Isolatie

Veelgestelde vragen

Over isolatie

Hoe lang duurt het isoleren?

Voor zowel vloer- als spouwisolatie geldt dat isoleren meestal ongeveer een dag duurt. Voor spouwmuurisolatie zijn er nauwelijks werkzaamheden binnenshuis. Het aanbrengen van dakisolatie of gevelisolatie (aan de binnen- of buitenkant) kan langere tijd in beslag nemen. Meestal is dat dan ook onderdeel van een grotere verbouwing aan het huis.

Zijn er ook ecologische isolatieproducten?

Jazeker. Je kunt isoleren met vlas, schapenwol, hennepvezels en nog veel meer. Voor een overzicht van duurzame bouwmaterialen, kijk op dubomat.nl. Bij hen kun je ook terecht voor vragen over de bouwbedrijven/aannemers die de materialen kunnen toepassen.

Moet mijn muur niet kunnen ademen om vocht in mijn huis te voorkomen?

Een muur ademt niet. 98% van afgevoerde vocht uit een woning gaat via ventilatie. Slechts 2%  gaat via de muur. Isolatie van een spouwmuur heeft dus een verwaarloosbare invloed op de luchtvochtigheid in de woning.

Een spouw met stilstaande lucht isoleert toch al voldoende?

In de praktijk staat de lucht in de spouw nooit stil. De lucht is altijd in beweging en zorgt daardoor voor warmteafdracht aan de koude buitenmuur. Daarbij komt dat de warmtestraling van de binnenmuur naar de buitenmuur prima door de luchtlaag heen komt. Een luchtspouw isoleert dus niet goed.

Krijg ik vochtproblemen door isolatie?

Spouwmuurisolatie of vloerisolatie leidt niet tot condensatie- of vochtproblemen. De vochtigheidsgraad in een woning wordt voornamelijk bepaald door de mate van ventilatie en heeft met isolatie niets te maken.

Uiteraard is het wel voorgekomen dat samen met het aanbrengen isolatie ook alle naden en kieren werden gedicht, maar dat er niet is gedacht aan voldoende ventilatieroosters. Onvoldoende ventilatie kan dan inderdaad tot vochtproblemen leiden. Op kritieke plaatsen, zoals in hoeken achter gordijnen, lateien boven ramen en muren achter kasten kan condensatie optreden. Dat kan zich ook voordoen na het isoleren. Men zal dan ook bewust gebruik moeten (blijven) maken van ventilatieroosters, klepraampjes en mechanische ventilatie.

In slecht geïsoleerde woningen waar wel HR++ glas is geplaatst kan er overigens wel sprake zijn van vochtneerslag op muren of vloeren. Voordat je met isolerende maatregelen aan de slag gaat is een goed advies daarom aan te bevelen.

Wat heeft het bouwjaar van mijn woning met isolatie te maken?

Afhankelijk van het bouwjaar van je woning zijn wel of geen isolerende maatregelen getroffen.

Woon je in een recentelijk gebouwd nieuwbouw huis? Dan kun je ervan uitgaan dat je isolatie in orde is. Woningen die vanaf ongeveer 1983 zijn gebouwd hebben wel isolatie, maar de isolatiewaarde is vaak aan de lage kant. Ook kan het zijn dat isolatie (bijvoorbeeld onder kozijnen e.d.) is verzakt waardoor er warmte verloren gaat.

Is je woning gebouwd tussen 1976 en 1982? Dan hebben de huizen wel spouwmuurisolatie gekregen en waarschijnlijk dubbel glas in de woonkamer. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan het zin hebben om de spouwisolatie te laten controleren op verzakking. Vloerisolatie en vervanging van het bestaande dubbel glas door HR++ glas kan een aardige besparing opleveren.

Is je woning gebouwd voor 1976? Dan is er waarschijnlijk geen isolatie toegepast. Als de woning na 1920 is gebouwd heeft de woning waarschijnlijk wel een spouw.

Hoe kom ik het bouwjaar van mijn woning te weten?

De gemeente (Bouw- en woningtoezicht) kan je vertellen welk bouwjaar jouw woning heeft; bouwtekeningen bevatten vaak ook een jaartal.

Moet ik een thermografische foto laten maken om zeker te weten of isolatie nodig is?

Een isolatiedeskundige van een gecertificeerd bedrijf kan met een cameraatje (via het boren van een gaatje in de muur) al goed bepalen of er isolatie aanwezig is en in welke staat die verkeerd. Mocht de deskundige wel isolatie aantreffen maar het vermoeden is dat de isolatie verzakt is, dan kan een thermografische foto uitkomst bieden. De meeste isolatiebedrijven kunnen zo’n thermografische foto laten maken.

Moet ik gaan ventileren?

Jazeker, goede ventilatie en isolatie gaan hand in hand. Het is voor je gezondheid noodzakelijk dat er voldoende ventilatie plaatsvindt. Ventilatie vermindert het vochtgehalte en de concentratie schadelijke stoffen in huis. Doordat het minder vochtig is in de woning hoef je ook minder te stoken. Verwarmen van vochtige lucht kost nu eenmaal meer energie dan verwarmen van drogere lucht.

In goed geïsoleerde huizen zijn naden en kieren vaak dicht gemaakt, waardoor luchtverversing niet vanzelf gaat. Je moet dus actief ventileren. Kijk voor tips op milieucentraal.nl.

Wanneer spreek je van vloerisolatie en wanneer van kruipruimte-isolatie?

Vloerisolatie is isolatie die direct aan de onderkant van de vloer worden aangebracht. Voorbeelden zijn PUR of Tonzon folie. Voor het aanbrengen van vloerisolatie moet de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog zijn.

Van kruipruimte-isolatie spreken we als het isolatie materiaal los op de bodem van de kruipruimte komt te liggen. Schelpen, isolatieparels of isolatiechips zijn de meest gebruikte vormen. Kruipruimte-isolatie is vooral nuttig bij vochtproblemen in de kruipruimte. Voor het aanbrengen van kruipruimte isolatie met een kruipruimte minimaal 30 centimeter hoog zijn.

Geldt het 9% BTW tarief voor isolatie nog steeds?

Tot 1 juli 2015 geldt een tijdelijk verlaagd btw-tarief van 9%. Dit tarief geldt voor arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ouder dan 2 jaar. Vanaf 1 juli 2015 geldt het tarief van 21%. Werkzaamheden die vóór 1 juli 2015 zijn afgerond, vallen nog onder het 9%-tarief.

Gebruikelijke btw-tarief vanaf 1 juli 2015:

U betaalt 21% btw voor arbeidskosten bij renovatie en herstelwerk dat na 30 juni 2015 wordt afgerond. Ook als u hiervoor vóór 1 juli al vooruitbetalingen heeft gedaan.

Lage btw-tarief blijft gelden nog voor sommige werkzaamheden:

Voor woningen ouder dan 2 jaar blijft na 1 juli 2015 de btw 9% voor:

  • schilderen;
  • stukadoren;
  • isoleren.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie (bij vragen & antwoorden).

Is het gebruik van gespoten PUR-schuim  als vloerisolatie veilig?

Polyurethaanisolatie ontstaat door de reactie van twee componenten, PMDI en polyol. Binnen enkele minuten nadat deze stoffen zijn samengevoegd, is het eindproduct (polyurethaanschuim) een feit. Gespoten PURschuim is door zijn structuur naadloos aan te brengen in de kruipruimte van uw woning en is isoleert onder andere daardoor zeer goed. Indien gespoten PURschuim in kruipruimtes als vloerisolatie wordt aangebracht op de juiste wijze en volgens de geldende regels en richtlijnen, is het gebruik ervan veilig. Dit blijkt ook uit de op 30 augustus 2013 verschenen onderzoeksresultaten van onderzoeksinstituut TNO (zie purisolatieonderzoek.nl/). De op 25 februari 2014 gepubliceerde uitkomsten van onderzoeksbureau RPS bevestigen de bevindingen van TNO.

Uiteraard is het zaak om de isolatie aan te brengen door een SGO-IKOB gecertificeerd bedrijf. (bron: Kennisplatform Gespoten PURschuim)

Bij GGD Nederland zijn enkele tientallen huishoudens bekend, waarvan de leden gezondheidsklachten toeschrijven aan purvloerisolatie. Ze klagen over stank, irritatie van ogen, neus en keel, hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid en huidirritatie. Volgens de GGD is het aannemelijk dat bij een deel van de meldingen de gemelde geuroverlast en irritatieklachten het gevolg zijn van het aanbrengen van purvloerisolatie. Bij een ander deel van de meldingen is het waarschijnlijker dat de klachten andere oorzaken hebben, zoals ongerustheid naar aanleiding van media-aandacht of een slecht binnenklimaat. Ook geur kan een rol spelen. Goede ventilatie is daarom altijd belangrijk. (bron: aedes.nl)

Naar aanleiding van gezondheidsklachten zijn de richtlijnen voor het aanbrengen van PURschuim isolatie verscherpt.

Weten hoe jij energie kunt besparen?

Wil je ook een lagere energierekening? Dat kan door je woning beter te isoleren of aan de slag te gaan met duurzame verwarming. Uiteindelijk kun je zelfs energieneutraal wonen. We vertellen je er alles over in de campagne 'Drent zit er warmpjes bij'. Kom naar een van de Bespaarmarkten die we deze winter houden bij jou in de buurt.

Lees meer