Samen aan de slag

Samen energie besparen is gemakkelijker, gezelliger en voordeliger. Bekijk snel de mogelijkheden.

Samen aan de slag

Al vele tientallen wijken, dorpen en verenigingen zijn je de afgelopen jaren voorgegaan, ook in Drenthe. Via collectieve inkoop wisten zij het dorp of de buurt flink duurzamer te maken en buurtgenoten te interesseren voor energiebesparing. Daarmee wisten ze vaak een flinke korting te bedingen op de maatregelen zelf. Samen inkopen kan soms tot vele honderden euro’s schelen. Er zijn veel manieren om samen aan de slag te gaan. Maar gelukkig zijn er ook organisaties die je daarbij (gratis) kunnen helpen.

De Energiewerkplaats

De expertise van de samenwerkende partijen is gebundeld in deze werkplaats, zodat lokale initiatieven optimale ondersteuning krijgen bij energiebesparing en het opwekken van duurzame energie.

Het doel van de samenwerking tussen de deze partijen in de Energiewerkplaats is om lokale energie initiatieven nog beter te stimuleren en te versterken bij het realiseren van hun ambities en projecten. Lokale initiatieven met vragen over bijvoorbeeld het oprichten van een energiecoöperatie of het opwekken en besparen van energie kunnen terecht bij de Energiewerkplaats Drenthe. Er wordt gekeken welke expertise nodig is voor deze vraag, die dan wordt opgepakt door de juiste partner(s).

Partners

De partners van de Drentse Energiewerkplaats zijn Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI, Buurkracht, SEN (Samen Energie Neutraal) en de Hanzehogeschool Groningen (Onderzoeksgroep Energie en Gedrag van het kenniscentrum Energie).

Buurkracht

Als je samen met je buren energie wilt gaan besparen kan Buurkracht je helpen. Buurkracht helpt je met een eigen buurtbegeleider voor je buurt en inzicht in ieders eigen energieverbruik. Met speciale gratis acties voor je buurtgenoten, een eigen buurtwebsite en nog veel meer. Kijk snel verder.

Naar Buurkracht

Servicepunt

Het Servicepunt helpt startende en bestaande initiatieven met kennis, voorbeelden en netwerk. Indien nodig stellen we samen het plan van aanpak voor je buurt op, organiseren we samen de gezamenlijke inkoop bij gekwalificeerde bedrijven en ondersteunen je bij communicatie in de buurt.

Naar het Servicepunt

Energiegroepen in jouw buurt

Met ‘Kiekopdekaart’ brengen we de groepen die zich met duurzame energie bezig houden in beeld. Hier kun je zien welke partijen zich in jouw buurt bevinden.

Ervaringsverhaal

Toen wij ons huis 5 jaar geleden kochten, was er al spouwmuurisolatie aangebracht. Dat hoefden we dus niet meer te doen. Op een gegeven moment gingen we bezig met het isoleren van de buizen onder de vloer en toen merkten we dat het onder de vloer eigenlijk net zo warm was als boven de vloer. De warmte van de vloerverwarming ging aan de onderkant van de vloer verloren. Toen hebben we besloten om de onderzijde van de vloer met PUR-schuim te laten isoleren.