkt samen met en vanuit een lokale energiecoöperatie en / of  energiewerkgroep en voert maandelijks minimaal één huiskamergesprek / energiescan uit bij inwoners in de eigen gemeente.

 

De opleiding wordt dit jaar vier keer aangeboden en is er per cursus plaats voor tien deelnemers. De opleiding bestaat uit vijf maandagavonden van 19.00 tot 22.00 uur (vijf weken achter elkaar). De cursus start op 1 april (volgeboekt), 20 mei, 2 september en 4 november in het Provinciehuis in Assen. Er is veel belangstelling voor de opleiding en het aantal deelnemersplaatsen is beperkt dus geef je snel op! Voor meer informatie en aanmelden kijk op: https://www.drentsenergieloket.nl/drentse-energiecoach/.

 

Heb je een vraag?

Heb je vragen over de opleiding dan kun je contact opnemen met Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, tel: 0592 – 31 11 50 of e-mail: [email protected]

 

De Drentse Energiecoach aan huis is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Drenthe in samenwerking met het Drents Energieloket en wordt gesteund door de Provincie Drenthe.

 

  

Subsidie
zonnepanelen
Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft gehandhaafd tot 1 januari 2021

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de Kamer gemeld dat de salderingsregeling voor zonnepanelen gehandhaafd blijft tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum moet een nieuwe regeling starten. In de brief aan de Tweede Kamer meldt de minister dat het zijn streven is om aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 met een concreet uitgewerkt voorstel voor de omvorming van het huidige salderen te komen. ‘Duidelijkheid op deze termijn is nodig om tijdig een wetswijziging en de implementatie van de nieuwe regeling te kunnen realiseren’, aldus Wiebes wiens doel het dus is dat de nieuwe regeling per 1 januari 2021 van start gaat, maar mogelijkerwijs zal dit dus pas nog later het geval zijn.

Mogelijk alternatief voor terugleversubsidie

Wiebes meldt ook dat diverse partijen de minister inmiddels hebben gewezen op substantiële bezwaren tegen de invoering van de terugleversubsidie, de beoogde vervanger van de salderingsregeling. De minister schrijft hierover: ‘Bij de nadere uitwerking van de terugleversubsidie, in nauw overleg met de betrokken partijen, is de afgelopen maanden echter gebleken dat de uitvoering complexer is dan in eerste instantie gedacht. Verschillende partijen hebben inmiddels hun ernstige zorgen over de uitvoering van de terugleversubsidie met mij gedeeld. Momenteel onderzoek ik hoe de zorgen met betrekking tot de uitvoering kunnen worden weggenomen, dan wel of er een werkbaar alternatief instrument kan worden vormgegeven.’

‘Ook heb ik toegezegd om bij de vormgeving van de nieuwe regeling rekening te houden met ten minste de doelgroepen utiliteit en energiecoöperaties’, vervolgt Wiebes. ‘Vanuit praktisch oogpunt blijf ik streven naar een regeling die zoveel mogelijk doelgroepen kan bedienen. Daarmee beoog ik ook invulling te geven aan de afspraak uit het regeerakkoord om te komen tot een regeling voor energiecoöperaties die het mogelijk maakt dat omwonenden gemakkelijker kunnen participeren in duurzame energieprojecten in hun directe omgeving. Daarom zal ik ook nu in de verdere uitwerking onderzoeken in hoeverre de nieuwe regeling een adequate stimulans voor deze doelgroepen biedt.’

Energiebedrijf Eneco meldde afgelopen september tegenover de redactie van Solar Magazine al zijn steun in te trekken voor de invoering van de terugleversubsidie. De inrichting van de subsidie die de rijksoverheid voor ogen heeft, maakt het volgens Eneco tot ‘een administratieve draak’. ‘RVO.nl moet straks vele honderdduizenden aanvragen verwerken, van bestaande en van nieuwe zonnepaneeleigenaren. Bovendien zullen er jaarlijks vele tienduizenden mutaties plaatsvinden door verhuizingen en consumenten die kiezen voor een andere energieleverancier. Op het moment dat de keuze gemaakt werd voor het invoeren van de terugleversubsidie was deze complexiteit niet voorzien’, aldus destijds Tonny van Oosterhout, advisor regulatory & public affairs bij energiebedrijf Eneco.

Over de terugleversubsidie

Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer in juni 2018 per brief geïnformeerd over het feit dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen wordt door een terugleversubsidie. De terugverdientijd van zonnepanelen blijft daarbij circa 7 jaar. De terugleversubsidie is een vergoeding voor de stroom die aan het elektriciteitsnet is teruggeleverd. De opgewekte stroom zelf verbruiken blijft aantrekkelijk, omdat huishoudens en bedrijven hierover ook na 2020 geen energiebelasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE) betalen. In 2020 moet de regeling de huidige salderingsregeling vervangen, waarbij jaarlijks van tevoren een subsidieplafond wordt vastgesteld. Wiebes heeft in september 2018 echter al aangegeven dat de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid pas in 2021 zou worden vervangen omdat de implementatie van de terugleversubsidie meer tijd vergt en dat heeft de minister nu dus bevestigd. Nu opent de minister echter ook de deur voor een alternatief instrument voor de terugleversubsidie.

Bron: Solar Magazine, door Edwin van Gastel, 28 januari 2019

aardgasloos wonen
Drent zit er warmpjes bij
Energieneutraal bouwen
energieneutraal wonen
Particulieren
Doelbewust publiek op bouwbeurs in Assen wil energie besparen

Van het gas af. Nul op de meter. Duurzaamheidskreten galmden door de hal van Expo Assen. Op de beurs Bouwplan, Thuis in Wonen was het drukker dan ooit. ,,We hebben een doelbewust publiek. De een wil zijn woning opknappen, de ander heeft een kavel in Kloosterveen gekocht. En allemaal willen ze energie besparen”, verklaart beursorganisator Jelmer van Nijen.

Drents Energieloket

Paul Wolters (33) en Els Dijkstra (32) stappen zaterdagmiddag in de behaaglijk warme Expo-hal linea recta af op de stand van het Drents Energieloket. Ze zijn beide opgegroeid in Norg, wonen al een aantal jaren in de stad Groningen maar hebben gekozen voor een terugkeer naar het Drentse platteland. Ze verkeren in de gelukkige omstandigheid dat ze hun huis in de stad boven de vraagprijs hebben verkocht.

Dat extraatje komt mooi van pas om hun vrijstaande woning uit de jaren zestig in het Noorddrentse dorp Een energiezuinig te maken en het asbest uit de bijbehorende schuur te laten verwijderen. Wat nog ontbreekt is een plan van aanpak. Het Drents Energieloket wijst het stel de weg.

Paul Wolters is enthousiast. ,,Dit voelt echt als een loket, waar we onze eerste zet hebben gedaan. We hebben het advies gekregen een onafhankelijke totaaladviseur in te schakelen. Zodra we offertes binnen hebben laten we die door het Energieloket checken”, zegt hij.

Ontzorgen en helpen

,,Ontzorgen en helpen. Dat is wat wij willen”, legt Xandra van Zon uit. Zij wás het Energieloket, toen dat in 2015 door onder meer de 12 Drentse gemeentes en de provincie werd opgericht, maar het is gegroeid als kool. Nu zit een vijfkoppig team vier dagen per week achter de telefonische helpdesk.

Maakten in 2017 nog 1000 mensen gebruik van de diensten van het Energieloket, vorig jaar was dat aantal verviervoudigd. ,,Mensen zijn wakker geschud. Ze gaan massaal aan de slag. We hebben het op de beurs nog nooit zo druk gehad.”

Vloerluik onder de parketvloer

Zo ook Nico Werumeus Buning en Irene van de Kasteelen, sinds vorig jaar trotse eigenaren van een jaren 30 woning in Diever. Energie besparen? Prima, maar wel met beleid. De karakteristieke sfeer moet koste wat kost behouden blijven. ,,Vorig jaar hebben we dubbele ramen met glas in lood laten plaatsen. Dat scheelt al een stuk. Nu willen we de vloer isoleren”, zegt Werumeus Buning.

Maar hoe dan? Als het enige luik om onder de vloer te komen verstopt zit onder je parketvloer? Een bezoekje aan de stand van een isolatiebedrijf biedt uitkomst. ,,We kunnen een doorsteek maken in de kelder.”

Brommen doen warmtepompen allemaal

Rudolf Horst en Ankelien Wielinga snuffelen tussen de warmtepompen. Er zijn legio soorten en maten in de handel. Maar ze hebben één ding gemeen: brommen doen ze allemaal. En dat is nou juist waar Rudolf en Ankelien zo de pest aan hebben.

Een foto van het panorama vanuit hun woning op de hei bij Gasteren over uitgestrekte heidevelden bewijst waarom. ,,Als er over het fietspad achter ons huis iemand langsfietst, horen we de banden nog zoemen. Wij genieten van onze rust. Wij willen best van het gas af, maar niet als we er een bromtoon voor terugkrijgen”, zegt Rudolf. Voorlopig blijft het dus bij een energiezuinige ketel en zonnecollectoren op het dak.

Neem geen overhaaste beslissingen

De run op het Drents Energieloket doet Xandra van Zon aan de ene kant goed, maar er kan volgens haar ook een keerzijde aan zitten. ,,Ik zou de mensen de boodschap willen meegeven: neem rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten en de juiste afweging te maken. Laat je de kop niet gek maken, zorg dat alles niet over elkaar heen buitelt, neem geen overhaaste beslissingen waar je misschien later spijt van krijgt. Bezint eer gij begint.”

Bron: Dagblad van het Noorden, door Jaap van Brummelen, 26 januari.

Foto: Dagblad van het Noorden

Sportverenigingen
Drie sportverenigingen Midden-Drenthe lopen tegen netcapaciteit aan

Na V.V. Nieuw-Buinen blijken er in de gemeente Midden-Drenthe nog drie sportverenigingen te zijn die geen zonnepanelen kunnen nemen vanwege te weinig capaciteit in het energienetwerk. Het gaat om verenigingen in Wijster, Westerbork en Beilen. Welke dat precies zijn, wordt vooralsnog niet bekendgemaakt. “Het zou zo moeten zijn dat maatschappelijke initiatieven, zoals sportverenigingen voorrang krijgen met betrekking tot zonnepanelen. Nu stuiten zij alleen maar op weerstand”, zegt Peter Zwiers van de PvdA.

Paul van Dijk, projectleider bij Sport Drenthe noemt de situatie ‘zorgelijk’. “Verenigingen willen verduurzamen en dan worden ze op deze manier juist ontmoedigd.” Het probleem ligt in dit geval niet bij de provincie, maar in Den Haag, zegt hij. “De wetgeving moet worden aangepast. Ik snap niet dat windboeren en grote zonneparken wel plek krijgen op het elektriciteitsnetwerk maar sportverenigingen niet”, aldus Van Dijk.

Volgens Zwiers moet de regeling minder commercieel worden. “En ik ben in de politiek niet de enige die dit wil veranderen. Ik heb er vertrouwen in dat we hiervoor een meerderheid krijgen, als ik de reacties zo om mij heen hoor.”

Bron: RTV Drenthe, 23 januari 2019

 

Lening
VVE
Nationaal Energiebespaarfonds breidt uit

Het Nationaal Energiebespaarfonds heeft een recordjaar achter de rug en breidt uit. Het Energiebespaarfonds groeit naar € 600 miljoen euro. Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en naar aanleiding van de klimaattafels, heeft het Nationaal Energiebespaarfonds twee nieuwe financieringsproducten ontwikkeld. Het ministerie heeft hiervoor onlangs € 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het fonds. Mede door de uitbreiding van het Energiebespaarfonds is het nu mogelijk voor VvE’s om een VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar af te sluiten. Daarnaast kunnen particulieren vanaf nu ook een Energiebespaarlening aanvragen voor het alsnog aardgasvrij maken van een nieuwbouwwoning.

 

Energiebespaarfonds breidt uit

Het succesvolle Nationaal Energiebespaarfonds bestaat deze maand 5 jaar. Mede dankzij een bijdrage van € 40 miljoen van de Rijksoverheid, met een aanvullende bijdrage van de co-financiers Rabobank, ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB) en de revolverende werking van het fonds groeit het Energiebespaarfonds naar € 600 miljoen. De ambitie van het Energiebespaarfonds is om te groeien naar 1 miljard en een bijdrage te leveren aan het klimaat akkoord. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is trotse fondsmanager van het Nationaal Energiebespaarfonds.

 

VvE Energiebespaarlening naar 30 jarige looptijd

VvE’s kunnen vanaf vandaag een VvE Energiebespaarlening met een looptijd van 30 jaar afsluiten. Dit is een aanvulling op de huidige 10 en 15 jarige VvE Energiebespaarlening. Deze lening is beschikbaar voor VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen nemen. De aflossing wordt gespreid over een langere periode, waardoor de maandlasten dalen.

Energiebespaarlening voor aardgasvrije nieuwbouw

De Energiebespaarlening wordt ook beschikbaar voor het aardgasvrij maken van nog niet opgeleverde woningen. Het gaat om nieuwbouwwoningen die met een gasaansluiting waren ontworpen en gekocht, maar die de koper alsnog aardgasvrij wil laten opleveren. Particulieren die voor 1 september 2018 een nog te bouwen nieuwbouwwoning hebben gekocht, kunnen de kosten van de maatregelen financieren met een Energiebespaarlening. Deze faciliteit is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van BZK en Rabobank.

Recordjaar

Investeren in verduurzaming staat hoog op de agenda van particulieren en Verenigingen van Eigenaars, blijkt uit de cijfers van het Nationaal Energiebespaarfonds. In recordjaar 2018 werd voor ruim € 113 miljoen aan (VvE) Energiebespaarleningen verstrekt. Dat is evenveel als in 2016 en 2017 samen. Het Energiebespaarfonds heeft in 5 jaar tijd voor € 247 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt. Daarnaast is er nog voor meer dan € 100 miljoen aan aanvragen in behandeling.

Samen vooruit

“Het verduurzamen en van het aardgas afhalen van alle woningen is een grote klus”, aldus Minister Ollongren. “Een vijfde van de woningvoorraad valt onder een VvE dus daar kunnen grote stappen gezet worden. Met de verandering van de voorwaarden wordt het voor VvE’s veel aantrekkelijker om te investeren in verduurzaming. De woningeigenaar krijgt daar een lagere energierekening en meer comfort voor terug. Ik hoop dan ook dat het Nationaal Energiebespaarfonds bij VvE’s net zo succesvol zal worden als bij de andere woningbezitters. Met de extra stortingen kunnen we flink vooruit.”

Energiebespaarfonds laat zijn toegevoegde waarde zien

Ernst-Jan Boers, bestuursvoorzitter van het Nationaal Energiebespaarfonds is blij met de uitbreiding. “Het is goed om te zien dat steeds meer mensen een duurzame woning willen. Dankzij de (VvE) Energiebespaarlening zijn al bij meer dan 20.000 woningen energiebesparende maatregelen genomen. Dankzij de uitbreiding van het Nationaal Energiebespaarfonds kunnen we nog meer particulieren en VvE’s helpen bij het verduurzamen van hun woning of complex.”

Aan de slag met het Klimaatakkoord

Leen van Dijke, voorzitter strategisch comité Nationaal Energiebespaarfonds: “Het Nationaal Energiebespaarfonds is één van de eerste partijen die het Klimaatakkoord handen en voeten geeft. De opgave is enorm: Voor 2050 moeten we ruim 7 miljoen woningen isoleren en van duurzame warmte voorzien. Die verbouwing slaagt alleen als we er allemaal de schouders onder zetten.”

Meer informatie over het Nationaal Energiebespaarfonds en over de twee nieuwe financieringsproducten is te vinden op: www.energiebespaarlening.nl

 

Duurzaam Ruinen geeft voorlichting over warmtepompen
Duurzaam Ruinen houdt donderdag 10 januari een voorlichtingsavond over warmtepompen. De informatieavond over warmtepompen is bedoeld voor iedereen die een eigen woning heeft en meer wil weten of de mogelijkheden om gasverbruik te verminderen.

Moet binnenkort de CV-ketel vervangen worden en weet je niet goed wat er allemaal bij komt kijken bij de installatie van een warmtepomp? Dan informeert Duurzaam Ruinen je graag over de mogelijkheden.

Tijdens de informatieavond worden presentaties gegeven over wat warmtepompen zijn, waar je rekening mee kunt houden bij de installatie van een warmtepomp en welke leningen en financiële regelingen er mogelijk zijn vanuit de gemeente. Ook zijn er lokale installateurs aanwezig waarmee je in gesprek kunt gaan.

De informatieavond is gratis toegankelijk en start om 19.00 uur in Buitencentrum De Poort in Ruinen. Aanmelden kan door te mailen naar dit e-mailadres. Deze bijeenkomst is tot stand gekomen in samenwerking tussen Duurzaam Ruinen, gemeente De Wolden, het Drents Energieloket en het onafhankelijk adviesbureau BDH.

De voorlichtingsavond is van 19.00 tot 21.30 uur in Buitencentrum De Poort, Kloosterstraat 12, in Ruinen.

aardgasloos wonen
Duurzaam (ver)bouwen
energieneutraal wonen
Bewoners enthousiast over Modelwoning Wijk van de Toekomst

Afgelopen maand is onder veel belangstelling de modelwoning in de Wijk van de Toekomst in Gieten geopend. Jaap Boekholt, directeur van woningcorporatie De Volmacht en wethouder Co Lambert van de gemeente Aa en Hunze verrichtten de feestelijke opening. Ruim 150 nieuwsgierige omwonenden bezochten gedurende de dag de modelwoning en hebben hiermee geproefd aan allerlei mogelijkheden die er zijn om de woning energiezuiniger en levensloopbestendig te maken.

De proefwoning komt voort uit het samenwerkingsproject Wijk van de Toekomst Gieten. Samen met woningcorporatie de Volmacht, zorg- en welzijnsorganisaties Icare en Impuls en Bouwend Nederland,  werken we hier aan een nieuwe wijkaanpak. Een aanpak waarin we het energiezuiniger en levensloopbestendiger maken van de wijk, zowel op woning als wijkniveau, combineren.

In de modelwoning laten we zien hoe we de huurwoningen in de Wijk van de Toekomst kunnen verduurzamen. We laten niet alleen zien hoe we de huurwoningen gaan isoleren, maar ook hoe een warmtepomp en ventilatiesysteem met warmteterugwinning werkt. Alle onderdelen zijn uitgevoerd en voorzien van een duidelijke uitleg.

We laten ook zien hoe de woning comfortabeler en flexibeler in gebruik kan zijn – en hoe ouderen langer zelfstandig kunt blijven wonen. De woning heeft een nieuwe geïsoleerde berging met plaats voor een scootmobiel en een aangepaste keuken en badkamer. Ook is het model voorzien van allerlei technische snufjes. Van elektrisch bedienbare gordijnen tot douchetoilet en smartbed. Echt een woning van de toekomst!

Veel bezoekers reageerden enthousiast op de aanpassingen en hebben de modelwoning als eyeopener ervaren. Wilt u ook actief aan de slag met een wijkaanpak? De modelwoning is ook beperkt beschikbaar voor andere groepen. Belangstelling? Neem dan vooral contact met ons op.

Meer informatie

Artikel RTV Drenthe

Bewonersnieuwsbrief (pdf)

 

zonnepanelen
Zonnepanelen in Witteveen dankzij crowdfunding

In Witteveen staat iets bijzonders te gebeuren. Door middel van een unieke crowdfunding kan iedereen profiteren van de zonne-energie die wordt opgewekt bij het bedrijf Biovender. Er is plek voor 1.650 zonnepanelen op de verschillende daken aan de Meester JB Kanweg 105. Inmiddels doen al meer dan 230 huishoudens mee in het project Zonnedak Bloemen. Zo kan iedereen, ook mensen zonder een eigen geschikt dak voor zonnepanelen, bijdragen aan meer duurzame energie. Deelname in het zonne-energieproject staat voor iedereen open. 

Bij het bedrijf Biovender in Witteveen hebben ze op verschillende panden daken beschikbaar voor zonnepanelen. Daar willen zij graag gebruik van maken. Biovender biedt een keten van diensten aan in het bewerken en verwerken van organisch afval en mest. In de dienstverlening creëren zij duurzame oplossingen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en mineralen en grondstoffen terug te winnen. Nu zetten zij een volgende duurzame stap in de bedrijfsvoering. Het bedrijf Biovender heeft in samenwerking met ZonnepanelenDelen het initiatief gestart om te zorgen voor meer duurzame energie.

Bij een succesvolle campagne van Zonnedak Bloemen zullen de 1650 zonnepanelen begin 2019 zonnestroom op gaan leveren. Deelnemers zien vanaf dat moment de persoonlijke opbrengst van de zonnepanelen live de via een mobiele app. ZonneDeler Daan motiveert de investering in Zonnedak Bloemen als volgt: “Mooi om zo dak voor dak vol met zonnepanelen te krijgen. Het is een goed initiatief. Zet hem op! Het eigen dak is al vol met zonnepanelen, maar kom niet aan de stroomproductie die nodig is om alles op te wekken voor het eigen gebruik. Zo kan dat wel.”

De deelnemers ontvangen jaarlijks de opbrengst van de zonnepanelen, net zoals zonnepanelen op het eigen dak, afhankelijk is van de daadwerkelijke zonnestroom productie en de dan geldende prijzen. Daarbij krijgen ze ook gedurende de looptijd elk jaar de inleg via lineaire aflossingen weer terug.

Met de installatie van het zonne-energieproject zal jaarlijks ongeveer 468.000 kWh worden opgewekt, dat staat gelijk aan de het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 160 huishoudens. Op basis van de huidige cijfers in Nederland geeft dat een jaarlijkse CO2-uitstoot besparing van 200.000 kilo.

Via de website ZonnepanelenDelen kan iedereen mede-eigenaar worden van het zonnedak in Witteveen door een ZonneDeel (a €25) aan te schaffen. Via dat platform zijn eerder 68 zonne-energieprojecten succesvol gerealiseerd met meer dan 135.000 zonnepanelen. Via het platform ziet men altijd live de opbrengsten van de zonne-energieprojecten en kan men eventueel voor eigen inzicht ook de slimme meter koppelen om exact te weten hoeveel er thuis wordt verbruikt en buiten het eigen huis wordt opgewekt.

Alle informatie over het project Zonnedak Bloemen is te vinden op de website.

 

aardgasloos wonen
Drent zit er warmpjes bij
Duurzaam (ver)bouwen
Duurzaam-bouwen
Alteveer trapt campagne 'Drent zit er warmpjes' bij af

Door Esther de Jong, Drents Energieloket

In Alteveer (gemeente De Wolden) is op 21 november de eerste van een reeks Bespaarmarkten ‘Drent zit er warmpjes bij’ van start gegaan. De 9 bedrijven en het Drents Energieloket hadden hun stands weer pico bello ingericht en waren er klaar voor. Het is telkens weer spannend hoeveel bewoners op zo’n informatieavond afkomen. Rond 19.30 uur begon het vol te stromen. Een kwartiertje later stond de teller op 120 personen, een fantastisch aantal. Wat opviel was dat mensen zich goed hadden voorbereid en gerichte vragen stelden. Er waren er zelfs die het kladblok bij de hand hadden om alles te noteren. In 2 aparte zalen werden nog presentaties gegeven over duurzame verwarming, financiële mogelijkheden en algemene tips over isolatie en een presentatie van Reestdal Energie. Van de mensen die we hebben gesproken, kregen we te horen dat ze veel hadden gehad aan de informatie. Op flipover had iemand geschreven: “Bedankt, goed gedaan!” En daar doen we het voor.

Wilt u ook aan de slag met isolatiemaatregelen? Zoekt u een duurzaam verwarmingsalternatief voor uw cv-ketel? Of wilt u weten welke subsidies, leningen en meer, er zijn?
Kom dan naar een van de volgende Bespaarmarkten!
www.drentsenergieloket.nl/drentziterwarmpjesbij.nl

aardgasloos wonen
Duurzaam (ver)bouwen
Duurzaam-bouwen
Duurzame Huizen Route
Jury kiest ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

Op vrijdagavond 23 november zijn door een deskundige jury vier woningen gekozen tot ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Apenheul in Apeldoorn. De verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ werd georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route om zo woningeigenaren de verdiende waardering te geven voor hun duurzame prestaties. In vier ‘categorieën’ wonnen huiseigenaren de juryprijs. Ook de winnaar van de publieksprijs werd bekendgemaakt.

De feestelijke uitreiking vond plaats in het duurzame congrescentrum De [email protected] in Apeldoorn. Voor de meer dan 150 genodigden was deze avond een unieke gelegenheid om medehuiseigenaren met duurzame ambities te ontmoeten. In het bijzonder lag de aandacht op de vier winnaars van de juryprijs en de publieksprijswinnaar.

De jury bestond uit vijf deskundigen met een verscheidenheid aan expertise; Ad Straub (TU Delft), Leen van Dijke (Stroomversnelling), Fenneken Anneveld – van Wesel (Architecte), Frans van Dijk (GWBO) en Jan Tjemme van Wieringen (MilieuCentraal). De jury was blij verrast toen bleek dat een totaal van 110 woningen was aangemeld. Het leverde een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen op, waarvan er veertig werden genomineerd. Gezien de variatie aan woningen, genomen maatregelen en verhalen was het een uitdaging om een winnaar aan te wijzen. Toch was de jury unaniem in haar besluit en koos winnaars in vier verschillende categorieën.

Winnaars in De Bilt, Harfsen, Heeze en Stiens

In de categorie ‘Woning vóór 1945’ is de woning van de familie Van Riemsdijk uit Stiens gekozen. Zij verduurzaamden op unieke wijze hun monument, zonder verlies van karakteristieke elementen. De familie Pierik uit De Bilt won binnen de categorie ‘Rij- of geschakelde woning van 1945 – 2000’. Hun woning is toongevend voor hoe gemiddelde rijtjeswoningen verduurzaamd kunnen worden.
In de categorie ‘Vrijstaande woning van 1945 – 2000’ is de familie Zwartendijk uit Heeze de winnaar. Een unieke Nul-op-de-Meter woning met een bijzonder laag energieverbruik ten opzichte van het aantal bewoners. Binnen de categorie ‘Nieuwbouwwoning na 2000’ is het ‘biobased’ passiefhuis van de familie Ehrenhard uit Harfsen gekozen als duurzaamste huis. De vier trotse winnaars ontvingen een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk samen met een waardecheque van €1.000.

Publieksprijs in Overijssel

De verkiezingen werden mogelijk gemaakt door provincies Drenthe, Fryslân, Groningen, Noord-Brabant en Overijssel alsmede de Volksbank. In elk van de deelnemende provincies kon worden gestemd op het duurzaamste huis. De provinciewinnaars gingen door voor de landelijke publieksprijs. De meeste stemmen gingen uiteindelijk naar de huiseigenaren Spencer Roozeboom en Jorien Sissing uit Overijssel. Zij ontvingen een waardecheque van €500.

Aandacht voor duurzaam wonen

De Verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. ‘Doormiddel van de verkiezing is duurzaamheid bij een groot publiek onder de aandacht gebracht,’ vertelt organisator Eva Petra Simon. ‘Als organisatie willen wij iedereen bedanken die heeft meegedaan en zich zo heeft ingezet om duurzaam wonen onder de aandacht te brengen. Dat is winst voor iedereen.’
Meer informatie is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing

energieneutraal wonen
Voorbeeldwoning in de Wijk van de Toekomst goed bezocht
Enthousiast onder voorbehoud
De meeste omwonenden zijn enthousiast over de levensloopbestendige woningen, zij het onder enig voorbehoud. “Eerst nog maar eens zien hoe hoog de huur dan wordt.” En: “Het ligt eraan hoe lang ze willen verbouwen in het huis van mijn moeder.”Volgens projectleider Waslander komt dat doordat de omwonenden zagen dat er een halfjaar gewerkt werd aan de modelwoning. “Maar zo lang duurt het natuurlijk niet om een ander huis te renoveren”, aldus Waslander. De huur van de woningen zal wel iets omhoog gaan, maar de woningstichting verwacht dat dat gecompenseerd wordt door een lagere energierekening.De Wijk van de Toekomst moet in ongeveer vijf jaar gerealiseerd zijn en geldt als proef voor de rest van Drenthe.

Bekijk het nieuwsartikel en filmpje op de website van RTVDrenthe.

Bron: RTV Drenthe, Marjolein Knol
Sportverenigingen
Sportclubs in Assen beter af met ledveldverlichting

Veel meer licht tijdens het sporten en toch flink wat geld besparen. Dat is gelukt in Assen bij tien buitensportverenigingen, na een omschakeling op led-verlichting.

De gemeente Assen investeerde het afgelopen jaar 565.000 euro in led-verlichting bij de voetbalclubs Achilles 1894, ACV, Asser Boys, FC Assen, LTC en VV Leo, tennisverenigingen Amelte, De Hertenkamp en NAM en bij atletiekclub AAC’61.

14.000 euro besparing
Voor dat geld zijn in totaal 203 led-armaturen geplaatst. De led-verlichting is ook nog te dimmen. De besparing aan licht is 70.000 kWh en dat is 42 procent van het oorspronkelijke verbruik. De besparing jaarlijks op de sportverlichting is 14.000 euro.

Vanmiddag sloot de Asser sportwethouder Janna Booij de verlichtingsoperatie symbolisch af, door bij tennisclub De Hertenkamp de laatste nieuwe ledlamp in de lichtmast te draaien.

Bron RTV DRenthe: door Margriet Benak.
Duurzame Huizen Route
Laat je inspireren bezoek een duurzaam huis

Dit jaar wordt op zaterdag 3 en 10 november voor alweer de zesde keer de Duurzame Huizen Route gehouden. In heel Nederland delen honderden huiseigenaren hun duurzame verhaal met anderen. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen kan een bezoek brengen aan één van de opengestelde woningen.

Kennis uit de eerste hand

De Duurzame Huizen Route biedt een unieke kans om op een ongedwongen manier kennis uit de eerste hand op te doen. Door de huizenroute krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Dit levert vaak nieuwe bruikbare inzichten op om zelf mee aan de slag te gaan. Ervaringen van anderen zorgen voor een betere visie en een goed doordacht stappenplan. Niet alleen de succesverhalen worden verteld, ook wat beter of anders had gekund komt aan bod.

Meer antwoorden dan vragen

Bezoekers gaan vaak op pad met een bepaalde vraag zoals: ‘Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Eerst je dak of toch eerst je vloer isoleren?’ Door de Duurzame Huizen Route krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Tijdens een bezoek ontstaan er interessante gesprekken, niet alleen met de huiseigenaar maar ook met de andere bezoekers. Naast huizen met populaire maatregelen zoals warmtepomp, isolatie etc., worden elk jaar ook woningen aangemeld met de nieuwste innovaties zoals woningen zonder nutsaansluitingen, inzet van accu’s, waterstof als warmtebron, etc.

Groeispurt aan duurzame verhalen

In zes jaar tijd heeft de Duurzame Huizen Route een enorme groeispurt doorgemaakt. Niet alleen de woningen op de website zijn toegenomen, ook het bezoekersaantal is in de afgelopen jaren gegroeid. Voor een bezoek aan een woning moeten bezoekers zich inschrijven bij de woning van hun keuze op www.duurzamehuizenroute.nl. In 2017 waren veel woningen volgeboekt. Voor mensen die vorig jaar daardoor de woning van hun keuze niet hebben bezocht, is het een aanrader om er dit jaar snel bij te zijn. Als advies geeft Eva Petra Simon van de organisatie mee: ‘Ga op bezoek bij een woning die vergelijkbaar is met je eigen huis. Dit geeft een goed beeld van duurzame maatregelen die je in je eigen woning kunt toepassen’.

aardgasloos wonen
Dakisolatie
Drent zit er warmpjes bij
Energieadvies
Energiecooperaties
energieneutraal wonen
Gevelisolatie
isolerend glas
Pelletkachels
Spouwmuurisolatie
Subsidie
Vloerisolatie
Warmtepompen
Campagne Drent zit er warmpjes bij van start

De komende wintermaanden gaat het Drents Energieloket de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’ voeren. Samen met de Drentse gemeenten organiseert het loket Bespaarmarkten om inwoners te informeren over woningisolatie en duurzame verwarming. Energie besparen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door je beglazing te vervangen of je kruipruimte te isoleren. Misschien heeft u al een goed geïsoleerde woning en wilt u alles weten over warmtepompen en gasloos wonen? De komende maanden vertelt het Drents Energieloket u alles over energie besparen – en hoe u in stappen richting energieneutraal wonen gaat.

Bespaarmarkten

Op de Bespaarmarkt geven verschillende partijen korte presentaties over woningisolatie en duurzame verwarming. Daarnaast is er een bedrijvenmarkt. Hier kunt u direct in gesprek met diverse regionale bedrijven op het gebied van isolatie en duurzame verwarming. Het Drents Energieloket is aanwezig om u te helpen met een onafhankelijk advies. Eventuele lokale partijen zoals energiecoöperaties of Buurkrachtteams zijn aanwezig om u te informeren over de mogelijkheden om samen aan de slag te gaan.

Kijk hier voor een actueel overzicht van komende Bespaarmarkten.

Kijk voor meer informatie over energiebesparing en duurzame verwarming op: www.drentsenergieloket.nl/drentziterwarmpjesbij.

Stel je vraag

Heeft u een vraag over energiebesparing in uw woning? Of wilt u een telefonisch adviesgesprek aanvragen? Kijk op www.drentsenergieloket.nl of bel op maandag- en donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur en dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00-12.00 uur naar de lokettelefoon in Assen: 085 – 792 01 58.

Samenwerking

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Lening
Subsidie
Extra geld in pot voor energiebespaarlening

De provincie Drenthe heeft al een aantal keren geld gestort in een pot voor goedkope energiebesparings leningen. Daar komt voor 2019 nog eens 2,25 miljoen euro bij. Het geld gaat als subsidie naar de stichting Nationale Energiebespaarfonds (NEF). Met dit geld zorgt Drenthe dat inwoners tegen een lage rente geld kunnen lenen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie. 

Meer geld nodig in 2019

Het afgelopen jaar zijn 700 van deze leningen verstrekt. Dat waren er twee jaar geleden nog maar 350. Met de inzet van de lening werd door inwoners van Drenthe in 2016 een totale investering gedaan van 1 miljoen euro. Dat is dit jaar al opgelopen naar 12 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen.

Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra wordt in provincies als Drenthe en Overijssel het meest gebruik gemaakt van deze leningen. Eerder dit jaar werd ook al bijgestort en nu dus nogmaals voor het jaar 2019.

Met de rentekorting is het mogelijk om in 2019 enkele honderden huishoudens te helpen met het energiezuinig maken van hun woning. In de nieuwe regeling is het ook mogelijk voor verenigingen van eigenaren (VVE’s) om samen geld te lenen uit de pot.

Bron: RTV Drenthe, Andries Ophof.
Duurzame Huizen Route
Woonverhaal brengt duurzaam wonen dichterbij

Op zaterdag 3 en 10 november 2018 vindt voor de zesde keer de Nationale Duurzame Huizen Route plaats. Door heel Nederland zijn honderden duurzame woningen te bezoeken. Gastvrije huiseigenaren stellen hun huis open voor mensen die zich willen oriënteren op het verduurzamen of zelfs aardgasvrij maken van hun woning, VvE of wijk. Er is een grote variatie aan soorten woningen en maatregelen te bekijken; van monumentaal tot nieuwbouw, van rijwoning tot villa en van kleine isolatiemaatregelen tot een woning zonder energierekening.

De Duurzame Huizen Route is uitgegroeid tot een platform voor mensen die op zoek zijn naar informatie over duurzaam wonen en van mensen die ervaringen delen. ‘We merken dat deze manier van oriënteren aanspreekt en dat het mensen helpt om tot actie over te gaan’ vertelt Eva Petra Simon van de Duurzame Huizen Route.  
Uit cijfers van afgelopen jaren blijkt dat jaarlijks 80% van de bezoekers voor het eerst een huis bezoekt. Daarnaast blijkt dat 85% van deze groep daarna zelf aan de slag gaat met de eigen woning. Een ander opvallend feit is dat er na een bezoek vaak nog contact is tussen de huiseigenaar en de bezoeker om informatie uit te wisselen.

Ervaring en beleving maken puzzel compleet
Veel mensen geven aan dat het lastig is om de juiste informatie te vinden om tot een besluit te komen. Vraagstukken als: Wel die panelen aanschaffen of toch eerst het dak isoleren? Hoe doe je dat financieel? Hoeveel geluid maakt een warmtepomp en is daar mee te leven? ‘Van mensen die een woning bezocht hebben, horen we terug dat door een bezoek aan een woning in combinatie met het verhaal van de huiseigenaar ineens de puzzelstukken op hun plaats vallen’ aldus Eva Petra Simon.

Verschil moet er zijn
Niet alleen het aantal bezoekers groeit, ook het aantal huizen op de website neemt sterk toe. Jaarlijks komen er meer dan 200 woningen bij. Een toenemend aantal huiseigenaren die ooit zelf een woning bezochten, stellen nu hun eigen woning open. Huiseigenaar Wouter uit Ruinerwold is zo iemand die veel baat heeft gehad bij het bezoeken van woningen en nu zelf zijn woning openstelt: “Ik heb het internet afgestruind voor waardevolle adviezen over bijvoorbeeld dampopen isoleren. Maar ik had vooral behoefte aan goede voorbeelden, een plek waar ik met mijn vragen terecht kon.”

Elke ervaring telt
Op duurzamehuizenroute.nl kunnen huiseigenaren die hun duurzame woonverhaal willen vertellen op 3 & 10 nov. hun woning aanmelden. De woningen zijn alleen te bezoeken na inschrijving via www.duurzamehuizenroute.nl

Verlichting
Ga voor Ledverlichting in je woning
 1. Zuinig 
  De Ledlamp is ca. 75% procent zuiniger dan de standaard gloeilamp. Zo verbruikt een gloeilamp wel 20- 65 Watt terwijl Ledverlichting maar 4 tot 12 Watt verbruikt.
 2. Milieu betrokken
  Door dit lage verbruik stoot Ledverlichting daarbij ook nog eens een minder CO2 uit.
 3. Meteen licht
  Waar een gloeilamp of spaarlamp vaak wat tijd nodig om op vol vermogen licht uit te stralen heeft Ledverlichting geen opwarmtijd nodig. Zodra je de Ledlamp aan zet krijg je meteen het volle lichtvermogen.
 4. Minder giftige stoffen
  Spaarlampen veroorzaken behoorlijk wat straling en kunnen enige gevaren met zich meebrengen, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor flikkerend licht of de aanwezigheid van kwik. Er is dan ook veel gewaarschuwd om spaarlampen op voldoende afstand te plaatsen en niet te gebruiken als lees,- bureau,- of bedlamp. Ledlampen hebben vaak een lager vermogen en brengen daardoor minder gevaren met zich mee.
 5. Dimbaar
  Waar je vroeger nog een dure LED dimmer aan moest schaffen zijn er tegenwoordig ook LED lampen verkrijgbaar met de standaard fitting. Hier zit een ‘step’ dimfunctie in verwerkt waardoor geen dimmer meer nodig is. Je kan met iedere bestaande schakelaar in huis het licht helemaal naar eigen hand zetten. Vraag om zeker te zijn altijd even aan de verkoper of de Ledlamp van jouw keuze inderdaad dimbaar is.

En het bespaart natuurlijk geld op je energierekening. Bekijk hieronder de besparing:

Zonneboilers
zonnepanelen
Nazomerzon voor Drentse woningeigenaren
Sportverenigingen
Subsidie
Verenigingen
Nieuwe subsidieregeling voor verduurzaming sportaccommodatie

Op 20 juli is officieel aangekondigd dat het Ministerie van VWS met ingang van 2019 jaarlijks een subsidiebudget beschikbaar stelt van 87 miljoen euro voor sportorganisaties. Sportverenigingen of sportstichtingen zonder winstoogmerk kunnen een beroep doen op deze subsidie als ze werkzaamheden laten verrichten ten behoud of verbetering van de accommodatie. Een mooie kans voor Drentse sportverenigingen die hun sportaccommodatie willen verduurzamen.

De subsidieregeling

De mogelijkheid om de BTW terug te vragen op verrichte werkzaamheden vervalt vanaf 2019. Dit wordt (grotendeels) gecompenseerd door de aangepaste subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties, waarbij 20% van de investering wordt vergoed. Voor investering in energiebesparende maatregelen, duurzame energieopwekking of het toegankelijk maken van de sportaccommodatie voor mensen met een beperking is een extra subsidie mogelijk van 15 % van de investering.

Verduurzaming van het sportgebouw

Voor sportverenigingen die willen investeren in duurzame maatregelen betekent dit dat er vanaf 2019 een subsidie mogelijk is op 35% van het investeringsbedrag. In de loop van dit jaar wordt er meer bekend over de subsidieregeling, de voorwaarden en hoe je de subsidie aan kunt vragen.

Drenthe Sport Duurzaam

Binnen het project Drenthe Sport Duurzaam worden sportverenigingen ondersteund bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Met een gratis energiescan, hulp bij het maken van plannen voor duurzame maatregelen en advies hoe dit te financieren kunnen sportverenigingen aan de slag met hun clubgebouw en veldverlichting.

Lees meer over Drenthe Sport Duurzaam.

Lees het hele artikel op NOC-NSF

Lees de officiële aankondiging in de Staatscourant.

 

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Doe mee met de verkiezing 'Duurzaamste huis van Drenthe'

In 2018 gaat de Nationale Duurzame Huizen Route op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Huiseigenaren die trots zijn op hun duurzame woning kunnen zich aanmelden. De verkiezing vindt plaats in het najaar waarbij de titel van het leukste, beste en meest innovatieve duurzame huis wordt uitgeroepen.

Aanmelden
Wie kans wil maken op de titel ‘Duurzaamste huis van Nederland’, kan zijn huis aanmelden als voorbeeld op de website.
Staat je huis al op de website en wil je graag deelnemen aan de verkiezing? Meld je woning aan voor de verkiezing.

Aanmelden verkiezing

Verkiezing
Een professionele jury beoordeelt de aanmeldingen. In een aantal provincies kan het publiek stemmen op de ingezonden woningen voor het leukste, beste en meest innovatieve duurzame huis.

Categorieën

 • Woningen vóór 1945
 • ​Rij- en geschakelde woningen vanaf 1945 tot 2000
 • Vrijstaande woningen vanaf 1945 tot 2000
 • Woningen vanaf 2000

Extra: Publieksprijzen:

 • Duurzaamste huis van de provincie in Fryslân, Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en mogelijk andere provincies.

Voor meer informatie en de voorwaarden voor deelname, lees meer op de website van de Duurzame Huizen Route.

 

Asbest
Subsidiepot Verwijdering Asbestdaken weer aangevuld

Belangrijk nieuws over de subsidie Verwijdering Asbestdaken:

Voor het jaar 2018 was een subsidieplafond vastgesteld van € 17.500.000,–. De pot was in juli echter leeg en daarom heeft de overheid besloten om alvast 5,5 miljoen euro beschikbaar te stellen vanuit het budget voor 2019.

Wacht dus niet te lang met aanvragen van de subsidie, het gaat erg hard met het beschikbare budget. Let op: u kunt alleen subsidie aanvragen nadat u de werkzaamheden heeft laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.

 • Lees meer over de voorwaarden van de subsidieregeling op de website van RVO.
 • Lees hier het Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
 • Wilt u meer weten over asbestverwijdering en de beschikbare regelingen om dit te financieren? Kijk op deze pagina.
Asbest
Informatieavonden asbest Hoogeveen en Noordenveld goed bezocht

Onlangs vonden informatieavonden over asbest plaats in Hollandscheveld en Norg.  Op de door het Drents Energieloket en gemeente Hoogeveen en Noordenveld georganiseerde avonden kwamen in totaal 250 woningeigenaren af om meer informatie te krijgen over de aanpak van hun asbestdak.

Met het komende verbod in 2024 moeten de asbestdaken snel aangepakt worden. Een lastige opgave. Het Drents Energieloket gaf op de informatieavond advies over de aanpak van je dak en hoe dit meteen gecombineerd kan worden met dakisolatie en zonnepanelen. Ook kon het loket vertellen welke subsidies en regelingen er zijn om dit te financieren. Om de Asbestregeling Drenthe toe te lichten was het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) aanwezig. Asbestverwijderingsbedrijven Gebr. Middelveld en Spandauw vertelden aanwezigen meer over het herkennen van asbest, welke mogelijkheden er zijn voor sanering, hoe dit traject in zijn werk gaat en op welke kosten er gerekend moet worden. Ook was Mapgear aanwezig om de door Provincie Drenthe ontwikkelde Asbestdakenkaart te demonstreren. Op deze kaart kunnen woningeigenaren zien hoe hun dak geregistreerd staat, asbesthoudend, waarschijnlijk asbest of asbestvrij. In Hoogeveen werd de nieuw ontwikkelde kaart als pilot opengesteld, waarna de kaart half juli in de rest van Drenthe openbaar wordt gemaakt.

Loketfunctie

Het Drents Energieloket houdt een publiekscampagne over asbestdaken van half juni tot half juli. Met een Facebookcampagne worden woningeigenaren met een asbestdak aangespoord om deze aan te pakken. De campagne levert veel reacties op. Veel vragen, maar ook frustratie, vanwege het komende verbod en een bijna lege subsidiepot. Het Drents Energieloket probeert zo veel mogelijk vragen te beantwoorden en zet een asbestspecialist in om inwoners verder te helpen met persoonlijke maatwerkadviezen.

Samenwerking

Het Drents Energieloket is een samenwerkingsverband van alle Drentse gemeenten, de provincie Drenthe, Buurkracht, Uneto-VNI, Bouwend Nederland en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Met haar campagnes wil het Drents Energieloket Drentse woningeigenaren helpen bij het verduurzamen van hun woning. Dit draagt bij aan het doel dat heel Drenthe energieneutraal woont in 2040.

 

Drents Energieloket: Geef mensen de tijd om te verduurzamen

Jannetje Kolijn van het Drents Energie Loket zag het wel aankomen: we moeten in Nederland in versneld tempo verduurzamen. Dat betekent minder uitstoot, af van het aardgas en meer zonne- en windenergie. Dat is te lezen in het klimaatakkoord.

Het klimaatakkoord is gisteren in Den Haag gepresenteerd. Een akkoord waarover de afgelopen maanden in Drenthe is gesproken.

Eén van de deelnemers aan het gesprek is gedeputeerde Tjisse Stelpstra. “Als we niet in het donker willen zitten, dan moet er nieuwe energie komen. We ontkomen er niet aan dat er windmolens, zonneparken en biovergisters in ons landschap staan. En dat worden er alleen maar meer.”

Zonnepanelen en warmtepompen

Het klimaatakkoord is opgesplitst in verschillende sectoren. Het bedrijfsleven bijvoorbeeld, maar ook landbouw en de zogenaamde bebouwde omgeving. Vooral die laatste sector gaat iedereen aan. Woningen moeten worden geïsoleerd en moeten gebruik gaan maken van een warmtepomp en zonnepanelen. Allemaal om er voor te zorgen dat aardgas straks niet meer nodig is.

Bij het Drents Energie Loket komen veel vragen binnen van Drenten over het klimaatakkoord, volgens Jannetje Kolijn. Het loket helpt inwoners van Drenthe met advies over verduurzaming. “We merken nu dat mensen heel erg bezig zijn met zaken als energie-neutrale woningen. Mensen zijn heel erg op zoek.” Volgens Kolijn is de wil er wel om te investeren, maar de kosten zorgen voor een drempel.

Goede regeling nodig

Gedeputeerde Stelpstra herkent dit wel. “Belangrijk voor dit akkoord is dat de kosten zo laag mogelijk blijven.” Jannetje Kolijn hoopt dat er een constructie wordt gevonden waarbij iedereen mee kan doen. Gedacht wordt aan een lening die niet wordt gekoppeld aan een persoon, maar aan een woning. Als je verhuist neem je de lening niet mee, maar komt deze terecht bij de volgende bewoner. Kolijn: “Het kost ontzettend veel geld en ik snap dat mensen zich daar zorgen over maken.”

Gemeenten in Drenthe moeten ook aan de slag. In het klimaatakkoord staat dat er per woonwijk een plan moet komen om deze los te koppelen van het aardgas en duurzamer te maken. Die plannen moeten in 2021 al klaar zijn.

Jannetje Kolijn van het Drents Energie Loket snapt dat, maar ze heeft nog wel een oproep voor de beleidsmakers. “Ik hoop niet dat we onze inwoners vragen om de stappen binnen nu en vijf jaar te doen. Geef ze de tijd.”

Bron: RTVDrenthe, 11 juli door Andries Ophof
Asbest
Asbestavonden in Noordenveld en Hoogeveen voor woningeigenaren

Het Drents Energieloket roept inwoners van Drenthe met asbest in het dak van woonhuis of schuur op om aan de slag te gaan met hun dak. In 2024 komt er een verbod op asbestdaken. Dan moet al het asbesthoudend materiaal, dat in verbinding staat met de buitenlucht, verwijderd zijn. Een hele opgave. Om particulieren te helpen bij de aanpak van asbest organiseert het Drents Energieloket samen met gemeente Hoogeveen en Noordenveld informatieavonden.

Informatieavonden

Op deze informatieavonden worden inwoners van de gemeente met een vermoed asbestdak uitgenodigd. Daarnaast is iedereen die interesse heeft in dit onderwerp welkom. Tijdens de bijeenkomst geeft een asbestspecialist informatie over het herkennen van asbest, hoe je een bedrijf kiest om het te laten verwijderen en wat dit ongeveer kost. Ook heeft het Drents Energieloket informatie over asbestverwijdering en welke verduurzamingsmogelijkheden er zijn voor je dak.

De informatieavonden staan gepland op:

Maatwerkadvies

Elke informatieavond worden 10 maatwerkadviezen van een asbestspecialist weggegeven, voor een specialistisch advies op een later moment.

Financieringsmogelijkheden

Met de nieuwe Asbestregeling Drenthe is een lening tegen een lage rente mogelijk. Hiermee kunnen inwoners de asbestverwijdering en renovatie van het dak financieren. Ook is er een landelijke subsidie Asbestdaken beschikbaar. Op de informatieavonden worden de regelingen en de landelijke subsidie toegelicht.

Bevat uw dak asbest?

De provincie Drenthe heeft een asbestdakenkaart ontwikkeld. Op maandag 11 juni is de kaart gelanceerd in de twee pilotgemeenten: Hoogeveen: hoogeveen.asbestdakenkaart.nl en Noordenveld: noordenveld.asbestdakenkaart.nl. Deze kaart is in ontwikkeling. Het kan zijn dat een dak rood gemarkeerd is terwijl er geen asbest (meer) aanwezig is. Woningeigenaren kunnen dit laten weten via de button: ‘reageren op de kaart’. Half juli komt de gehele asbestkaart met alle daken in de provincie Drenthe beschikbaar.

Meer informatie en aanmelden

Meld u hier aan voor een van de asbestavonden.

Meer informatie over asbestverwijdering en de combinatie met duurzame maatregelen is te vinden op www.drentsenergieloket.nl. Heeft u vragen dan kunt u terecht via de contactpagina van deze website of bel op maandag- en donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur en dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00-12.00 uur naar de lokettelefoon: 085 – 792 01 58.

 

Zonneboilers
zonnepanelen
Heel Drenthe gaat voor zonne-energie

Zonnepanelen, bijna iedereen wil ze wel. Als investering, om goedkoop stroom op te wekken, of als onderdeel van energieneutraal wonen, waarbij je geen gasaansluiting meer nodig hebt. Het is ook nog eens goed voor onze planeet. Maar waar moet je aan denken bij de aanschaf van zonepanelen of een zonneboiler? Is je dak geschikt of moet je eerst nog aan de slag met dakisolatie? En welke regelingen zijn er om de aanschaf te financieren? Het Drents Energieloket geeft antwoord op die vragen in de campagne Zon zoekt Drent. De campagne is vandaag van start gegaan. Als onderdeel van de campagne organiseert :Slim wonen met energie de komende maanden samen met Drentse gemeenten inkooptrajecten waarbij woningeigenaren een aanbod krijgen voor zonnepanelen of zonneboiler.

Zongemak

In 11 gemeenten gaat :Slim wonen met energie collectieve inkoop van zonnepanelen en zonneboilers organiseren. ‘Zongemak’ maakt de aankoop van zonnepanelen mogelijk op een laagdrempelige en eenvoudige manier. Hierover ontvangen inwoners van de deelnemende gemeenten een brief. Een gecertificeerde installateur krijgt de opdracht om voor een geselecteerd gebied een aanbod te maken. De woningeigenaren krijgen zo een aanbod voor zonnepanelen van optimale kwaliteit tegen een lage prijs. Voor een eenmalige bijdrage van 20 euro komt een adviseur bij u thuis om te kijken of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Op basis van dit advies wordt een vrijblijvend aanbod gedaan. Bij akkoord worden de werkzaamheden binnen een aantal maanden uitgevoerd. Lees meer over Zongemak op www.slimwonenmetenergie.nl/zongemak.

Check je dak

Met de Zonnekaart is binnen een paar muisklikken te zien of een dak geschikt is voor zonnepanelen. De kaart geeft ook gelijk aan wat een dak aan energie kan opleveren en hoeveel geld het uiteindelijk opbrengt. De kaart is te vinden op www.drenthe.zonnekaart.nl. Is uw dak niet geschikt? Dan is opwekken via een zonnedak van een lokaal postcoderoosinitiatief een mogelijkheid. Op de campagnepagina www.drentsenergieloket.nl/zon-zoekt-drent kunt u de mogelijkheden bekijken.

Onafhankelijk advies

Heeft u een vraag over zonne-energie op uw dak, of wilt u meer weten over dakisolatie of bijvoorbeeld het verwijderen van asbest? Met deze vragen kunt u terecht bij het Drents Energieloket, ga naar www.drentsenergieloket.nl of bel op maandag- en donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur en dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00-12.00 uur naar de lokettelefoon 085 – 792 01 58.

Heel Drenthe energieneutraal

In 2040 wonen alle inwoners van Drenthe energieneutraal. Dat is het doel van de Expeditie naar Energieneutraal Wonen in Drenthe. Een ontdekkingstocht die in 2016 gestart is door onder meer de provincie Drenthe. Samen met gemeenten, woningcorporaties, milieuorganisaties, marktpartijen, kennisinstellingen en particuliere woningbezitters werken we richting een helder doel: wonen zonder energierekening in 2040. Het Drents Energieloket is één van de partners van de expeditie. Ook de campagne ‘Zon zoekt Drent’ sluit volledig aan bij de doelstelling. De Natuur en Milieufederatie Drenthe is penvoerder en uitvoerder van het Drents Energieloket.

Asbest
Drentse primeur: eerste openbare asbestdakenkaart live

Maandag 11 juni lanceerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven voor Drenthe de eerste digitaal openbare asbestdakenkaart van Nederland. Op deze kaart kunnen gebouweigenaren snel zien of hun dak asbest bevat én of het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Provincie en gemeenten samen aan de slag

Gedeputeerde Stelpstra: “De asbestdakenkaart is het resultaat van een nieuwe innovatieve meetmethode waarbij een vliegtuig met een geavanceerde camera daken heeft kunnen bekijken. De kaart is een goed middel voor bewustwording en helpt ons om de asbestsanering te versnellen. Ook de ‘Asbestregeling Drenthe’, helpt met deze versnelling. Wat wij het liefst zien is dat huiseigenaren hun asbestdak meteen vervangen door een duurzaam dak. We pakken dit samen op met de Drentse gemeenten.” Bert Bouwmeester (voorzitter VDG Milieu en burgemeester van Coevorden) vult aan: “Het saneren van de asbestdaken is een mooi aanknopingspunt voor verduurzaming. We werken in Drenthe met twaalf gemeenten die elkaar goed kunnen vinden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we per gemeente goed kunnen meewerken aan maatwerk.”

Kaart biedt duidelijkheid

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Drenthe is één van de actiefste provincies bij het saneren van asbestdaken en heeft nu het initiatief genomen om alle asbestdaken in kaart te brengen. Heel mooi! Want nu weten we waar we moeten saneren. Dat maakt samen saneren gemakkelijk en dus goedkoper en efficiënter. Natuurlijk kost saneren geld, maar dat kost rotzooi opruimen na een incident net zo goed. Daarnaast maakt de kaart van Drenthe het nu ook duidelijk of er bij zo’n calamiteit nog asbest vrij kan komen. Die duidelijkheid is bijvoorbeeld bij een brand op een industrieterrein of stal heel fijn voor hulpverleners en omwonenden. Die hebben op zo’n moment echt wel andere dingen aan hun hoofd!”

Pilot

De kaart is op dit moment alleen voor de gemeenten Hoogeveen en Noordenveld geopend. Zij zijn pilotgemeenten. De komende periode wordt gebruikt om reacties op te halen om de kaart te verbeteren. Ook organiseert het Drents Energieloket een campagne over asbestverwijdering. Deze campagne gaat van start op 18 juni. Binnen de campagne worden informatieavonden georganiseerd in gemeente Hoogeveen en Noordenveld. Halverwege juli is de kaart voor heel Drenthe beschikbaar.

Lage rente voor duurzame maatregelen

Om de asbestsanering te versnellen heeft de provincie Drenthe de ‘Asbestregeling Drenthe’ in het leven geroepen. Huiseigenaren kunnen tegen een lage rente een lening afsluiten om de verwijdering van een asbestdak te financieren. Ook voorziet de lening geheel of gedeeltelijk in de plaatsing van een nieuw dak waarin dakisolatie kan worden meegefinancierd.

Meer informatie

Bekijk de asbestdakenkaart op

De provinciale asbestregeling vindt u hier.

Sportverenigingen
De verduurzaming van de tennisclub Havelte (HTC)

Door Ruud van der Laan, voorzitter

‘De saamhorigheid van dit verduurzamingsproces bepaalt nog steeds voor een groot deel de sfeer in de club.’

Wat was de aanleiding om te beginnen met een verduurzamingstraject?

Na de ombouw van het tennispark in 2011, van gravel naar Provision, een keramische korrel als infill op een kunstmat, was het mogelijk geworden het hele jaar door te tennissen. Het eerste probleem dat zich aandiende was wel voorzien, maar heeft toch de nodige hoofdbrekens gekost. Ons clubgebouw was een zomeronderkomen. In de winter slecht warm te krijgen en dat dan ook nog met veel energieverlies (gevelkachels) en dus hoog gasverbruik.

Hoe pakte u dit aan?

In september 2013 is er een werkgroep opgestaan die reeds bestaande plannen is gaan wegen en uiteindelijk tot een keus is gekomen. De bouwwerkzaamheden zijn uitgevoerd door een aannemersbedrijf en specialisten en een grote groep vrijwilligers uit de club. In totaal praten we over ongeveer 70 actieve leden, die weken achtereen op zaterdagen en andere momenten hun steentje hebben bijgedragen.

Hoe wist u wat u moest doen?

We hebben een bouwkundige in onze gelederen. Hij heeft de ontwerpen gemaakt en zich gebogen over de meest duurzame aanpak.

Welke maatregelen heeft u laten uitvoeren en waarom?

Er is eind 2013 begonnen met het installeren van 27 PV(zonne)panelen. Daarna heeft de aannemer in de zomer van 2014 de verbouw gerealiseerd. Hierbij is er vloerisolatie aangebracht en overal dubbele beglazing. Ook is er een nieuwe hoogrendementsketel geplaatst met radiatoren. Daarna, in de winter van 2014/15, hebben vrijwilligers het gehele dak aan de binnenzijde voorzien van een 12 cm dikke PIR-isolatielaag. Tenslotte is er na de zomer van 2015 begonnen aan de afwerking van de buitenmuren. Ook hier is een laag van 10 cm PIR aangebracht, afgedekt met een dampremmende folie en daarna afgewerkt met lariks-planken. Eind 2015 was dit alles klaar en is de feestelijke heropening op 30 januari 2016 verricht door onze burgemeester Rikus Jager. Na een korte periode van betrekkelijke rust is besloten nog een laatste stap in het proces van verduurzaming te zetten: de oude verlichting vervangen door moderne en zuinige LED-verlichting. Dit is gerealiseerd in april 2017.

Hoe heeft u deze werkzaamheden gefinancierd?

Voor de verbouw van het clubgebouw is er geen gebruik gemaakt van subsidies, omdat die er niet waren. De club heeft daarvoor een lening moeten afsluiten. De LED-verlichting is wel mede tot stand gekomen door subsidie van de gemeente Westerveld, de overheid en het Bercoopfonds. Goed voor de helft van de totale investering. De rest was gereserveerd.

Liep u wel eens ergens tegenaan in dit proces?

Tegenvaller was het feit dat na de verbouw ook de riolering nog moest worden aangepakt. Extra kostenpost!

Hoe heeft u de leden laten weten dat de club bezig was met verduurzaming?

Er was een aantal buitengewone ledenvergaderingen nodig om plannen te mogen/kunnen uitvoeren. Dit waren de momenten waarop met de juiste argumenten de leden werden geïnformeerd.

Wat heeft deze verduurzamingsreis u opgeleverd?

Allereerst een geweldig trots gevoel waar het de club en dus haar leden betreft. We hebben laten zien aan elkaar en de buitenwereld waartoe saamhorigheid kan leiden. Dit bepaalt nog steeds voor een groot deel de sfeer in de club. Daarnaast is er het ongelooflijke resultaat met betrekking tot het terugdringen van de energielasten. En dat is een jaarlijks terugkerend voordeel en feestje.

Heeft de Havelter TC nog verduurzamingswensen?

Op dit moment zijn er geen verdere wensen. We genieten met z’n allen van het park en clubgebouw.

We zijn trots op datgene wat we samen hebben kunnen realiseren.

Energieadvies
Daniël van der Kleij – één van de gezichten achter het Drents Energieloket

Door Daniël van der Kleij

Sinds december 2017 ben ik betrokken bij het Drents Energie Loket als onafhankelijk adviseur. Het Drents Energieloket heeft als doel de inwoners van provincie Drenthe onafhankelijk en vrijblijvend te ondersteunen in de transitie naar een duurzamere en goedkopere woning. Hierbij kan ik op hoofdlijnen, van a tot z, een goede bijdrage leveren met informatie en advies. De vragen die ik krijg zijn heel erg divers en afhankelijk van waar de bewoners staan op hun route richting een duurzame of energie neutrale woning. Ik werk altijd vanuit de basisregels van de trias energetica (driestappenstrategie om een duurzaam ontwerp te maken) om te komen tot een situatie afhankelijk advies.

Via telefoon, mail of online formulieren komen veel vragen binnen. Denk hierbij aan vragen over de terecht populaire zonnepanelen, diverse soorten isolatie materialen; Welke materialen dan geschikt zijn in welke situatie, maar ook vragen over asbest en warmtepompen. Steeds meer krijgen wij ook vragen binnen over gasloos wonen en energieneutraal verbouwen en (nieuw) bouwen.

Het is mooi om te horen hoe blij veel mensen zijn dat ze de goede richting op geholpen worden en een gedegen advies mee krijgen, daar ze zelf door de bomen vaak het bos niet meer zien. Naast de vele losse vragen en contactmomenten zijn er een aantal mensen die wij gedurende hun transitie naar een duurzamere of zelfs energie neutrale woning geheel mogen begeleiden…

Privacy bij het Drents Energieloket

Het Drents Energieloket is er voor om je verder te helpen met vragen over energiebesparing en duurzame opwekking in je woning. Hierbij gaan we zorgvuldig om met je gegevens. Met de nieuwe wetgeving (Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) hebben we ons beleid nog verder aangescherpt en daar praten we je graag over bij.

Wat is er nieuw?

 1. Grotere transparantie. We geven bij bijeenkomsten, campagnes en het beantwoorden van vragen duidelijk aan waarvoor we je gegevens gebruiken. Je hebt zelf de mogelijkheid om aan te geven of je verdere informatie wil ontvangen. Als je daar vragen over hebt of je wilt afmelden voor een bepaalde dienst, dan kun je altijd een mailtje sturen naar [email protected]. Je mag altijd een overzicht opvragen.
 2. Privacy statement. Op onze website hebben we een nieuwe verklaring gepubliceerd waarin we zo duidelijk mogelijk uitleggen wanneer we gegevens verwerken en welke informatie online wordt verzameld. De nieuwe verklaring is hier te vinden op onze website.

Wat mag je verwachten?

We letten er bij alles wat we doen op dat we niet meer data verzamelen en vragen dan écht nodig is. De data die we wel verzamelen, wordt alleen door ons gebruikt en onder geen beding verkocht of gedeeld met derden. Heb je het gevoel dat je ergens toch meer informatie op moet geven dan je zou willen? Laat het ons dan vooral weten – we gaan er graag met je over in gesprek.

Meer weten? Neem dan vooral contact met ons op.

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Duurzaam wonen ervaren tijdens thematours in Drenthe

Huiseigenaren uit Beilen, Ruinerwold, Hoogeveen en Winde laten tijdens een rondleiding in hun woning zien hoe zij hun woning verduurzaamd hebben. Tijdens een rondleiding vertellen zij over hun beweegredenen en de keuzes die zij hebben gemaakt. Wie zijn woning wil verduurzamen is van harte welkom om een duurzaam huis te bezoeken. Per thematour is er plek voor ca. 10 geïnteresseerden om meer te leren over energie besparen en opwekken.

In mei en juni zijn de volgende thematours te bezoeken:

 • Vrijdag 1 juni ‘Gasloos wonen’ bij familie Streutker in Beilen (=vol)
 • Zaterdag 9 juni ‘Woning uit 1850 duurzaam isoleren’ bij famlie De Noo in Ruinerwold
 • Zaterdag 9 juni ‘Aardgasvrij’ bij familie Liefers in Hoogeveen (=vol)
 • Zaterdag 9 juni ‘Warmtepomp met horizontale bron’ bij familie Boskma in Winde

Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Thematours in Drenthe

Een bezoek aan een duurzaam huis helpt bij het oriëntatieproces om duurzaam te wonen. “De gastheer en -vrouw hebben ons veel laten zien en vertelden over hun genomen maatregelen,” vertelt een bezoeker uit Emmen over het gastvrije ontvangt. De ervaringen bieden veel interessante informatie. Na het bezoeken van een huis gaat men zelf ook aan de slag met duurzaamheid.
Ook voor de huiseigenaren zorgen de thematours voor een leuke interactie: “Mooi om ervaringen te delen met mensen die geïnteresseerd zijn,” vertelt een deelnemer uit Assen.

Verkiezing duurzaamste huis

In het najaar is de verkiezing van het duurzaamste huis van Drenthe en van Nederland. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’. Kijk voor meer informatie op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

aardgasloos wonen
energieneutraal wonen
Waarmee vervang je de cv?
Als een cv-ketel aan het einde van zijn levensduur is, moet je dan een nieuwe kopen of een duurzamer installatie kiezen? Een overzicht van 7 alternatieven voor de cv. Zeker 7 miljoen woningen in Nederland zijn nu op het aardgas aangesloten. Maar aan koken en stoken op gas komt een einde. Wanneer dat is, verschilt per gemeente en per woonwijk. Het is de bedoeling dat in 2050, liefst eerder, niemand in Nederland nog kookt en stookt op aardgas. Een gevolg van het Klimaatakkoord dat 195 landen in 2015 in Parijs sloten.
Dus wat koop je, met deze ontwikkelingen in het achterhoofd, als een oude, gasgestookte cv-ketel aan vervanging toe is? Kijk eerst of in de gemeente concrete plannen zijn voor een alternatief voor aardgas, zoals stadsverwarming of verwarmen met elektriciteit. Zo ja, dan heb je alleen een verwarmingsinstallatie nodig voor de tussenliggende periode. Zijn er geen plannen, dan hangt het er maar van af: hoe duurzaam wil je zijn, welk budget heb je, wat voor soort huis, hoe is het geïsoleerd?
Lees snel verder om 7 alternatieven voor de verwarmingsketel te bekijken!

Lees verder

Auteur: Marijke van van Gerven en Gonnie Oussoren, bron: Vereniging Eigen Huis

 

Dakisolatie
Drent zit er warmpjes bij
Warmtepompen
Wonen zonder nutsaansluiting
Veel Drenten geïnteresseerd in duurzame verwarming

De campagne Drent zit er warmpjes bij is bijna afgelopen. De afgelopen wintermaanden lieten ca. 1800 Drentse woningeigenaren zich informeren over isoleren en duurzame verwarming op de door het Drents Energieloket en gemeenten georganiseerde Bespaarmarkten. De bezoekersaantallen waren hoger dan ooit tevoren. Opvallend was de groeiende interesse in energieneutraal en gasloos wonen.

Drent zit er warmpjes bij

Op de Bespaarmarkten kregen bezoekers energieadvies van het Drents Energieloket. Ook was de gemeente aanwezig om lokale regelingen en subsidies toe te lichten. Op de bedrijvenmarkt konden bezoekers meteen zakendoen met gespecialiseerde bedrijven. Lokale partijen zoals energiecoöperaties informeerden over collectieve inkoopmogelijkheden van isolatie en energie. Dit jaar werd voor het eerst het onderwerp duurzame verwarming meegenomen in de campagne. Met succes, de campagneavonden trokken in totaal meer dan 1800 bezoekers. Of het nou door de aardbevingsproblematiek is, het groeiende bewustzijn over fossiele brandstoffen of de wens om duurzamer te leven komt, de interesse in warmtepompen en andere manieren om gasloos en energieneutraal te wonen is groot.

Spreekuur op locatie en Tynaarlo ’s Energietour

Naast de Bespaarmarkten was het team van het Drents Energieloket aanwezig op evenementen, zoals de Bouwbeurs in Assen en het Energie-event in Emmen. Hier gaf het team laagdrempelig advies over energiebesparing en duurzame verwarming. Ook werd een Energietour georganiseerd in gemeente Tynaarlo, waarbij woningeigenaren van 6 duurzame woningen hun huis openstelden voor geïnteresseerden. Bij deze activiteit stond duurzame verwarming centraal.

Komende activiteiten

De komende maand organiseert het Drents Energieloket in het kader van de campagne nog een aantal activiteiten. Houd de website www.drentziterwarmpjesbij.nl in de gaten voor meer informatie.

Stel je vraag

Heb je een vraag over energiebesparing in je woning? Of wil je een telefonisch adviesgesprek aanvragen? Kijk op de website www.drentsenergieloket.nl of bel op maandag- of donderdagmiddag van 13.30 uur – 17.00 uur of dinsdag- of vrijdagochtend van 9.00 uur- 12.00 uur naar 085 – 792 01 58.

Samenwerking

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. De campagne sluit aan bij de doelstelling van de Expeditie naar Energieneutraal Wonen van de provincie Drenthe; heel Drenthe woont energieneutraal in 2040.

 

zonnepanelen
Met terugwerkende kracht BTW terugvragen op je zonnepanelen

Huiseigenaren die in het verleden zonnepanelen hebben gekocht, kunnen de betaalde btw over de panelen en installatie terugkrijgen, ongeacht het jaar van aankoop. Dat heeft staatssecretaris Snel besloten als reactie op een dringende oproep daartoe van Vereniging Eigen Huis.

Ook wordt de procedure voor mensen die alsnog btw terugvragen eenvoudiger: zij hoeven slechts één keer aangifte te doen in plaats van over alle verstreken jaren. Ook hier had de vereniging op aangedrongen. Bekijk hier het stappenplan van de Vereniging Eigen Huis.

Tot duizenden euro’s voordeel

Directeur Belangenbehartiging Rob Mulder: ‘Wij zijn erg blij dat de staatssecretaris gehoor heeft gegeven aan onze oproep. De arbitraire tijdsgrens voor terugvragen is verdwenen en de procedure vereenvoudigd. Dat is goed nieuws. Btw-teruggave kan eigenaren honderden tot duizenden euro’s voordeel opleveren.’

Huiseigenaren die de btw over zonnepanelen en installatie daarvan terug willen krijgen, moeten zich laten registreren als btw-ondernemer. Vanaf eind december 2017 liep het storm bij de Belastingdienst met btw-teruggave verzoeken. Die grote toeloop leidde tot vertraging in de afhandeling van aanvragen bij de Belastingdienst.

De afgelopen maanden honoreerde de Belastingdienst alleen verzoeken over aankopen vanaf 2013 en over 2012, mits het verzoek vóór 1 januari was ingediend. Teruggaveverzoeken over eerdere aankopen werden aangehouden. De Belastingdienst laat deze tijdsbepaling nu vallen. Vereniging Eigen Huis heeft hier krachtig voor gepleit.

Van Fuchs tot Hoge Raad

Op 20 juni 2013 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak in de zaak Fuchs. Sindsdien kunnen particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden btw-ondernemer worden en zo de btw op aanschaf en installatie terugvragen. Toenmalig staatssecretaris Weekers stelde dat kopers van na die datum binnen vijf jaar na het kalenderjaar van aanschaf hun aanvraag moesten indienen. Kopers van vóór 20 juni 2013 vingen bot.

De Hoge Raad oordeelde echter op 15 december 2017 dat de wet geen termijn stelt, waardoor ook consumenten die vóór 20 juni 2013 zonnepanelen kochten voor btw-teruggave in aanmerking kwamen. Eind december 2017 bevestigde de Belastingdienst aan Vereniging Eigen Huis die mogelijkheid, maar stelde wel dat een verzoek tot teruggave binnen vijf jaar moest zijn ingediend.

Vereniging Eigen Huis startte daarop een campagne om huiseigenaren die in 2012 zonnepanelen hadden gekocht ertoe te brengen nog vóór 1 januari 2018 hun verzoek in te dienen. Ook riep de vereniging kopers die al voor 2012 panelen kochten op om zich bij de Belastingdienst te melden voor teruggave. Lees de exacte uitleg van de regeling>

Bron: eigenhuis.nl

Grote belangstelling voor het bezoeken van een gasloze woning

Gastvrije huiseigenaren vertellen hun ervaringen met energiebesparende maatregelen tijdens een thematour. Er is een enorme belangstelling voor de waardevolle verhalen die worden gedeeld over gasloos wonen, warmtepomp, isoleren of het realiseren van een Nul-op-de-Meter woning. Veel thematours zijn in een korte tijd helemaal volgeboekt. De komende periode zijn er in Fryslân, Drenthe en Noord-Brabant en mogelijk in andere provincies nog tientallen thematours te bezoeken.

De thematours zijn interessant voor iedereen die plannen heeft om te gaan (ver)bouwen of energiebesparende maatregelen wil nemen en op zoek is naar verdieping van hun kennis.  Samen met een groep van ca. 10 personen wordt een duurzaam huis bezocht aan de hand van een thema. Het verhaal van een buurman, buurtgenoot of kennis sluit goed aan bij de vragen van bezoekers. De ervaringen van anderen helpen om tot een beter plan te komen voor je eigen woning en om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Thema aangeven

De thema’s van de excursies lopen uiteen van warmtepomp tot isoleren en van gasloos wonen tot bouwen met natuurlijke materialen. Het actuele aanbod van thematours is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Bezoekers kunnen zich via de website inschrijven, maar ook zelf een thema aandragen.

Ook aansluiten?

Op www.duurzamehuizenroute.nl staan veel prachtige voorbeelden van bestaande woningen in heel Nederland die omgebouwd zijn tot energiezuinige en duurzame woningen. Huiseigenaren die het leuk vinden om hun ervaringen te delen, kunnen hun huis als voorbeeld aanmelden. Wie ideeën op wil doen, kan 365 dagen per jaar de voorbeelden op de website bekijken en online vragen stellen aan de bewoners.

De thematours worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Fryslân, Drenthe en Noord-Brabant en mogelijk door nog meer gemeenten en provincies. De thematours zijn een initiatief van Nationale Duurzame Huizen Route.

Duurzame Huizen Route
Energieneutraal bouwen
energieneutraal wonen
Binnenkijken in een woning zonder aardgas

Voor iedereen die op zoek is naar kennis over een warmtepomp en aardgasvrij wonen organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route in samenwerking met de provincie Drenthe thematours. Vier families uit Assen, Emmen, Nieuw-Amsterdam en Ruinen laten tijdens een rondleiding in hun woning zien hoe zij wonen zonder aardgas. Per thematour is er plek voor ca. 10 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over een aardgasvrij huis.

In Assen vertelt de familie Leemhuis op woensdagavond 4 april hoe zij hun woning verwarmen. In 2016 heeft de familie Leemhuis hun woning gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en hebben ze geen gasaansluiting aan laten leggen.
De familie Boonstra uit Emmen heeft in hun woning uit 2009 ook geen gasaansluiting. Zij vertellen op 7 april over de werking van hun warmtepomp met bodembron.
Ook op 7 april vertelt de familie Vermaas uit Nieuw-Amsterdam over hun uitdaging om van het gas af te gaan. Hun woning uit 1980 verwarmen zij met een luchtwarmtepomp.
Op 12 april is in Ruinen ook een thematour ‘Aardgasvrij’ te bezoeken. Jelle en Anita vertellen hoe zij hun woonboerderij uit 1935 hebben gerenoveerd en over de werking van de luchtwarmtepomp. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich inschrijven via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Thematours in Drenthe

Bezoekers zijn enthousiast over hoe ze op weg worden geholpen, zo blijkt ook uit een reactie over eerdere thematours: “We werden erg gastvrij ontvangen door de familie en zij gaven ons goede uitleg over de overwegingen en keuzes die zij hebben gemaakt.” Tijdens de thematours krijgen de deelnemers een duidelijk beeld van de duurzame mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om in de praktijk te ervaren hoe een energiezuinig huis woont of bijvoorbeeld hoeveel geluid een warmtepomp daadwerkelijk maakt.

Verkiezing duurzaamste huis

Huiseigenaren weten steeds mooiere voorbeelden te realiseren met het verduurzamen van hun woning. Daarom organiseert de Duurzame Huizen Route in het najaar voor alle huiseigenaren een verkiezing van het duurzaamste huis. Deelnemers maken kans op publieks- en juryprijzen en de titel ‘Leukste, beste en meest innovatie duurzaam huis van Nederland 2018’.

Energiecooperaties
Sportverenigingen
VV Noordscheschut Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe

Afgelopen maandag, op het Sportgala Drenthe, is vv Noordscheschut uitgeroepen tot Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe. De vereniging liet daarmee de andere twee genomineerden vv Witteveense Boys ’87 en de Havelter Tennisclub achter zich. De verkiezing wordt jaarlijks gehouden in het kader van Drenthe Sport Duurzaam, een project waarbij Drentse sportverenigingen worden ondersteund bij het verduurzamen van hun sportgebouw of -terrein.

De verkiezing

De jury, bestaande uit gedeputeerde Tjisse Stelpstra, Hans de Lang, directeur-bestuurder van SportDrenthe en Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, hebben aan de hand van een aantal criteria drie genomineerden geselecteerd. Er is gekeken naar de uitgevoerde maatregelen, de energie- en of gasbesparing en hoe de vereniging het verhaal van haar verduurzaming heeft uitgedragen; of de vereniging leden en omwonenden heeft betrokken.

De keuze

VV Noordscheschut kwam hierbij als winnaar uit de bus. Deze vereniging heeft zich optimaal ingezet voor verduurzaming. Niet alleen functioneel, maar ook vergrootte de vereniging de bewustwording van energieverbruik bij haar leden. De vereniging biedt omwonenden en leden de mogelijkheid tot collectieve inkoop van zonnepanelen. Daarmee reikt het positieve verhaal verder dan de eigen vereniging. En dat is precies de gedachte achter het project Drenthe Sport Duurzaam.

Vol trots namen voorzitter Koob Benjamins en secretaris Jan-Willem Haar de bokaal van gedeputeerde Henk Jumulet in ontvangst. Benjamins: ‘We hebben afgelopen jaren erg ons best gedaan om de vereniging toekomstbestendig te maken. Dat heeft ons veel opgeleverd, niet alleen een lagere energierekening, maar ook nieuwe verbinding met leden en omwonenden. We hebben de smaak te pakken en gaan verder met onze verduurzamingsreis, misschien wel tot 0 op de meter.’

Drenthe Sport Duurzaam

Verenigingen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun sportaccommodatie worden in het project Drenthe Sport Duurzaam ondersteund. Naast een gratis energiescan wordt er advies gegeven en meegedacht in het schrijven van een plan van aanpak en het aanvragen van offertes, subsidies en de financiering. Voorwaarde voor deelname aan het project is dat het gaat om een buitensport zoals tennis, voetbal, hockey etc. De vereniging moet de accommodatie in eigen beheer en/of exploitatie hebben. Het project is een samenwerkingsverband van het Drents Energieloket, SportDrenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe. Meer informatie: www.drenthesportduurzaam.nu.

Samenwerking

Drenthe Sport Duurzaam wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe en is een samenwerking van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Sportverenigingen
Genomineerden bekend voor Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe

De genomineerden voor de titel ‘Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe 2017’ zijn bekend. VV Witteveense Boys ’87, VV Noordscheschut en de Havelter Tennisclub zijn door de jury geselecteerd als kanshebbers voor de titel. Deze sportverenigingen hebben zich het afgelopen jaar geweldig ingezet om hun vereniging te verduurzamen. Aanstaande maandag, 12 maart, maakt gedeputeerde Henk Jumulet de winnaar bekend op het Sportgala Drenthe.

Aanmeldingen

Acht Drentse sportverenigingen hebben zich aangemeld voor de prijs. De aanmeldingen kwamen van bijna alle categorieën buitensportverenigingen:  van tennis en voetbal tot paardensport. Allemaal hebben ze prachtige vorderingen gemaakt om hun vereniging te verduurzamen. Het onderwerp duurzaamheid en energiebesparing leeft bij veel verenigingen. Een hoge energierekening drukt vaak op de exploitatiekosten, waardoor de contributie omhoog moet. Door een energiebesparingstraject aan te gaan wordt de vereniging toekomstbestendig en kan de sport toegankelijk blijven voor iedereen.

Inspiratie voor sportverenigingen

De verkiezing van Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe wordt jaarlijks gehouden binnen het project Drenthe Sport Duurzaam. Binnen dit project worden Drentse (buiten)sportverenigingen ondersteund bij het verduurzamen van hun accommodatie. Met deze verkiezing willen we goede voorbeelden laten zien van sportverenigingen die met succes zijn verduurzaamd. Door de jaarlijkse uitreiking worden deze sportverenigingen erkend voor hun inspanningen en willen we andere verenigingen inspireren en motiveren om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. De prijs is dat de winnende vereniging een jaar lang de titel ‘Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe’ mag voeren. Ook ontvangt de winnaar een bokaal.

Samenwerking

Drenthe Sport Duurzaam wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe en is een samenwerking van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Lees meer over Drenthe Sport Duurzaam.

Energieadvies
Gratis energieadvies voor inwoners van Smilde, Bovensmilde en Hoogersmilde

Woont u in Bovensmilde, Hoogersmilde of Smilde? Wilt u onderzoeken hoe u energie kunt besparen? Of wilt u checken of uw huis aan betere isolatie toe is? Dan is de energiecoach iets voor u!

Wat doet een energiecoach?

Een energiecoach is een vrijwilliger die door een ervaren energieadviseur is opgeleid om u te helpen met het besparen van energie en het besparen op uw energierekening. De energiecoach geeft woningeigenaren een deskundig en onafhankelijk besparingsadvies.

Bij een bezoek van de energiecoach loopt de coach samen met u het huis door en checkt waar energie te besparen valt. Na afloop ontvangt u een lijst met besparingstips en een persoonlijk besparingsadvies. Ook kan de coach u helpen bij het vergroenen van uw energie-inkoop.

Voor wie?

Alle woningeigenaren in De Smildes kunnen een gratis energieadvies van de energiecoach aanvragen. Dus ga aan de slag met uw energieverbruik en maak gebruik van dit unieke aanbod van de Energie Coöperatie Duurzaam Bovensmilde. Ervaar de waarde van energie besparen en een lagere energierekening!

Hoe vraag ik een advies aan?

Bent geïnteresseerd in dit gratis besparingsadvies? Meld u zich dan aan bij de Energie Coöperatie Duurzaam Bovensmilde: Vermeld hierbij uw naam, adres en telefoonnummer. De energiecoöperatie neemt dan contact met u op voor een afspraak.

[email protected]  

Samenwerking

Ervaar de waarde van energie besparen is een project van de Energie Coöperatie Duurzaam Bovensmilde in samenwerking met de Energie Coöperatie Hooghalen en het Drents Energieloket.  Dit energiecoachproject wordt mogelijk gemaakt door de Expeditie Energieneutraal Wonen van de provincie Drenthe.

Energieadvies
Verruimde openingstijden Drents Energieloket

Veel woningeigenaren zijn bezig met het energiezuiniger maken van hun huis en de wens om energie duurzamer op te wekken groeit. Voor vragen over hoe je dit aan kunt pakken en welke regelingen en subsidies er zijn kun je terecht bij het Drents Energieloket. Vanaf 1 februari zijn de openingstijden van het telefonische loket verruimd, naar vier dagdelen in de week. Vragen kunnen ook gesteld worden via e-mail of het contactformulier op de website.

Nieuwe openingstijden Drents Energieloket

Het Drents Energieloket kun je telefonisch bereiken op:

Maandagmiddag 13.30 – 17.00 uur

Dinsdagochtend 09.00 – 12.00 uur

Donderdagmiddag 13.30 – 17.00 uur

Vrijdagochtend 09.00 – 12.00 uur

Of stel je vraag via [email protected]

of via het contactformulier op de website.

Telefonisch adviesgesprek aanvragen

Heb je een wat complexere energievraag? Vraag dan een telefonisch adviesgesprek aan via de website. Dan kan de adviseur zich vooraf inlezen en word je teruggebeld.

Persoonlijk advies

Langskomen is niet mogelijk, maar je kunt wel persoonlijk advies inwinnen tijdens de Bespaarmarkten of spreekuur op locatie. Kijk hier voor een actueel overzicht van komende Bespaarmarkten bij jou in de buurt.

 

 

Dakisolatie
Drent zit er warmpjes bij
Gevelisolatie
isolerend glas
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Warmtepompen
Campagne Drent zit er warmpjes bij in volle gang

Heb je een hoge energierekening? Of wil je gewoon van die tochtige ramen en koude vloer af? Of wil je een duurzamer alternatief voor die oude cv-ketel? Doe dan mee met de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’. De komende maanden besteedt het Drents Energieloket extra aandacht aan woningisolatie en duurzame verwarming.  Heb je vragen over de mogelijkheden, hoe je het aan moet pakken of hoe je het kunt financieren? Het Drents Energieloket helpt je verder.

Doe de test

Je kunt meteen beginnen met energiebesparen. Kom binnen 5 minuten te weten hoe jij het beste energie kunt besparen en wat het kost en oplevert: klik hier voor de test van Verbeteruwhuis.

Drent zit er warmpjes bij

Samen met Drentse gemeenten organiseren we de komende maanden allerlei activiteiten op het gebied van woningisolatie en duurzame verwarming. Op Bespaarmarkten helpen we je verder met onafhankelijke informatie en kun je meteen in gesprek met bedrijven op de bedrijvenmarkt. Ook zijn we met het lokettteam aanwezig op events of bij gemeenten om energieadvies te geven. De volgende activiteiten zijn gepland:

Bespaarmarkt

Donderdag 1 februari, Hoogeveen, Raadhuisplein 1, vanaf 19.30 uur

Dinsdag 6 februari, Gemeentehuis Gieten, vanaf 19.30 uur

Dinsdag 13 februari, Stad en Esch Lyceum, Ezingerweg 52 Meppel, vanaf 19.30 uur

Er volgen de komende maanden nog meer Bespaarmarkten en activiteiten. Kijk voor een actueel overzicht op: www.drentsenergieloket.nl.

Stel je vraag

Heb je meteen een vraag over energiebesparing in je woning? Of wil je een telefonisch adviesgesprek aanvragen? Kijk op de website: www.drentsenergieloket.nl.

of bel op maandag- /donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur en dinsdag- /vrijdagochtend van 9.00- 12.00 uur. naar 085 – 792 01 58.

Samenwerking

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Asbest
Drents Energieloket adviseert over asbest en duurzame maatregelen

Asbest in een woonomgeving geeft risico’s. Daarom moeten in 2024 alle asbestdaken in Nederland vervangen zijn. Dat roept bij inwoners van Drenthe vragen op. Bijvoorbeeld over wat een woningeigenaar zelf mag doen en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Vanaf 1 februari kunnen particuliere woningeigenaren met hun vragen ook terecht bij het Drents Energieloket.

De adviseur van het energieloket kan verder helpen met de eerste vragen en advies geven over het combineren van de asbestverwijdering met duurzame maatregelen zoals dakisolatie of zonnepanelen. Daarnaast weet het Drents Energieloket welke actuele regelingen, zoals de Energiebespaarlening Drenthe, en (landelijke) subsidies er zijn voor het verwijderen van asbestdaken.

Asbestregeling Drenthe

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “De provincie Drenthe vindt een duurzame en veilige woon- en leefomgeving belangrijk. Daarom willen we het voor alle woningeigenaren gemakkelijker maken om een asbestdak te verwijderen. Met de nieuwe Asbestregeling Drenthe is een lening tegen een lage rente mogelijk. Zo is het voor inwoners voordeliger om de verwijdering van een asbestdak te financieren en is het misschien mogelijk om meteen het dak van de woning te isoleren en/of zonnepanelen te plaatsen.”

Vragen?

Het Drents Energieloket is voor vragen bereikbaar via e-mail: [email protected] of telefonisch via 085-7920158, op maandag- en donderdagmiddag van 13.30-17.00 uur en dinsdag- en vrijdagochtend van 9.00- 12.00 uur. Een telefonisch adviesgesprek aanvragen kan ook via de website www.drentsenergieloket.nl 

Samenwerking

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Sportverenigingen
Duurzaamste sportvereniging van Drenthe gezocht

Op het Sportgala Drenthe, op 12 maart, wordt de prijs voor Duurzaamste Sportvereniging Drenthe uitgereikt. Binnen het project Drenthe Sport Duurzaam zijn in 2017 al ruim 50 verenigingen ondersteund bij het verduurzamen van hun vereniging. Ook andere verenigingen die actief bezig zijn geweest met verduurzaming maken kans op de prijs.

Aanmelden

Is uw sportvereniging in 2017 actief bezig geweest met verduurzaming? Meld uw vereniging dan aan voor de prijs ‘Duurzaamste Sportvereniging Drenthe 2017’. Stuur vóór 1 maart een mail naar [email protected].  Vermeld hierbij:

 • Naam, adres van uw vereniging
 • Hoeveel energie heeft u bespaard?
 • Welke maatregelen zijn er uitgevoerd?
 • Zijn de leden erbij betrokken? Hoe?
 • Is de buurt erbij betrokken? Hoe?
 • Hoe draagt de vereniging duurzaamheid uit?

 De verkiezing

De inzendingen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit gedeputeerde Tjisse Stelpstra, directeur Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en directeur Hans de Lang van SportDrenthe. Deze jury bepaalt welke drie verenigingen voor de prijs worden genomineerd. Tijdens het Sportgala Drenthe op 12 maart a.s. wordt de winnaar bekend gemaakt.

Drenthe Sport Duurzaam

Verenigingen die aan de slag willen met het verduurzamen van hun sportaccommodatie worden in het project Drenthe Sport Duurzaam ondersteund. Naast een gratis energiescan wordt er advies gegeven en meegedacht in het schrijven van een plan van aanpak en het aanvragen van offertes, subsidies en de financiering. Voorwaarde voor deelname aan het project is dat het gaat om een buitensport zoals tennis, voetbal, hockey etc. De vereniging moet de accommodatie in eigen beheer en/of exploitatie hebben. Het project is een samenwerkingsverband van het Drents Energieloket, SportDrenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Meer weten?

Meer weten over het project en de gratis energiescan die je kunt aanvragen als (buiten)sportvereniging? Kijk op deze pagina.

 

Drent zit er warmpjes bij
Hoe warm zit jij erbij?

Heb je een hoge energierekening? Of wil je gewoon van die tochtige ramen en koude vloer af? Of wil je een duurzamer alternatief voor die oude cv-ketel? Doe dan mee met de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’. De komende maanden besteedt het Drents Energieloket extra aandacht aan woningisolatie en duurzame verwarming.  Heb je vragen over de mogelijkheden, hoe je het aan moet pakken of hoe je het kunt financieren? Het Drents Energieloket helpt je verder.

Doe de test

Je kunt meteen beginnen met energiebesparen. Kom binnen 5 minuten te weten hoe jij het beste energie kunt besparen en wat het kost en oplevert: klik hier voor de test van Verbeteruwhuis.

Drent zit er warmpjes bij

Samen met Drentse gemeenten organiseren we de komende maanden allerlei activiteiten op het gebied van woningisolatie en duurzame verwarming. Op Bespaarmarkten helpen we je verder met onafhankelijke informatie en kun je meteen in gesprek met bedrijven op de bedrijvenmarkt. Ook zijn we met het lokettteam aanwezig op events of bij gemeenten om energieadvies te geven. De volgende activiteiten zijn gepland:

Spreekuur op locatie

Vrijdag 26 januari van 19.00-21.00 uur/ zat 27 januari van 13.00 en 15.00 uur zijn we op de beurs Bouwplan Thuis in Wonen in Assen.

Bespaarmarkt

Donderdag 1 februari, Hoogeveen, Raadhuisplein 1, vanaf 19.30 uur

Dinsdag 6 februari, Gemeentehuis Gieten, vanaf 19.30 uur

Dinsdag 13 februari, Stad en Esch Lyceum, Ezingerweg 52 Meppel, vanaf 19.30 uur

Er volgen de komende maanden nog meer Bespaarmarkten en activiteiten. Kijk voor een actueel overzicht op: www.drentsenergieloket.nl/drentziterwarmpjesbij.

Stel je vraag

Heb je meteen een vraag over energiebesparing in je woning? Of wil je een telefonisch adviesgesprek aanvragen? Kijk op de website: www.drentsenergieloket.nl/contact

of bel op dinsdag- of vrijdagochtend van 9.00 uur- 13.00 uur naar 085 – 792 01 58.

Samenwerking

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Energieadvies
Energiecooperaties
Eerste energiecoaches opgeleid in pilot Hooghalen en Bovensmilde

Op donderdag 21 december hebben de eerste 9 energiecoaches voor particuliere woningeigenaren van Drenthe hun opleiding afgerond. Binnen deze pilot van het Drents Energieloket gaan zij woningeigenaren in Hooghalen en Bovensmilde voorzien van gratis bespaaradvies. De coaches ontvingen donderdag een certificaat uit handen van gedeputeerde Tjisse Stelpstra. ‘Met deze pilot krijgen inwoners heel makkelijk inzicht in hun energieverbruik. De energiecoaches kunnen met hun hands-on aanpak snel resultaat bereiken met de verduurzaming van huizen in deze dorpen.’, aldus de gedeputeerde.

Praktisch advies

De energiecoaches gaan onder leiding van de lokale energiecoöperaties in Hooghalen en Bovensmilde woningbezoeken afleggen in deze dorpen. Tijdens zo’n bezoek brengt de coach het energieverbruik in kaart. Waar lekt energie weg? Hoe kan men snel besparen op de energiekosten? Het gaat hier niet om een officieel energie prestatieadvies of labeladvies, maar om een eerste inventarisatie. De energiecoach geeft naar aanleiding van deze inventarisatie praktische tips en adviezen voor een lagere energierekening. Ook geeft de coach actuele informatie over de collectieve inkoop van zonnepanelen en/of isolatie, georganiseerd door de lokale energiecoöperaties.

Meld je aan

De energiecoöperaties gaan de komende tijd woningeigenaren werven voor een gratis advies. Geïnteresseerde inwoners van Hooghalen, Bovensmilde of directe omgeving, kunnen zich aanmelden bij de energiecoöperaties:

Bovensmilde en Smilde: Fred Landwaart, Energie Coöperatie Bovensmilde: [email protected]

Hooghalen en directe omgeving: Hans Wijermars, Energie Coöperatie Hooghalen: [email protected]

Samenwerking

De energiecoaches zijn opgeleid door de ervaren energieadviseur Anita Speelman van ZuinigWonen. De opleiding van deze energiecoaches komt voort uit een samenwerkingsproject van het Drents Energieloket, de Natuur en Milieufederatie Drenthe en de energiecoöperaties van Hooghalen en Bovensmilde. De opleiding is mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.

Duurzaam (ver)bouwen
Energieadvies
Sint in het energiehuis

Afgelopen zaterdag stond voor de eerste keer het glazen energiehuis in het centrum van Emmen. Sinterklaas, de pieten en wethouder René van der Weide openden de energiedansvloer. Door te bewegen op de dansvloer konden bezoekers energie opwekken om hun eigen foto te kunnen maken.

In het energiehuis gingen inwoners in gesprek met Anita Speelman, energieadviseur van Zuinig Wonen. Ze kreeg veel vragen van inwoners over het isoleren van hun woning en de mogelijk te nemen maatregelen. Over cv-ketels, zonnepanelen en het gebruik van huishoudelijke apparaten. Sommige inwoners geven aan zich zorgen te maken over hun energierekening. Kunnen ze dit nog wel betalen in de toekomst?

De Groot installatiebedrijf leverde de pelletkachel voor in het energiehuis. Ondanks de kou buiten, bleef het warm binnen.

Zaterdag 16 december zijn we er weer! Maar dan in kerstsferen. We zien jullie dan graag!

Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte!

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
Gezocht: duurzaamste huis van Nederland

De Nationale Duurzame Huizen Route gaat in 2018 op zoek naar het duurzaamste huis van Nederland. Trotse huiseigenaren met een duurzame woning kunnen zich aanmelden voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’. Deelnemers maken kans op een juryprijs en een publieksprijs. Er wordt onder andere gestemd op het leukste, beste en meest innovatieve duurzame huis. De feestelijke uitreiking vindt plaats in december 2018.

De Nationale Duurzame Huizen Route is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een toonaangevend ervaringsplatform als het gaat om duurzaam bouwen en wonen. Het biedt huiseigenaren de kans om met elkaar in contact te komen en tips en ideeën uit te wisselen over het verduurzamen van hun woning. Een belangrijk onderdeel van de Duurzame Huizen Route is het openstellen van de woningen op de eerste twee zaterdagen van november. Geïnteresseerden kunnen duurzaam wonen in de praktijk zien en ervaren.

Kroon op je werk

Het afgelopen jaar maakte de Nationale Duurzame Huizen Route een ongekende groei door. Zowel het aantal bezoekers als het aantal voorbeeldwoningen zijn bijna verdubbeld ten opzichte van 2016. Ook het enthousiasme bij gemeenten en provincies is groot. “Door de groeiende belangstelling voor duurzaam wonen en het enthousiasme van huiseigenaren, denken we dat de tijd rijp is om een nationale verkiezing van het duurzaamste huis te organiseren,” aldus Eva Petra Simon, medeoprichter van de Duurzame Huizen Route. “Dit sluit goed aan bij de ontwikkelingen richting fossielvrij wonen. Een huis verduurzamen is een heel proces en als het dan lukt zijn de bewoners terecht trots. Wanneer je kans maakt op de titel ‘duurzaamste huis van Nederland’ dan is dat natuurlijk wel de kroon op je werk.”

Blijf op de hoogte

Iedereen die kans wil maken op de titel ‘Duurzaamste huis van Nederland’, kan dat aangeven op de website. Actuele informatie over de verkiezing is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing.

 

Energiecooperaties
zonnepanelen
Van vuilstortplaats naar zonnepark

Al die panelen leveren samen zo’n 600 kilowatt op. Ongeveer 200 huizen kunnen daarvan profiteren. De opgewekte stroom is dus ruim voldoende voor een plaatsje als Ubbena, een buurtschap ten noorden van Assen. Het zonnepark is een bewonersinitiatief van Energierijk Zeijen en is met behulp van gemeente Assen en Tynaarlo, provincie Drenthe en de Natuur en Milieufederatie Drenthe gerealiseerd.

Tevreden

Wethouder Harmke Vlieg van Assen is heel tevreden met het project. “Het is een mooi initiatief. Ik hoop dat dit inwoners stimuleert om ook hun ideeën in te brengen.” Wethouder Henk Lammers van Tynaarlo sluit zich bij z’n collega aan: “Ik heb bewondering voor de inzet van de inwoners. Zij hebben samen de mouwen opgestroopt om dit zonnepark mogelijk te maken.”

Van vuilstortplaats naar zonnepark

Het terrein waar het zonnepark op staat, is een voormalige vuilstortplaats. De plek is gebruikt voor sloop- en puinafval en vervolgens afgedekt met folie en zand. Het wordt nu gekenmerkt door gras, bomen struiken.

Het zonnepark wordt deze week in gebruik genomen

Bron: RTV Drenthe

Energieadvies
Zaterdag 2 december opening glazen energiehuis ‘Emmen geeft energie’

Energie besparen kan iedereen. Inwoners en bezoekers van de gemeente Emmen kunnen dit zelf ervaren. Op 2 en 16 december staat daarom het glazen energiehuis ‘Emmen geeft energie’ bij de Grote Kerk (Schoolstraat 5) in Emmen. Zaterdag 2 december van 11.00 tot 17.00 uur staat in het teken van Sinterklaas met leuke activiteiten, zoals een interactieve energiedansvloer. Daarnaast kunnen inwoners in het energiehuis terecht voor gratis energieadvies.

Bewegen voor energie

Op 2 december om 12.30 uur openen Sinterklaas, wethouder René van der Weide en de pieten de dansvloer. Door op deze dansvloer te bewegen wekt men energie op waarmee een camera wordt geactiveerd, die foto’s maakt om mee te nemen en online te delen.

Gratis energieadvies

Een energieadviseur van Zuinig Wonen geeft in het glazen energiehuis advies over bijvoorbeeld subsidies, mogelijkheden voor het opwekken van energie en energiebesparende maatregelen.

Wethouder René van der Weide: “We werken aan een omslag naar duurzame energie. Hiervoor hebben we elkaar nodig, inwoners, ondernemers en onderwijs. Landelijk onderzoek wijst uit dat ongeveer 3% van de samenleving iets heeft met energie en duurzaamheid. Door mensen op een leuke manier te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn, willen we dit percentage in de gemeente verhogen.”

Meer weten?

De website www.emmengeeftenergie.nl staat sinds vorige week online. Er gebeurt in Emmen veel op het gebied van energie. De website biedt een podium aan projecten die spelen in de samenleving. Naast het laatste nieuws, projecten van inwoners en bedrijven en meer informatie over regelingen kunnen bezoekers er terecht voor informatie over mogelijke maatregelen.

Sportverenigingen
College Assen investeert in LED-verlichting sportverenigingen

Veel sportverenigingen zijn bezig met energiebesparing. Een belangrijk deel van de energierekening bestaat uit kosten voor de buitensportverlichting. Vanuit de diverse sportverenigingen is de wens geuit om de verlichting van de buitensportvelden om te zetten naar LED lampen. De gemeente Assen wil dit initiatief graag ondersteunen door een investering van 565.000 euro.

Verenigingen betalen mee

De verlichting is eigendom van en wordt beheerd en onderhouden door de gemeente. De verenigingen betalen de energierekening. Door het vervangen van de verlichting door LED lampen kan minimaal 30% energie bespaard worden. Ook de onderhoudskosten voor de gemeente gaan flink omlaag. De verenigingen betalen 15% van de investeringskosten.

Gezamenlijk voorstel

De verenigingen Achilles 1894, FC Assen, Asser Boys, Vv LTC, ACV Assen, Vv Leo, AAC’61, ATV de Hertenkamp, TC Amelte en TC NAM zijn samen met het idee van verduurzaming van de verlichting gekomen. Samen met SportDrenthe hebben ze een programma van eisen opgesteld op basis van de randvoorwaarden van de gemeente. Een van die randvoorwaarden is dat de huidige lichtsterkte gehandhaafd blijft. De verenigingen en hun achterban zijn belangrijke partners naar een duurzaam Assen. Ook volgend jaar wordt er met de verenigingen en hun leden verder samengewerkt op het gebied van energie en duurzaamheid.

Energie van Assen

Assen gaat aan de slag met het opwekken van meer duurzame energie en het verminderen van energieverbruik. Dat is een stevige opgave. Want van alle energie die we met elkaar gebruiken, is nu nog maar 4% duurzaam opgewekt. Over twee jaar moet dat 14% zijn. Wij vragen de inwoners van Assen om zelf energiebesparende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. De gemeente is daar ook druk mee bezig door onder andere deze extra investering voor de buitensportverlichting en het vervangen van de openbare verlichting.

binnen- en buitenmuurisolatie
Dakisolatie
douche WTW
Drent zit er warmpjes bij
isolerend glas
Vloerisolatie
Warmtepompen
De Bespaarmarkt komt in Peize

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om te besparen op uw energierekening ? Op dinsdag 28 november organiseert de gemeente Noordenveld vanuit het Drents Energieloket een Bespaarmarkt over het toepassen van isolatiemaatregelen en duurzame verwarming in uw woning. De Bespaarmarkt vindt plaats in Café Boonstra en start vanaf 19.30 uur. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Beginnen met energie besparen

Tijdens de Bespaarmarkt geven we u allerlei praktische tips en adviezen. Want waar dient u rekening mee te houden als u aan de slag gaat met vloer-, bodem-, gevel-, dakisolatie- en/of isolerende beglazing? Wanneer en hoe kunt u omschakelen naar een warmtepomp of zonneboiler? Wat zijn nu de belangrijke vragen die u een isolatiebedrijf, aannemer of installateur kunt stellen? En welke financiële mogelijkheden zijn er om de maatregelen te realiseren? Op deze vragen en meer kunt u antwoord krijgen tijdens de presentaties en op de bedrijvenmarkt.

Bedrijvenmarkt

Op de bedrijvenmarkt zijn diverse bedrijven aanwezig op het gebied van isolatie  (bodem, vloer, gevel, dak en  beglazing) en duurzame verwarming om u te voorzien van advies. Ook zijn energi coöperatie Noordseveld (ECN) en het Buurkracht Buurtteam Kortland aanwezig. Zij kunnen u informeren over mogelijkheden om in Peize samen aan de slag te gaan met energiebesparing.

De Bespaarmarkt op 28 november is gratis toegankelijk en start om 19.30 uur in Café Boonstra, Hoofdstraat 12 Peize. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.drentsenergieloket.nl/drentziterwarmpjesbij.

Doe de check

Wilt u alvast weten waarmee u energie kunt besparen in uw woning? Doe dan de woningcheck op de website van het Drents Energieloket.

Drent zit er warmpjes bij

De Bespaarmarkten zijn onderdeel van de campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, een initiatief van het Drents Energieloket. Het doel van de campagne is alle Drentse woningen warm, comfortabel en energiezuinig te maken en woningeigenaren te adviseren en te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Drents Energieloket

De campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’, is een initiatief van het Drents Energieloket; een samenwerking van de Drentse gemeenten, provincie Drenthe, Bouwend Nederland, Uneto-VNI, SLIM, Buurkracht en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluiting
De vlag uit voor 5 jaar Nationale Duurzame Huizen Route

Huiseigenaren in Nederland gingen afgelopen zaterdagen, 4 en 11 november massaal op pad om duurzame huizen te bezoeken. Voor het vijfde jaar op rij openden honderden trotse huiseigenaren hun deuren tijdens de eerste dag van de Nationale Duurzame Huizen Route. In de gemeente Emmen konden geïnteresseerden bij meerdere woningen langs om informatie te krijgen over duurzame mogelijkheden. Voor steeds meer huiseigenaren is de huizenroute een eerste stap in het oriëntatieproces van energiebesparende maatregelen met als einddoel gasloos wonen.

5 jaar Nationale Duurzame Huizen Route

De feestelijke start van de vijfde editie van de Nationale Duurzame Huizen Route vond plaats in de woning van de families van den Berg-Lunshof in Harderwijk. Huiseigenaar Henk van den Berg keek glunderend toe hoe zijn kleinzoon samen met nationaal klimaatambassadeur Dennis Straat de vlag van de Duurzame Huizen Route uithing. Ook wethouder Pieter Teeninga van gemeente Harderwijk was aanwezig. Harderwijk is één van de gemeenten die het initiatief vanaf het eerste uur ondersteunt.

Van den Berg heeft stap voor stap de woning, een 16e -eeuws rijksmonument, verduurzaamd. Het is een zogenoemde kangoeroewoning waar drie generaties wonen. Henk van de Berg werkt ernaar toe om de woning geheel gasloos te maken. De bezoekers waren onder de indruk van zijn verhaal. Straat sprak zijn waardering uit voor mensen zoals de familie Van den Berg en vele anderen die zaterdag 4 en 11 november hun huis openstellen.

Sterke groei

De ambassadeurs van de Duurzame Huizen Route Hella van der Wijst, Maurits Groen, Ad Straub waren ook bij de feestelijke bijeenkomst aanwezig. Ook namens hen feliciteerde Straat de organisatie met het vijfjarig bestaan. Bij de Nationale Duurzame Huizen Route zijn nu ruim 900 woningen aangemeld. Volgens Straat moet 1.000 woningen op korte termijn haalbaar zijn. “Het animo onder huiseigenaren om mee te doen, geeft aan dat het belang van het verduurzamen van woningen breed gedragen wordt in Nederland. Deze laagdrempelige vorm van kennisdeling kan een flinke impuls geven aan de ambities van het kersverse kabinet om 30.000 tot 50.000 woningen per jaar van het gas af te halen”, aldus Straat. De Duurzame Huizen Route maakt een sterke groei door. Het aantal woningen op de website is enorm toegenomen en ook het aantal bezoekers is sterk gestegen. Meer dan in andere jaren zijn een groot aantal woningen volgeboekt. “Voor veel mensen is het geen vraag meer óf ze aan de slag gaan maar is het vooral de vraag hoe pak ik het aan?” aldus initiatiefnemer Eva Petra Simon.

Asbest
Regeling voor versnelling verwijdering asbestdaken in Drenthe

Provincie Drenthe wil de sanering van asbestdaken versnellen en heeft hiervoor de ‘Uitvoeringsregeling verwijdering asbestdaken Drenthe’ vastgesteld. De regeling is een subsidie in de vorm van een lening met lage rente. Particulieren, MKB- en agrarische bedrijven, verenigingen en stichtingen die eigenaar zijn van een asbestdak, kunnen vanaf 15 november 2017 een beroep doen op deze regeling voor het saneren en vervangen van het dak.

Versnelling aanpak asbestverwijdering daken

In april 2017 hebben Provinciale Staten aangegeven de aanpak voor sanering van asbestdaken te willen versnellen. Hiervoor hebben zij vanuit de Investeringsagenda een bedrag van 3,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Drenthe is de eerste provincie met een regeling die specifiek gericht is op de verwijdering van asbestdaken. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “Met de regeling die nu is vastgesteld, willen we als provincie eigenaren stimuleren om op korte termijn asbestdaken te saneren. Naar schatting ligt er in Drenthe tussen de vijf en zeven miljoen vierkante meter aan asbestdaken. Door ouderdom zijn asbestdaken steeds meer onderhevig aan verwering vanwege weersomstandigheden. Hierdoor komen steeds meer asbestvezels in het milieu terecht en dit is niet wenselijk. Bovendien geldt vanaf 2024 een wettelijk verbod op alle aan de buitenlucht blootgestelde asbestdaken en daar anticiperen we nu al op.”

Meer informatie en aanvragen

Meer informatie over de saneringslening, voorwaarden en aanvragen is vanaf 15 november 2017 te vinden op www.snn.eu/asbestregeling-drenthe. Eigenaren van een asbestdak kunnen vanaf die datum online een aanvraag voor een lening indienen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) treedt op als fondsbeheerder en kredietbeoordelaar en draagt zorg voor uitbetaling van de lening. De uitvoeringsregeling wordt vanaf 15 november 2017 opengesteld en loopt tot 1 januari 2020.

Dakisolatie
infraroodpanelen
isolerend glas
LTV
Pelletkachels
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Warmtepompen
Vernieuwde campagne ‘Drent zit er warmpjes bij’ van start

Na een kille winterse dag thuiskomen in een warm en comfortabel huis, wat is er fijner dan dat? Tijd om die koude vloer en tochtige ramen eens aan te pakken. Voor het Drents Energieloket hét moment om een campagne te starten voor woningeigenaren over isolatie en duurzame verwarming.

Drent zit er warmpjes bij

Wil jij meer informatie over het isoleren van je woning? Kom dan naar één van de Bespaarmarkten van het Drents Energieloket of bezoek het loket op locatie. Tijdens de Bespaarmarkten krijgen bezoekers onafhankelijke informatie over het energiezuiniger maken van hun huis en kunnen ze meteen in gesprek met lokale bedrijven. Bovendien geven we dit jaar ook informatie over duurzame verwarming zoals warmtepompen en zonneboilers.

Eerste Bespaarmarkt

 • Dinsdag 28 november: Café Boonstra te Peize, start 19.30 uur
 • Rest van de Bespaarmarkten volgt vanaf januari

Loket op locatie

Om woningeigenaren verder te helpen met al hun vragen over energiebesparing, komt het Drents Energieloket naar je toe deze winter. De komende maanden houden we spreekuur op locatie bij gemeenten en evenementen. Houd de website in de gaten voor data.

Blijf op de hoogte

In januari, februari en maart worden Bespaarmarkten georganiseerd in bijna alle gemeenten. Ook worden er in sommige gemeenten collectieve inkoop acties georganiseerd. Het Drents Energieloket komt langs voor een spreekuur op locatie en natuurlijk kun je altijd telefonisch of per e-mail terecht voor vragen over energiebesparing. Kijk voor actuele informatie op www.drentsenergieloket.nl/drentsziterwarmpjesbij of houd de Facebookpagina van het Drents Energieloket in de gaten.

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluitingen

Vlakbij het Drentse dorpje Koekange staat idyllisch, midden in de weilanden de nieuwbouwwoning van Ronald en Daniëlle Verdegaal. Begin 2016 besloten Ronald en Daniëlle om de randstad te verlaten en te kiezen voor de rust en ruimte op het Drentse platteland. Met een passie voor duurzaamheid greep Ronald de uitdaging aan om te gaan voor complete onafhankelijkheid. In juni 2016 begonnen ze met de bouw van hun zogenaamde “off-grid” woning zonder nutsaansluitingen. Alleen voor drinkwater hebben ze een aansluiting op de waterleiding.

Op de vraag waarom Ronald koos voor deze ultieme vorm van onafhankelijkheid reageert Ronald enigszins verbaasd. “Voor mij was dat een vanzelfsprekendheid. Als we kijken naar de gevolgen van ons gasverbruik in Noord-Groningen, maar ook naar de instabiele situatie in de wereld wordt het hoog tijd dat huiseigenaren de slag slaan naar energie onafhankelijk wonen.”

“Energie onafhankelijk wonen was voor ons een vanzelfsprekendheid” aldus Ronald Verdegaal.

Door zijn ervaring met het bouwen van een eerdere woning was Ronald in staat om met een open blik naar het bouwproces te kijken. Hij koos niet voor de meest alledaagse aanpak. Zo kwam hij in Drenthe in contact met een schurenbouwer die samen met hem het ontwerp voor de woning bedacht. Voor de schurenbouwer was dit hun eerste echte woning. Een typische schuurwoning met houtskeletbouw en hout uit de regio. “Duurzaamheid optima forma” aldus Ronald.

De bouw van de woning had heel wat voeten in de aarde. Zo moest eerst de ondergrond verstevigd worden. De bouwgrond had nog veel weg van een moeraslandschap. Daarnaast moesten de plannen nog goedgekeurd worden bij gemeente De Wolden. “Een complex proces, maar door vast te houden aan ons beeld voor dit toekomstige droomhuis kwam er al snel schot in de zaak.” In juni 2016 kon worden begonnen met de bouw van de woning.

Er liggen 21 zonnepanelen op de schuur, een enorme (heftruck)accu is aangeschaft voor opslag, een zonneboiler verwarmt de woning en met de biomassakachel kan indien nodig worden bijgestookt. Daarnaast wordt in en om de woning het regenwater wordt hergebruikt. “Met nieuwbouw kun je je woning stap voor stap opbouwen richting energieneutraal. Door ook bij de aanschaf van witgoed en elektrische apparatuur op het energielabel te letten wordt ook opslag ineens prima haalbaar.”

Ronald en Daniëlle hebben inmiddels hun intrek genomen in hun droomhuis. Een paradijsje op zich, met fruitbomen, een heerlijke tuin, de ruimte, uitzicht, een oprijlaan en nog wat laatste klusjes in en rond het huis.

Op zaterdag 11 november is de woning van Ronald Verdegaal te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Op www.duurzamehuizenroute.nl zijn meer duurzame huizen te vinden en ervaringsverhalen te lezen. Ook kunnen huiseigenaren van een duurzame woning zich aanmelden op de website om hun kennis te delen. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

Organisatie
De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies.

aardgasloos wonen
energieneutraal wonen
Wonen zonder nutsaansluiting
Aardgasvrij wonen is de nieuwe norm

‘Aardgasvrij is hét nieuwe wonen. En wat betreft de Natuur en Milieufederaties ook de nieuwe norm.’ Dat zei Anneke Schäfer, directeur Natuur en Milieufederatie Groningen op het drukbezochte event Nieuwe Warmte: lokaal en (h)eerlijk, in Bakkeveen.

Ruim 100 deelnemers afkomstig van lokale energie-initiatieven, energiecoöperaties, bedrijfsleven en overheden gingen met elkaar in gesprek over de nieuwe norm: aardgasvrij wonen.

Het aardgasvrij maken van bestaande wijken en dorpen is bittere noodzaak als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen. Daarbij wordt in het Noorden dit aardgasvrije wonen extra aangejaagd door de aardbevingsproblematiek.

“De transitie naar aardgasvrij vindt voornamelijk plaats op lokaal niveau”, aldus Schäfer.” Het is een proces waarin rekening gehouden moet worden met verschillende partijen en belangen. We moeten kijken naar de lokale situatie om te bepalen wat de juiste oplossing is. In het ene dorp is een collectief warmtesysteem draaiend op restwarmte de oplossing, terwijl een ander dorp kiest voor een collectieve biomassa-installatie. De transitie naar aardgasvrij moet daarom van onderaf plaatsvinden.” Tijdens het event werd dan ook opgeroepen tot verdere professionalisering en ondersteuning van lokale energiecoöperaties.

In maart van dit jaar ondertekenden overheden, netbeheerders en maatschappelijke partners de Green Deal Aardgasvrije wijken. Hierin geven zij aan een aantal concrete pilotprojecten te starten om samen met bewoners wijken en dorpen aardgasvrij te maken. De Natuur en Milieufederaties zijn partner in deze Green Deal. Zij werken van oudsher samen met lokale groepen en bewoners aan natuur, landschap en duurzaamheid van onderop. De afgelopen jaren hebben zij ruim 800 lokale energie-initiatieven ondersteund om hun plannen verder te brengen.

Wat weet de gemiddelde inwoner van Groningen van aardgas? Bekijk hier het filmpje:

 

Bedrijven
Duurzaam (ver)bouwen
Nieuwe website live!

Hoera, de nieuwe website is online! De afgelopen weken zijn we druk geweest om een betere website te maken waar je als inwoner van Drenthe alles kunt vinden over het energiezuiniger maken van je woning. We zijn erg trots op het resultaat!

Als woningeigenaar in Drenthe kun je je terecht op de website voor informatie over energiebesparing en – opwekking in je woning. Door de test Verbeteruwhuis te doen kun je meteen zien welke stappen je kunt nemen om je huis energiezuiniger te maken. Je kunt daarna alles lezen over deze maatregelen. En om het je makkelijk te maken kun je meteen kijken welke gecertificeerde bedrijven er in jouw buurt zitten om de werkzaamheden uit te voeren. Als je nog tegengehouden wordt door de kosten, op deze nieuwe website kun je heel overzichtelijk de mogelijke leningen en subsidies vinden die in jouw gemeente gelden. Als je wilt weten hoe andere mensen hun huis energiezuiniger hebben gemaakt, in de hele website hebben we relevante ervaringsverhalen geplaatst. En als je vragen hebt, kun je meteen contact opnemen. We helpen je dan graag verder. Wil je er even uitgebreid voor gaan zitten en tot de onderste steen van je energieverbruik komen? Maak dan een afspraak voor een telefonisch advies via de pagina adviesgesprek.

En zoals bij elke nieuwe website, kan er nog een linkje ontbreken. Dus zie je gekke dingen, of mis je nog iets? Laat het ons dan weten!

 

Zonneboilers
zonnepanelen
Drenthe loopt warm voor zonne-energie

Op woensdag 20 september is de laatste informatieavond van de provinciebrede campagne ‘Zon zoekt Drent’ feestelijk geopend in het gemeentehuis van Gieten. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra blikte terug op de resultaten van vier jaar zoncampagne: ‘Drenthe loopt voorop in de opwekking van zonne-energie, daar heeft deze campagne zeker aan bijgedragen. Door in te zetten op innovatie, kunnen we koploper blijven’. Dat Aa en Hunze warmloopt voor zonne-energie bleek uit het feit dat de informatieavond overstroomd werd door geïnteresseerde inwoners. Wethouder Co Lambert kon met trots melden dat zijn gemeente, samen met Borger-Odoorn, de meeste KWh opwekking van zonne-energie levert. Na deze informatieavond, waarbij inwoners van Aa en Hunze werden geïnformeerd over de mogelijkheden en meteen zaken konden doen op de bedrijvenmarkt, wordt dat percentage vast nog hoger.

 Campagne Zon zoekt Drent

Wat zijn precies de resultaten van de campagne? De afgelopen 4 jaar zijn er meer dan 5000
woningeigenaren afgekomen op de ruim 30 georganiseerde informatieavonden in de provincie. Op de informatieavonden werd de door de provincie en gemeenten gesubsidieerde Zonnelening gepromoot. Inmiddels zijn er 2000 aanvragen gehonoreerd, wat een opwekking van 9 miljoen megawattpiek oplevert.

Informatieavond

Ongeveer 200 inwoners van gemeente Aa en Hunze kwamen af op de informatiebijeenkomst over zonne-energie. Organisator van de campagne, het Drents Energieloket, voorzag de aanwezigen van advies en tips over de aanschaf van zonnepanelen. Met behulp van de Zonnekaart kunnen woningeigenaren kijken hoe geschikt hun dak is voor zonnepanelen en wat de opbrengsten zijn ten opzichte van de investering. Buurkracht vertelde geïnteresseerden over de mogelijkheden van samen energie opwekken in de buurt. Op de bedrijvenmarkt konden inwoners meteen zakendoen met de aanwezige installateurs.

Zonnelening

Deze lening met een gesubsidieerd rentepercentage van Provincie Drenthe en Drentse gemeenten is met succes gevoerd afgelopen vier jaar. Dit jaar is het laatste jaar dat de lening wordt uitgegeven. Op de informatieavond is de 1000e aanvrager van 2017 in het zonnetje gezet door gedeputeerde Tjisse Stelpstra (foto). In een aantal gemeenten, waaronder Aa en Hunze, is de zonnelening nog aan te vragen.

 

Duurzaam (ver)bouwen
Duurzame Huizen Route
energieneutraal wonen
Duurzame Huizen Route dit jaar naar 1.000 duurzame huizen

Dit jaar viert de Nationale Duurzame Huizen Route haar eerste lustrum. Inmiddels hebben meer dan 745 huiseigenaren hun woning als voorbeeld aangemeld op de website. Deze huiseigenaren willen anderen op weg helpen met het verduurzamen van hun woning door kennis en ervaring te delen. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 4 en 11 november 2017 zijn er weer een groot aantal woningen te bezoeken met een variatie aan duurzame maatregelen. De organisatie hoopt dit jaar door te groeien naar 1.000 duurzame huizen. In vijf jaar tijd is de Duurzame Huizen Route uitgegroeid tot een onafhankelijk platform waar huiseigenaren zich het hele jaar door kunnen oriënteren op duurzaam wonen. Zo kunnen er via de website vragen worden gesteld aan deelnemende huiseigenaren, zijn er opendeurdagen tijdens de eerste twee zaterdagen van november en worden er thematours georganiseerd.

Op bezoek in een duurzaam huis

In het afgelopen voorjaar zijn er bijna 40 thematours gehouden. Dit zijn verdiepende excursies naar een woning met een specifiek thema. Het bleek dat vooral gasloze woningen populair zijn bij bezoekers. Deze woningen zijn goed geïsoleerd en hebben bijvoorbeeld een warmtepomp aangevuld met een buffervat, zonnecollectoren, zonnepanelen en soms een pelletkachel. Steeds meer mensen krijgen het voor elkaar om hun huis zo aan te passen dat de gaskraan dicht kan. “Na een bezoek aan een woning duizelt het mensen soms wel een beetje”, vertelt Gerard Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route. “Om alles in één keer te begrijpen is nogal veelgevraagd. Toch helpt het om de verhalen van andere huiseigenaren te horen en met eigen ogen te zien wat er kan. Ook het comfort speelt een grote rol. Een goed woongevoel versoepelt het proces”.

Ervaringen delen

Huiseigenaren die hun huis duurzamer hebben gemaakt kunnen hun huis als voorbeeld op de website aanmelden. Ervaringen met isoleren, warmtepomp of een geheel energiezuinige woning; elke ervaring telt. De verhalen betekenen veel voor iemand die zelf ook aan de slag wil gaan met duurzaam wonen. Tijdens de opendeurdagen op zaterdag 4 en 11 november is het mogelijk om de deuren te openen voor bezoekers en hun duurzaam woonverhaal te vertellen. Voor bezoekers is dit een unieke kans om duurzaam wonen in de praktijk te ervaren. Inschrijven voor een bezoek kan via www.duurzamehuizenroute.nl. De organisatie hoopt dit jaar een mijlpaal te behalen van duizend duurzame huizen met duizend persoonlijke verhalen.

Organisatie

De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe. Het Drentse Energieloket is partner in de samenwerking in Drenthe.

Weten hoe jij energie kunt besparen?

Wil je ook een lagere energierekening? Dat kan door je woning beter te isoleren of aan de slag te gaan met duurzame verwarming. Uiteindelijk kun je zelfs energieneutraal wonen. We vertellen je er alles over in de campagne 'Drent zit er warmpjes bij'. Kom naar een van de Bespaarmarkten die we deze winter houden bij jou in de buurt.

Lees meer