Verbeter je sportaccommodatie

In het project Drenthe Sport Duurzaam helpen wij je de accommodatie van je sportvereniging te verduurzamen.

Voor wie?

De ondersteuning vanuit Drenthe Sport Duurzaam is voor buitensportverenigingen in Drenthe, die zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer en/of de exploitatie van de accommodatie. Bij een buitensportvereniging wordt de sport buiten beoefend. Denk aan voetbal, korfbal, hockey of tennis.

Duurzaamste Sportvereniging

Verkiezing Duurzaamste sportvereniging van het jaar

Binnen het project houden we jaarlijks de verkiezing voor ‘Duurzaamste Sportvereniging in Drenthe’. De inzendingen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit gedeputeerde Tjisse Stelpstra (duurzaamheid) van de provincie Drenthe, directeur Reinder Hoekstra van de Natuur en Milieufederatie Drenthe en directeur-bestuurder Hans de Lange van SportDrenthe. Deze jury bepaalt welke drie verenigingen voor de prijs worden genomineerd.

Heeft uw sportvereniging duurzame stappen gezet de afgelopen tijd? Meld uw vereniging dan snel aan via het formulier! Dit kan tot en met 17 mei. Wie weet zien we u als genomineerde terug tijdens de bijeenkomst in Assen!

Uitreiking

Drenthe Sport Duurzaam streeft er naar de prijs deze zomer fysiek uit te reiken. Er is echter een kans dat er op dat moment nog strenge maatregelen gelden omtrent het organiseren van bijeenkomsten vanwege het Coronavirus. Daarom kunnen we de datum nog niet met zekerheid vaststellen.

 

Meer weten?

Neem contact op met projectleider Paul van Dijk via:

[email protected]
of bel 0528 23 37 75

Wat kun je verwachten?

Heb je de accommodatie van je buitensportvereniging in eigen beheer of exploiteer je het en wil je besparen op je energierekening? Wij denken met je mee. Het begint met de gratis energiescan. Hiermee krijg je een eerste indicatie van hoe het gesteld is met je sportaccommodatie. Met een warmtecamera wordt gekeken waar het pand energie verliest en waar ruimte is voor verbetering. Ook alle andere zaken die te maken hebben met de energiehuishouding worden onder de loep genomen.

Aan de hand van de energiescan bespreken we de mogelijkheden voor de verduurzaming van je gebouw en helpen we je gratis met een onafhankelijke ondersteuning en advies bij het opstellen van een plan van aanpak. Ook denken we mee in het maken van een financierings-/exploitatieplan, het opvragen van offertes rond maatregelen en het aanvragen van financiering. Wij zijn op de hoogte van alle landelijke en lokale subsidies en regelingen, waardoor je optimaal gebruik kunt maken van deze mogelijkheden. Op dit moment zijn we koploper op gebied van verduurzaming. Lees in dit artikel meer!

Succesverhaal

De verduurzaming van Achilles 1894

Als inspiratie hebben we een film gemaakt van het succesverhaal van de verduurzaming van voetbalvereniging Achilles 1894. Bekijk hier hoe ze deze verduurzaming hebben aangepakt en welke tips zij hebben voor sportverenigingen die aan de slag willen met duurzaamheid.

Samenwerking

Drenthe Sport Duurzaam is een provinciaal samenwerkingsverband van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur- en Milieufederatie Drenthe. Bij de uitvoering werken we nauw samen met de gemeenten en diverse sportbonden, zoals de KNVB, KNLTB en KNKV. Het project is ontstaan op initiatief van Provincie Drenthe en wordt door de provincie gesubsidieerd.

Aan de slag?

Ben je bestuurslid en wil je meer informatie of weten of jouw vereniging hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of neem contact op met het Drents Energieloket.

Neem contact op

Ervaringsverhaal

Een op het oog vrij nieuw gebouw, maar ook hier viel nog veel winst te halen uit energiebesparing. In 2016 startte ook hier het proces met een energiescan waarbij het hele gebouw werd bekeken. Zelfs het gebruik de koelkasten en vriezers, grote energievreters, werden meegenomen. Vervolgens is een werkgroep in het leven geroepen met 2 bestuursleden en 4 gedreven leden en zijn direct aan de slag gegaan.

Ervaringsverhaal

VV Noordscheschut, een club met 600 leden en 30 elftallen, begon 3 jaar geleden met de eerste maatregelen nadat van de accommodatie een energiescan was gemaakt.  De eerste maatregel bestond uit de aanschaf van een elektrische robotmaaier, die geheel geprogrammeerd over alle velden rijdt. Vervolgens werden de kleedkamers gerenoveerd en de kantine onder handen genomen met isolerend glas en lichtsensoren. Ook draait de club mee in een pilot rondom afvalscheiding. Een actie niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de club. Het aantal containers met restafval daalde met 75%!