Antons ervaring met een warmtepomp

“Inmiddels gebruik ik geen aardgas meer. De afgelopen twee winters heeft de bestaande CV ketel niet meer gedraaid, maar verwarm ik alleen met de warmtepomp, wat mij ongeveer 1000 kWh per jaar kost.”

 

Soort huis: Twee-onder-een-kap

Bouwperiode: 1989 tot heden

Tevredenheid: Heel tevreden

 

Waarom heb je gekozen voor een warmtepomp?

 Ik wilde van het aardgas af en met mijn eigen opgewekte stroom (zonnepanelen) mijn huis verwarmen. Dit wil door middel van een warmtepomp. Aangezien ik geen vloerverwarming heb, maar alleen radiatoren, heb ik gekozen voor een lucht/lucht warmtepomp. Deze haalt warmte uit de buitenlucht (met de buitenunit) en ‘pompt’ de warmte in de lucht van mijn woonkamer (met een binnenunit). Het is als het ware een airco die omkeerbaar is. Dus naast koelen, kan deze ook verwarmen. Ik heb meegeholpen met de installatie, maar je hebt in ieder geval een STEK / F-gassen gecertificeerd bedrijf nodig voor de installatie.

Hoe is het gedaan?

 Inmiddels gebruik ik geen aardgas meer. De afgelopen twee winters heeft de bestaande CV ketel niet meer gedraaid, maar verwarm ik alleen met de warmtepomp, wat mij ongeveer 1000 kWh per jaar kost. Bij een warme zomer gebruik ik ook wel eens de koelfunctie wat natuurlijk lekker meegenomen is. Let wel op dat je met een L/L warmtepomp alleen de ruimtes kan verwarmen/koelen waar een binnenunit hangt. Ik heb slechts 1 binnenunit, waar ik de hele benedenverdieping (woonkamer + keuken) mee kan verwarmen. Op de slaapkamers gebruik ik geen verwarming. Daarnaast circuleert de binnenunit lucht, dus je hoort wel een ventilator, al is deze nauwelijks hoorbaar op lage stand. Voordeel is dat de lucht gelijk gefilterd wordt.

 

Tips

Kies niet voor het goedkoopste model, maar een gerenommeerd merk met een hoge efficiëntie (A++ of beter). Denk aan Daikin, Mitsubishi of Panasonic. Kies ook een installateur met veel ervaring.

 

Kosten:

1.500 – 2.000

 

Financiering:

Eigen geld

 

Doe-het-zelf / uitbesteden:

Deels zelf / deels uitbesteed Keep It Koel