Zonnepanelen in Witteveen dankzij crowdfunding

In Witteveen staat iets bijzonders te gebeuren. Door middel van een unieke crowdfunding kan iedereen profiteren van de zonne-energie die wordt opgewekt bij het bedrijf Biovender. Er is plek voor 1.650 zonnepanelen op de verschillende daken aan de Meester JB Kanweg 105. Inmiddels doen al meer dan 230 huishoudens mee in het project Zonnedak Bloemen. Zo kan iedereen, ook mensen zonder een eigen geschikt dak voor zonnepanelen, bijdragen aan meer duurzame energie. Deelname in het zonne-energieproject staat voor iedereen open. 

Bij het bedrijf Biovender in Witteveen hebben ze op verschillende panden daken beschikbaar voor zonnepanelen. Daar willen zij graag gebruik van maken. Biovender biedt een keten van diensten aan in het bewerken en verwerken van organisch afval en mest. In de dienstverlening creëren zij duurzame oplossingen om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en mineralen en grondstoffen terug te winnen. Nu zetten zij een volgende duurzame stap in de bedrijfsvoering. Het bedrijf Biovender heeft in samenwerking met ZonnepanelenDelen het initiatief gestart om te zorgen voor meer duurzame energie.

Bij een succesvolle campagne van Zonnedak Bloemen zullen de 1650 zonnepanelen begin 2019 zonnestroom op gaan leveren. Deelnemers zien vanaf dat moment de persoonlijke opbrengst van de zonnepanelen live de via een mobiele app. ZonneDeler Daan motiveert de investering in Zonnedak Bloemen als volgt: “Mooi om zo dak voor dak vol met zonnepanelen te krijgen. Het is een goed initiatief. Zet hem op! Het eigen dak is al vol met zonnepanelen, maar kom niet aan de stroomproductie die nodig is om alles op te wekken voor het eigen gebruik. Zo kan dat wel.”

De deelnemers ontvangen jaarlijks de opbrengst van de zonnepanelen, net zoals zonnepanelen op het eigen dak, afhankelijk is van de daadwerkelijke zonnestroom productie en de dan geldende prijzen. Daarbij krijgen ze ook gedurende de looptijd elk jaar de inleg via lineaire aflossingen weer terug.

Met de installatie van het zonne-energieproject zal jaarlijks ongeveer 468.000 kWh worden opgewekt, dat staat gelijk aan de het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 160 huishoudens. Op basis van de huidige cijfers in Nederland geeft dat een jaarlijkse CO2-uitstoot besparing van 200.000 kilo.

Via de website ZonnepanelenDelen kan iedereen mede-eigenaar worden van het zonnedak in Witteveen door een ZonneDeel (a €25) aan te schaffen. Via dat platform zijn eerder 68 zonne-energieprojecten succesvol gerealiseerd met meer dan 135.000 zonnepanelen. Via het platform ziet men altijd live de opbrengsten van de zonne-energieprojecten en kan men eventueel voor eigen inzicht ook de slimme meter koppelen om exact te weten hoeveel er thuis wordt verbruikt en buiten het eigen huis wordt opgewekt.

Alle informatie over het project Zonnedak Bloemen is te vinden op de website.

 

Bedrijven

Weten hoe jij energie kunt besparen?

Wil je ook een lagere energierekening? Dat kan door je woning beter te isoleren of aan de slag te gaan met duurzame verwarming. Uiteindelijk kun je zelfs energieneutraal wonen. We vertellen je er alles over in de campagne 'Drent zit er warmpjes bij'. Kom naar een van de Bespaarmarkten die we deze winter houden bij jou in de buurt.

Lees meer